zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Amsterdamse beurs in teken van niet-financiŽle verslaglegging

27 juni 2017 - De opening van de Amsterdamse beurs Euronext staat vandaag in het teken van niet-financiële verslaglegging. Steeds meer partijen erkennen het belang en maken actief werk van dergelijke (geïntegreerde) rapportages.

Daarin staan - naast de financiële - ook de resultaten op onder andere duurzaamheid, governance, diversiteit, privacy en milieu. Om de toenemende belangstelling voor niet-financiële verslaggeving te benadrukken, verrichten Tjeerd Krumpelman (Head of Business Advisory, Reporting & Stakeholder Management van ABN AMRO) en Nick de Ruiter (partner bij MVO-adviesbureau Sustainalize) de traditionele openingshandeling van de beurs. 


Naast Sustainalize en ABN AMRO wordt de bijeenkomst in de Amsterdamse beurs bijgewoond door vertegenwoordigers van relevante instellingen die zich bezighouden met verslaggeving van niet-financiële informatie. Zo zijn afgevaardigden van het Global Reporting Initiative, het International Integrated Reporting Council (IIRC), Eumedion en de Vereniging van Beleggers in Duurzame Ontwikkeling (VBDO) present. Ook het Ministerie van Economische Zaken, verantwoordelijk voor de jaarlijkse Transparantiebenchmark, is aanwezig. Een volledige lijst van aanwezigen bij de beursgong is onderaan dit persbericht opgenomen.
 
Toenemende vraag stakeholders
Nick de Ruiter, partner bij Sustainalize: "Inmiddels publiceren honderden Nederlandse ondernemingen en organisaties een jaarverslag met de niet-financiële prestaties. Dat is een goede zaak, want daarmee spelen ze in op de toenemende vraag vanuit de maatschappij, aandeelhouders, beleggers en investeerders. Organisaties en bedrijven die hun niet-financiële informatie nog niet delen, doen er verstandig aan om dit wel te gaan doen. Europees onderzoek toont namelijk aan dat bedrijven met een focus op de relevante Environment, Social en Governance-citeria een beter rendement maken dan concurrerende bedrijven in dezelfde branche." 
 
Waarde creëren voor de maatschappij
Tjeerd Krumpelman, Head of Business Advisory, Reporting & Stakeholder Management van ABN AMRO: "De totstandkoming van een jaarverslag werkt als een management tool: het stelt vragen, het disciplineert, geeft inzicht en brengt daarbij in kaart waar verdere stappen gezet kunnen worden. Financiële prestaties en niet-financiële waarde zijn hierin even belangrijk, want we streven naar het creëren van duurzame waarde voor al onze stakeholders. Onze geïntegreerde verslaglegging helpt om deze waarde transparant te maken."
 
Jubileum voor GRI
Sinds dit jaar is Europese wetgeving van kracht, die beursgenoteerde ondernemingen in bestuursverslagen verplicht om hun niet-financiële informatie te rapporteren. Daarvoor hanteren veel ondernemingen de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI). In 2017 bestaat GRI exact twintig jaar. Precies vijftien jaar geleden vestigde het internationale hoofdsecretariaat van de organisatie zich in Amsterdam. Sindsdien wordt jaarlijks een seminar georganiseerd, dat dit jaar op 30 juni plaatsvindt in het nieuwe, circulaire paviljoen Circl van ABN AMRO. Het thema van dit jaar is 'Trends and practices in non-financial reporting'. Inmiddels hebben ruim 125 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven zich hiervoor aangemeld. 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Aantal burn-outs stijgt opnieuw
 'Aanwezigheid bij cursus voldoende voor diploma'
 Bijna twee miljoen Nederlanders willen in het buitenland wonen ťn werken
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meeste bedrijven scoren zwaar onvoldoende voor jaarverslag
 Beursgenoteerde ondernemingen niet-transparant over externe kosten in jaarverslag
 Philips wint prijs voor meest transparante jaarverslag
 Jaarverslagen te eenzijdig gericht op financiŽle prestaties
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Stap over naar de cloud om op de kosten te besparen
reacties
Kwart Nederlanders wil sociale media verwijderen (1) 
Driekwart Nederlanders let dit jaar beter op financiŽn dan in 2022 (2) 
HR-trends voor 2023: dit staat HR-professionals te wachten (1) 
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (4) 
Wat is er nodig voor ťchte duurzame en sociale impact? (3) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
top10
Nederland heeft behoefte aan ander leiderschap
Ondanks salariskloof krijgen mannen en vrouwen even vaak promotie
Drie HR-tips om werknemers gemotiveerd de winterdagen door te krijgen
Combinatie data, technologie en mensen essentieel voor stimuleren groei
Technologische superioriteit is de belangrijkste onderscheidende factor voor bedrijven
Helft werkend Nederland: de term manager wordt te pas en te onpas gebruikt
Europese CEOís vol vertrouwen in vermogen om groei te realiseren
De bekerplant waar we in zijn gevallen
In vier stappen naar je eerste elektrische auto
Retentie als talentstrategie
meer top 10