zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Driekwart van de Nederlanders is bevriend met collega’s

HR kan een rol spelen om vriendschappen op de werkvloer te stimuleren

29 mei 2019 - Een groot deel van de Nederlandse werknemers heeft vriendschappen op de werkvloer. Maar liefst 64 procent zegt vriendschappelijke relaties te hebben met collega’s en persoonlijke dingen met hen te bespreken.

Twaalf procent rekent bepaalde collega’s zelfs tot de hechte vriendenkring en heeft een duurzame relatie opgebouwd in het privéleven. Dit blijkt uit het onderzoek '4 keer tijd voor goed HR-beleid: Collegialiteit’ onder 1.019 werknemers, uitgevoerd door Protime.



Puur zakelijk
Niet iedereen ontwikkelt vriendschappen op de werkvloer. Zeventien procent van de respondenten zegt de band met collega’s het liefst puur zakelijk te houden. De gesprekken gaan vrijwel alleen over werkgerelateerde zaken. Een klein deel van werkend Nederland is nog afstandelijker. Zes procent spreekt zelden met collega’s.

Het nieuwe samenwerken
De onderlinge band tussen collega’s heeft effect op hoe werknemers met elkaar omgaan. Maar of je nu samenwerkt met vrienden of niet, er spelen altijd frustraties op de werkvloer. De respondenten is gevraagd welke frustraties zij hebben als het gaat om samenwerken. Gebrek aan inzicht in andermans werk (38 procent), veel tijd kwijt zijn aan communicatie (38 procent) en het terugzoeken van informatie (38 procent) zijn het meest genoemd. Deze frustraties zijn gemakkelijk weg te nemen door werk inzichtelijk te maken en te delen met het hele team. Zo kunt u werk herverdelen indien nodig en verzamelt u meteen alle informatie op één plek.
Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland: "Collega’s hebt u vaak niet voor het uitkiezen. Desalniettemin brengt u veel meer tijd met ze door dan met vrienden en familie. Een warme relatie met collega’s is dan zeer prettig. Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat vriendschappelijke relaties op de werkvloer de prestaties van medewerkers aanzienlijk verbeteren. Zo zou het goed zijn voor de creativiteit, effectiviteit en de betrokkenheid. Bovendien zorgt kameraadschap ervoor dat mensen bereid zijn om dingen te doen voor een ander, zonder tegenprestatie. HR kan een rol spelen om vriendschappen op de werkvloer te stimuleren én te zorgen voor inclusie."  


 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Feedback zoeken verhoogt niet altijd creatieve prestatie
 Angsthaas of dare-devil?
  Vrienden maken op het werk? Vraag een gunst
 Werknemer ergert zich aan privéverhalen op de werkvloer
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10