zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft Nederlanders kan op vakantie werk niet loslaten

Hoeveelheid werk bij terugkomst voor veertien procent reden om niet op vakantie te gaan

23 mei 2019 - Maar liefst 46 procent van de werkende Nederlanders vindt het lastig om tijdens een vakantie afstand te nemen van zijn of haar werk.

Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.135 Nederlanders in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Voor veertien procent van de ondervraagden is de hoeveelheid werk die er na de vakantie op ze wacht zelfs een reden om helemaal niet op vakantie te gaan.


Vooral hoogopgeleiden kunnen moeilijk afstand nemen van de dagelijkse verplichtingen. Maar liefst 55 procent van hen zegt het lastig te vinden om tijdens vakanties het werk lost te laten, tegenover slechts 37 procent van de rest van de beroepsbevolking.

Liever geen vakantie
Maar liefst 58 procent van de hoogopgeleiden is weleens geschrokken van de hoeveelheid werk die er na afloop van een vakantie op ze lag te wachten, tegenover 49 procent van de rest van de beroepsbevolking. Bijna de helft van hen (46 procent) zegt dan ook dat er onvoldoende collega’s zijn om hun werk over te nemen tijdens vakanties. Voor veertien procent van alle ondervraagden is de hoeveelheid werk dat ze na de vakantie verwelkomt daarom een reden om helemaal niet meer op vakantie te gaan. Vince Franke van Acties.nl: "Ik vind het erg belangrijk dat iedereen met een gerust gevoel op vakantie gaat en dat er altijd een collega is om iemands werk over te nemen. Vanwege de specialistische aard van sommige werkzaamheden is dit weleens lastig, maar ook dan zoeken we naar een oplossing. Het mag namelijk nooit zo zijn dat iemand vanwege de werkdruk niet op vakantie kan gaan."

Vakantie uitstellen
Uit het onderzoek blijkt verder dat een derde van de ondervraagden weleens een vakantie heeft uitgesteld vanwege drukte op het werk. Desondanks zeggen twee op de drie ondervraagden meer vakantiedagen te willen. Veertigers hebben hier met 74 procent de meeste behoefte aan. Franke: "In mijn ideale wereld zou ik ook graag een paar dagen vrij hebben. Het rare is dat ik op vrije dagen vaak alsnog veel zakelijk contact heb met collega’s en opdrachtgevers." Dit lijkt overigens onder een groot deel van de werkenden te spelen. Zo zegt maar liefst 53 procent van de ondervraagden weleens op vakantie zijn werkmail te checken.

 
 
 

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier tips om de after-holiday-dip te bestrijden
 Vijf manieren om data-downtime te voorkomen tijdens de vakantie
 Werkgever verwacht bereikbaarheid tijdens vakantie
 Kwart Nederlanders niet met vakantie dit jaar
 
 
reacties
 
John  |   | 
24-05-2019
 | 
11:08 uur
We houden ons allemaal van de gek. Laat gewoon je zakelijke telefoon thuis als je met vakantie gaat en geniet van je familie. Geen urgente telefoontjes die uren lang in je hoofd blijven drijven om vervolgens toch weer terug te bellen. Als je er niet meer bent gaat alles toch ook gewoon verder? Niemand is onvervangbaar, denk maar eens terug aan je gesprek voor een loonsverhoging!
peter zzp-boekhouder  |   | 
25-05-2019
 | 
14:53 uur
Als een zzp' er tijdens zijn vakantie zijn email checkt omdat hij met campagnes bezig is om klanten binnen te halen kan ik het nog begrijpen. Maar anders kan de mobiel ook gewoon uit.

Maar een werknemer die kan toch gewoon zijn werk overdragen of is er geen back up. Wat kan er gebeuren in twee weken vakantie.
Marien van Westen  |   | 
27-05-2019
 | 
14:36 uur
Vrijdag een weekje op vakantie aan de Zweedse kust. Geen laptop of iPad mee. Wel Serotonine (Houellebecq) en Hotel Europa (I.L. Pfeiffer) mee in hardcover.
Catering  |   | 
1-06-2019
 | 
09:19 uur
Ik heb een eigen cateringbedrijf waarbij ik veelal alleen ben. Ook in de vakantieperiode zijn er klanten er mensen die hun feestje vast willen leggen met bijbehorende catering. Als je niet snel genoeg reageert zijn ze een deur verder. 24/7 werk dus, ook in de vakantie!
Maria | Excellent Verkooptraining  |   | 
14-06-2019
 | 
20:44 uur
In principe is een vakantieperiode bedoeld om afstand te nemen van je dagelijkse werkzaamheden.

Toch is het afhankelijk van de mogelijkheden om je activiteiten over te dragen naar een collega. Ik kan ook Peter zzp boekhouder begrijpen, niet reageren op een e-mail of telefoontje kan leiden tot het verliezen van omzet.
weblog  |   | 
7-01-2020
 | 
16:08 uur
Als zelfstandig ondernemer is het lastig om het werk in de vakantie los te laten. Als je niet op tijd reageert kun je klanten kwijtraken. Daarom ben ik genoodzaakt om mijn laptop mee te nemen op vakantie. In plaats van savonds een boek te lezen, werk ik een paar mailtjes weg

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10