zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aantal bijstandsontvangers met 24. 000 afgenomen

Voor het eerst na 2008 is ook het aantal bijstandsontvangers met een niet-westerse achtergrond gedaald

4 maart 2019 - Het aantal personen met een bijstandsuitkering is in 2018 met 24.000 gedaald. In 2017 was er nog een daling van 8.000. In 2018 is de bijstandsafhankelijkheid het sterkst afgenomen onder de jongeren tot 27 jaar en de 27- tot 45-jarigen.

Voor het eerst na 2008 is ook het aantal bijstandsontvangers met een niet-westerse achtergrond gedaald. Eind 2018 telde Nederland 433000 bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.



Relatief sterkste daling onder jongeren
In 2018 is het aantal bijstandsgerechtigden in alle drie de leeftijdsgroepen gedaald. De daling was het sterkst onder jongeren tot 27 jaar. In deze groep nam het aantal bijstandsontvangers met bijna veertien procent af. Dit komt neer op 6.000 jongeren. Het aantal 27- tot 45-jarigen met bijstand verminderde met 16.000, oftewel negen procent. Onder de 45-plussers gaat het minder snel. Bij hen bedroeg de daling minder dan een procent. Zij lijken minder te profiteren van de gunstige arbeidsmarkt dan de jongere leeftijdsgroepen, waardoor zij eerder of langer op bijstand zijn aangewezen. Ook speelt bij 45-plussers de jaarlijkse verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd mee. Oudere bijstandsontvangers verlaten de bijstand later voor een AOW-uitkering. In 2018 is de AOW-leeftijd met drie maanden verhoogd tot precies 66 jaar. De groep 45-plussers met bijstand is daardoor minder snel gedaald.

Voor het eerst sinds jaren minder personen met niet-westerse achtergrond in de bijstand
Het aantal bijstandsontvangers tot de AOW-leeftijd met een niet-westerse migratieachtergrond is in 2018 met ruim 10.000 afgenomen. Dit is de eerste daling na 2008. Het aantal bijstandsgerechtigden met een Nederlandse of westerse achtergrond daalt al voor het derde jaar op rij.
Dat de daling onder de bijstandsontvangers met een niet-westerse achtergrond later op gang is gekomen, is vooral toe te schrijven aan de instroom van vluchtelingen in de bijstand, vooral Syriërs, in de afgelopen jaren. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning kunnen een beroep doen op bijstand, indien zij onvoldoende inkomen of vermogen hebben.
De instroom in de bijstand van deze groep is sterk afgenomen en de uitstroom toegenomen. De in- en uitstroomcijfers over 2018 zijn bekend voor de eerste drie kwartalen. In de periode januari tot en met september 2018 zijn bijna 5.600 personen ingestroomd die in Syrië zijn geboren . In dezelfde periode hebben er 6 900 de bijstand verlaten. In geheel 2017 bedroeg de instroom van Syriërs nog ruim 13.000, tegen een uitstroom van 5.500.

Helft uitstromers aan het werk
Voor de eerste helft van 2018 is bekend hoeveel bijstandsverlaters direct aan de slag gingen als werknemer. In totaal zijn er in die periode 56.000 personen de bijstand uitgestroomd. Van hen vond bijna de helft, 26.000, een werknemersbaan. Het aandeel baanvinders tot de AOW-leeftijd varieert naar geboorteland. Van de bijstandsuitstromers met Nederland als geboorteland stroomde 48 procent door naar een baan. Van de uit Syrië afkomstige uitstromers had 44 procent een baan gevonden. Bij de groep geboren in Eritrea of Somalië was dat 42 procent.
Bijstandsuitstromers in de leeftijdsgroep 27 tot 45 jaar komen het vaakst in een werknemersbaan terecht. Dit geldt voor alle geboortelanden, behalve Afghanistan. Onder de Afghanen is de doorstroom naar werk het grootste bij de personen jonger dan 27 jaar. Andere redenen om de bijstand te verlaten, zijn bijvoorbeeld het beginnen aan een studie of het vinden van een partner met een eigen inkomen of vermogen.
 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Koopkracht blijft achter
 Ontslagkosten niet aftrekbaar voor werknemer
 Gepensioneerden zien uitkering in 2019 dalen
 Ontkenning groeiende werkloosheid ouderen
 
 
reacties
 
Janvd Zanden  |   | 
4-03-2019
 | 
14:44 uur
Waarom staan de absolute en percentuele getallen uitgesplitst naar de verschillende categorieën er niet bij?
Kasper  |   | 
25-03-2019
 | 
16:31 uur
Ben natuurlijk blij dat die getallen omlaag gaan. Maar de wisseling in gebruik tussen harde getallen en procenten is wat jammerlijk. Over het algemeen vind ik het handigere om zulke dingen uit te drukken en percentages. En dan eventueel te vermelden wat 100 percent is.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10