zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkbaar werk en de jobtypes van Karase

14 december 2018 - De Amerikaanse socioloog Karasek pleit ervoor om hoge taakeisen te combineren met taakvariatie en ruime autonomie op de werkplek. Dit motiveert werknemers en geeft hen meer armslag om werkdruk en stress de baas te blijven. Kortom: regelmogelijkheden als recept voor werkbaar werk.

Analyses op de werkbaarheidsmonitor leren dat enige nuance bij de uitgangspunten van dit Karasek-model op zijn plaats is. Dit stelt Lander Blondeel.Van slopend werk tot actieve jobs
40 jaar geleden ontwikkelde Robert Karasek het Jobs Demand Control-model naar de determinanten van de kwaliteit van arbeid. Het is nog steeds een inspiratiebron voor wetenschappelijk onderzoek maar vooral populair bij HR-verantwoordelijken, preventiedeskundigen en iedereen die werkt rond werkorganisatie en werkbaar werk.
De theorie combineert Job Demands (taakeisen: werkdruk, emotionele belasting) met Job Control (regelmogelijkheden: taakvariatie, autonomie) om de werkomgeving samen te vatten in vier jobtypes met een sterk uiteenlopend werkbaarheidsprofiel.
 
Werkstress en demotivatie
Bondeel: "Werkstress en demotivatie komen vooral voor in slopende werksituaties, waarbij werknemers in routinejobs niet over voldoende regelmogelijkheden beschikken om met hoge taakeisen om te gaan (high strain jobs). Er wordt verondersteld dat hoge taakeisen op zich niet zo’n groot werkstressrisico vormen: als werknemers voldoende variatie en zeggenschap krijgen, blijft ook de werkdruk beheersbaar. De combinatie van hoge taakeisen met veel regelmogelijkheden in de actieve jobs leidt precies tot een uitdagende werkomgeving die werknemers motiveert om nieuwe competenties te verwerven en doeltreffend met prestatiedruk om te gaan."

De kwaliteit van de Karasek-jobtypes gewogen…
De (analyse op de) werkbaarheidsmonitor bevestigt het problematisch statuut van de slopende jobs: bijna twee derde (63,8 procent) van de betrokken werknemers rapporteert werkstressklachten, slechts de helft (53,2 procent) is gemotiveerd aan de slag. De actieve jobs kunnen op het vlak van werkbetrokkenheid en engagement – met 82,3 procent gemotiveerde werknemers – in ieder geval veel betere geloofsbrieven voorleggen.

Werkbaarheidsevaluatie van de Karasek-jobtypes o.b.v. de Vlaamse werkbaarheidsmonitor 2016
Bondeel: "Als we zowel naar werkstress als motivatie kijken kunnen we de actieve jobs (met 48,4 procent werknemers die met stressklachten kampen) echter niet zo evenwichtig noemen: de hypothese in het Karasek-model dat ruime regelmogelijkheden een bufferende uitwerking hebben op de taakeisen-werkstress-relatie blijkt niet op te gaan.
Het zijn de ontspannen jobs, met een combinatie van voldoende autonomie én een acceptabele werkdruk, 93,7 procent gemotiveerde en slechts 15,1 procent gestresseerde werknemers, die het beste werkbaarheidsrapport afleveren."

… in functie van een duurzaam praktijkadvies
Deze (werkbaarheids)rangschikking van de onderscheiden jobtypes wordt ook bevestigd in de peiling bij werknemers 40-plus of ze zich in staat achten om in hun huidige job(type) door te werken tot de pensioenleeftijd. Terwijl slechts drie op de tien werknemers in slopende jobs (30,8 procent) en amper de helft van de werknemers in actieve jobs (49,1 procent) langer doorwerken als haalbare opdracht inschatten, noteren we opnieuw bij de ontspannen jobs’ veruit de beste duurzaamheidscore met 77,4 procent van de betrokkenen, die doorwerken tot het pensioen doenbaar vinden.
Bondeel: "Inzetten op herontwerp van arbeidsorganisatie en functies in de richting van meer gevarieerde takenpakketten en een ruimere autonomie op de werkvloer lijkt een valabel beleidsspoor om werkbetrokkenheid en competentie-ontwikkeling te stimuleren. Maar om mensen (langer) gezond aan de slag te kunnen houden is het noodzakelijk om ook de werkdruk en prestatiedoelstellingen op een haalbaar niveau te houden."
 
Lees het volledige rapport werkbaar werk en de jobtypes van Karasek

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Is technologie onze reddingsboei tijdens lockdown?
 Huizenkopers wijken steeds meer uit naar Overijssel, Groningen, Flevoland en Drenthe
 Leidinggevende stimuleert werknemer niet om te leren
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vooral werknemers in contactberoepen ervaren grensoverschrijdend gedrag
 Werkbaar werk: de leidinggevende kan het verschil maken
 Werkbaar werk is een gezonde voedingsbodem voor langer werken
 Vlaming heeft ‘werkbaar werk’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Marketing Inhaak Kalender 2021 + handige tips
Met de overzichtelijke kalender van Spotler heb je in één oogopslag alle 'inhakers' voor jouw (e-mail) marketingcampagnes van 2021 in beeld. Handig voor eventgebonden acties naar klanten en nieuwsbriefabonnees! Inclusief interessante e-mail marketing tips.
Download de gratis kalender
Lees verder
Wereldwijd actief technologiebedrijf sponsort Nederlands vrouwenteam voor extreme roeirace
reacties
Ontwikkeling e-invoicing zorgt voor toename wereldwijde B2B-commerce in 2015 (1) 
Twee op de drie Nederlanders schaamt zich voor hoesten of niezen in publieke binnenruimtes (1) 
Grote organisaties zorgen beter voor thuiswerkende werknemers (1) 
Culture fit doorslaggevend voor recruiters (1) 
Bij helft Nederlanders komt gezelschapsspel op tafel tijdens feestdagen (1) 
Kwart medewerkers sjoemelt met klokken van tijd  (1) 
Financieel verantwoordelijke weet niet wat belastingplannen Prinsjesdag betekenen voor bedrijf  (1) 
top10
Voordeligste benzinepompen in Nederland bekend
Deepfakes, virtuele producties en lege bioscopen
Minder autoverbruik: zo komt uw auto de winter door zonder onverwachte kosten
Digital Days 2021: jongeren enthousiast maken voor ICT
Tips om uw vloer te beschermen tijdens het thuiswerken
Eén op de drie Nederlanders wil dat werkgever niet-gevaccineerde collega weigert op kantoor
‘Coronastress maakt managers en bestuurders minder capabel’
In 2020 grootste cao-loonstijging in twaalf jaar
Twijfel is de grote vriend van excellente prestaties
Bedrijven in duurzame energiesector hebben hogere omzet dan verwacht
meer top 10