zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Samenwerking tussen cybercriminelen verhoogt aantal dreigingen

6 december 2018 - In het McAfee Labs 2019 Threats Predictions Report worden cybersecuritytrends voor 2019 geïdentificeerd en wordt gekeken naar hoe deze het dreigingslandschap in 2019 vorm gaan geven.

McAfee onderzoekers verwachten onder meer dat malware-as-a-service steeds groter wordt, waardoor de markt voor het uitbesteden van cyberaanvallen een boost krijgt en aanvalsmethoden steeds innovatiever en wendbaarder worden. Bedrijfsgegevens en -reputaties en IoT-apparaten in huis worden steeds kwetsbaarder nu cybercriminelen social media, de cloud en mobiele telefoons gebruiken voor aanvallen.Ondergrondse netwerken
"In 2018 zagen we dat cybercriminelen steeds meer gaan samenwerken in ondergrondse netwerken," zegt Raj Samani, chief scientist bij McAfee. "Deze samenwerkingsmentaliteit zorgt ervoor dat technologieën en tactieken ondergronds steeds efficiënter gedeeld worden. Hierdoor evolueren cybercriminelen zich tot de meeste georganiseerde en wendbare criminele organisaties ter wereld. Hoewel we deze ondergrondse samenwerkingen in 2019 door zien gaan, worden cybersecurity-samenwerkingen tussen belangrijke spelers ook steeds volwassener en effectiever."
Het rapport is samengesteld uit de opvattingen van leidende denkers van McAfee Labs, McAfee Advanced Threat Research en leden van McAfee’s CTO-afdeling. Het Threats Predictions Report onderzoekt de huidige cybercrime trends en de evolutie van IT, en speelt in op de toekomst voor bedrijven, consumenten en de bedrijven die zich erop richten hen te beschermen.

Een sterkere, meer effectieve samenwerking van cybercriminelen
Cybercriminelen versterken de malware-as-a-service-markt in hoog tempo met samenwerking in de verkoop van modulaire aanvalscomponenten. Deze one-stop-shops voor malware maken het criminelen makkelijker om succesvolle aanvallen uit te voeren, ongeacht hun eigen ervaring of vaardigheidsniveau. Deze samenwerking gaat ook in 2019 gewoon door. Cybercriminelen vormen zo bedrijven op enterprise-niveau en gaan op hoog niveau samenwerkingen aan voor diensten zoals het witwassen van geld, evasieve technieken en exploits van zwakheden in software. Uit gesprekken binnen deze ondergrondse netwerken blijkt dat we in 2019 een groei kunnen verwachten van mobiele malware, botnets, bankenfraude, ransomware en pogingen om twee-factor-authenticatie te omzeilen.

Vereenvoudigen van cyberaanvallen met eenvoudige beschikbare technologieën
Nu security steeds beter wordt, moeten aanvallers steeds inventiever worden. Door de beschikbaarheid van modulaire aanvalscomponenten op de ondergrondse markt kunnen aanvallers erkende tactieken en technologieën combineren om nieuwe doelen te bereiken.
 
  • Inzet van AI om detectie te voorkomen: De beschikbaarheid van technologie als AI-as-a-service zorgt ervoor dat cybercriminelen aanvallen kunnen ontwikkelen die steeds moeilijker te detecteren zijn. Dankzij AI hebben cybercriminelen de gelegenheid om de selectie van doelwitten te automatiseren, kunnen ze een potentieel doelnetwerk scannen op zwakheden, en de responsiviteit van geïnfecteerde netwerken onderzoeken. Zo voorkomen ze dat ze gedetecteerd worden voor ze de volgende stadia van een aanval inzetten.
  • Op landen gerichte campagnes herontworpen om bedrijven af te persen: er zijn al diverse bots in omloop op de zwarte markt, die misleidende berichten versterken. Eerder werden deze ingezet om landen aan te vallen (bijvoorbeeld in verkiezingstijd), maar deze zullen nu ook worden ingezet om bedrijven af te persen door te dreigen met bijvoorbeeld negatieve social media campagnes.
  • Inzet van superdreigingen om aanvalssucces te vergroten: aanvallers zullen niet langer gebruikmaken van één dreiging om hun aanval op te baseren. Juist door verschillende aanvalstypen te combineren zullen ze verdedigingen steeds vaker weten te omzeilen. Denk hierbij aan een combinatie van phishing, stegware en fileless malware om een aanval met meerdere doelen uit te voeren. Deze superdreigingen vervagen het beveiligingslandschap en maken het gecompliceerder om aanvallen te herkennen en te beperken.
Cloud, IoT voor thuis en social media platformen onder aanval
Nu cybercriminelen steeds meer effectieve tactieken en strategieën tot hun beschikking hebben, kunnen ze hun aanvallen op bredere en ingewikkeldere doelen richten. In 2019 gaat het dan onder meer om intellectueel eigendom, Internet of Things (IoT) in huis en identiteitsgegevens in de cloud, op mobiele telefoons en op sociale media.
 
  • Data-extractie uit de cloud: McAfee voorspelt een significante groei in gerichte aanvallen op de enorme hoeveelheden bedrijfsdata die zich nu in de cloud bevinden. Zo’n 21 procent van de data die op dit moment in de cloud gemanaged wordt, bevat gevoelige informatie als intellectueel eigendom, klant- en persoonsgegevens. Mogelijke scenario’s voor dit soort aanvallen zijn bijvoorbeeld cloud-native aanvallen die zich richten op zwakke WPI’s of onbeheerde API-endpoints, uitgebreide verkenning en extractie van data uit cloud databases en gebruik van de cloud als springplank bij cloud-native man-in-the-middle aanvallen om cryptojacking of ransomware-aanvallen uit te voeren.
  • IoT voor thuis aanvallen via smartphones, tablets en routers: nieuwe mobiele malware verkent smartphones, tablets en routers om toegang te kunnen krijgen tot digitale assistenten en andere IoT-apparaten in huis. Wanneer deze besmet zijn, kunnen de apparaten ingezet worden om in te breken achter de voordeur van de consument. Zo kunnen cybercriminelen botnets versterken om DDoS-aanvallen uit te kunnen voeren, krijgen ze mogelijk toegang tot persoonsgegevens of kunnen apparaten ingezet worden om bijvoorbeeld deuren te openen en andere slimme apparaten in huis te bedienen.
  • Identiteitsaanvallen via social media platformen: in 2019 zullen de grootste social media platformen nieuwe maatregelen nemen om klantgegevens te beschermen. Maar naarmate het aantal gebruikers op deze platformen groeit, zal het voor cybercriminelen steeds interessanter worden om deze datarijke omgevingen aan te vallen. Aanvallen met grote impact, zoals aanvallen gericht op Industrial Control Systems (ICS), zijn al eerder succesvol gebleken, doordat veel mensen niet variëren in hun wachtwoordgebruik. Inbraken op sociale media en andere identiteitsplatformen zullen ook in de toekomst veel voor blijven komen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
 Financiële dienstverleners kwetsbaarder voor storingen door certificaten
 Vier tips voor een relaxte (digitale) zomer
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Versleuteld dataverkeer vaker misbruikt door cybercriminelen
 Groeiend aantal cyberaanvaloefeningen in bedr
 Schade door cybercriminaliteit dreigt te escaleren
 ERP-applicaties op grote schaal aangevallen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
De top tien meest schaarse beroepen in Europa
Drie manieren om ‘bad hires’ te voorkomen
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
De twintig populairste steden deze zomervakantie het populairste
Aantal nieuwe cao’s zeer laag
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
Explosieve toename Emotet malware
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
meer top 10