zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Opschudding in de markt voor bedrijfssoftware

13 november 2018 - Het internet of things, blockchain, kunstmatige intelligentie, big data: deze technologieën domineren de koppen in vakpers. Buiten de schijnwerpers van de media spelen andere trends een rol, zoals consumerisation, agile en nieuwe flexibele verdienmodellen.

Die trends schudden de traditionele markt voor bedrijfssoftware flink op. Richard Groenendijk, general manager van AEB Nederland, geeft in dit artikel zijn visie op het beperkte succes van IT-projecten.


Woensdag 28 oktober 2015 zag Deutsche Post DHL zich genoodzaakt een winstwaarschuwing af te geven. Belangrijkste reden: de afschrijving van € 345 miljoen voor een mislukt softwareproject in de divisie Global Forwarding. CEO Frank Appel sprak later in een interview over te hoge ambities. "Wij wilden te veel te snel. In plaats van een gefaseerde aanpak hadden we ervoor gekozen om de hele IT-omgeving in één klap te vervangen en tegelijkertijd ook nog eens het bedrijf te reorganiseren."
 
Tijd voor een nieuwe aanpak
Het project van Deutsche Post is bepaald geen uitzondering. Slechts 29 procent van de wereldwijde IT-projecten zijn een onvoorwaardelijk succes volgens de laatste Project Benchmark Report van de Standish Group. Maar liefst 52 procent van de projecten kampte met vertragingen, overschreed het budget of slaagde niet erin alle doelen te realiseren. In negentien procent van de gevallen was het hele IT-project een faliekante mislukking.
Dit soort resultaten maken de weg vrij voor een nieuwe aanpak in IT-projecten: geen langdurige, starre projecten meer, maar agile organisatiemodellen en transparante samenwerkingsvormen met haalbare doelstellingen. De focus ligt niet langer op de oplossing als het eindresultaat van een langdurig, afgerond project. Het gaat om een korte zoektocht naar een goede oplossing als basis voor verdere doorontwikkeling. Een dergelijke aanpak maakt het mogelijk om misstappen snel te signaleren en te herstellen. Dat leidt tot minder risico’s. Een ander voordeel is dat cruciale functionaliteit eerder beschikbaar is, simpelweg omdat daaraan een hogere prioriteit wordt toegekend.
 
Het doel van de ‘living beta’
De agile aanpak leidt sneller tot resultaat, zodat eerder van de voordelen kan worden geprofiteerd. Hier geldt het Pareto-principe: de laatste twintig procent van een softwareproject kost misschien wel 80 procent van de totale inspanning. Waarom daarop wachten? Kijk naar de wijze waarom millennials omgaan met het gebruik van apps die niet volledig perfect zijn. Zij weten dat het nooit lang duurt voordat er een update komt die de problemen verhelpt.
De beste manier om dit fenomeen te beschrijven is wellicht de uitdrukking ‘living beta’: je accepteert bewust het gebruik van een beta-versie, omdat je weet dat er nooit een finale versie komt. Dus waarom zou je dat niet als het leidende principe hanteren, ook bij IT-projecten? Dat voorkomt oneindig doorlopende softwareprojecten, die een bron van kosten en frustraties zonder een enkel duidelijk voordeel vormen.
 
Software op maat van het individu?
Dit idee van de living beta vraagt om een nieuw type IT-oplossing. Standaard software alleen is vaak te rigide en inflexibel. Een snel veranderende wereld die vaak wordt aangeduid met de term VUCA (volatility, uncertainty, complexity, ambiguity) vraagt met name in internationale handel en logistiek om processen en software die flexibel en eenvoudig aanpasbaar zijn.
Dat kan door gebruik te maken van meerdere standaard componenten waarmee de software kan worden aangepast aan de behoeften van individuele bedrijven. Gebruikers krijgen daardoor een oplossing die gebaseerd is op templates met best practices, maar kunnen diezelfde software tegelijkertijd eenvoudig aanpassen zonder hulp van buiten. Daarvoor bestaat een aanpak die sommige softwareoplossingen al gebruiken: Business Process Model and Notation (BPMN). Daarmee kunnen nieuwe taken eenvoudig worden toegevoegd aan bestaande processen. Veranderingen in de volgorde van processtappen kunnen met een paar eenvoudige muisklikken worden doorgevoerd.
 
Consumerisation van bedrijfssoftware

Een andere trend is dat de software steeds meer wordt aangepast aan de specifieke rol van de gebruikers. De focus ligt op de taken die in elke processtap moeten worden uitgevoerd en de mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn. Wat moeten deze gebruikers weten? En hoe ziet het ideale scherm eruit? Dit leidt tot minder fouten, meer efficiëntie en een aangenamere gebruikerservaring.
Deze trend komt voort uit het dagelijks leven, waarvan IT een steeds belangrijker onderdeel is. Meer en meer functionaliteit uit consumentensoftware vindt ook zijn weg naar bedrijfssoftware: consumerisation. Waarom is bedrijfssoftware niet net zo gemakkelijk in gebruik als de bankier-app op een smartphone? Dat gaat niet alleen over functionaliteit, integratie en gebruiksvriendelijkheid, maar bijvoorbeeld ook over de aanschaf. Privé zijn mensen gewend om software online te kopen en direct te gebruiken zonder ingewikkelde licentieovereenkomsten. Freemium content en free trial-abonnementen raken ook in zwang bij bedrijfssoftware.
 
Decentralisatie van IT
Gevolg van dit alles is dat bedrijven steeds meer hard- en software gebruiken die niet wordt ondersteund door de centrale IT-afdeling. Omdat software gemakkelijk te kopen, implementeren en integreren is, gaan steeds meer afdelingen dergelijke oplossingen gebruiken zonder eerst bij de IT-afdeling langs te gaan. Ook omdat die IT-afdeling weinig tijd heeft: het merendeel van hun capaciteit is nodig voor het in de lucht en up-to-date houden van bestaande systemen. Het passeren van de IT-afdeling biedt voordelen. Denk aan de snellere introductie van nieuwe producten en diensten, een snellere respons op nieuwe marktomstandigheden en een grotere vrijheid wat innovatie betreft. Steeds meer afdelingen – zeker de afdelingen logistiek en supply chain management – huren zelf de noodzakelijke IT-experts in en voorzien hen van budget. Volgens onderzoeksbureau Gartner heeft bijna drie kwart van de bedrijven IT-functies in de supply chain-teams gecreëerd.

Kleine revolutie
Concepten zoals living beta, agile projectmanagement en consumerisation vormen en beïnvloeden het IT-landschap van bedrijven. Zij leggen een sterkere nadruk op de mensen die de software in de praktijk gebruiken en op hun klanten. Buiten de schijnwerpers die gericht zijn op de megatrends in technologie, leidt dit tot een kleine revolutie die de bedrijfsvoering ten goede komt.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2019’
 Slechts 28 procent bedrijven beveiligt code signing machine-identiteiten
 Zeven toffe producten die het milieu een handje helpen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 MKB-bedrijven worstelen met cloudomgeving
 Development fors groeiende IT-discipline voor zowel professional als organisatie
 Beveiligingsprofessionals verliezen 40 uur per maand door inefficiënte systemen
 Snelheid en complexiteit vragen om slimmere applicatietest
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Structureer je online marketing activiteiten
Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!
reacties
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (1) 
Hostingbranche ziet public cloud niet als bedreiging (1) 
Drie manieren om te beleggen voor uw pensioen (1) 
Organisaties wapenen zich steeds beter tegen aanvallen met bots en scrapers  (1) 
Huisdierbezit populair (1) 
Consumenten nog niet overtuigd van de voordelen van Artificial Intelligence  (1) 
Nederlander positief over milieuzones, maar snakt naar duidelijkere regels (1) 
top10
Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
Leiders besteden maar dertien minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling
Zorgmedewerkers hebben weinig vertrouwen in actieplan (Ont)Regel de zorg
Alarmerende schaarste op de IT arbeidsmarkt
Bedrijven betalen loyale IT’er minder dan jobhopper
Ondanks salariskloof vrouwen positiever over arbeidsmarkt
Veelgebruikte systemen voor e-mailbeveiliging niet effectief
Optimisme over werkgelegenheid houdt aan
5G-opname nog sneller dan verwacht
Snelgroeiende fintech sector maakt juristen nog schaarser
meer top 10