zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Heeft uw organisatie al een Chief Data Officer?

13 november 2018 - De digitale transformatie staat zo ondertussen wel bij iedere organisatie op de agenda. Voorbeelden te over van bedrijven die daarmee ten opzichte van hun concurrenten het verschil maken. Denk maar aan Netflix, Amazon of Domino’s.

Maar er zijn ook voldoende voorbeelden waarbij deze transformatie toch minder voorspoedig loopt dan vooraf verwacht. Grote bedrijven als General Electric, Procter & Gamble en Ford hebben hun digitale strategie moeten bijstellen vanwege teleurstellende resultaten. De reden daarvoor is dat niet een afdeling of bedrijfsonderdeel verantwoordelijk is voor de digitale transformatie, maar iedereen binnen een organisatie. "Iedereen moet denken en doen als een Chief Data Officer," stelt Hans Fons, algemeen directeur Nederland en Nordics bij MicroStrategy.


 
Chief Data Officer
Volgens Gartner heeft 90 procent van de grote organisaties tegen het einde van 2019 een Chief Data Officer (CDO) in dienst. Maar dat zelfde rapport geeft ook aan dat slechts 50 procent van hen succesvol zal zijn. De belangrijkste interne uitdagingen waar CDO’s tegen aanlopen zijn het accepteren van verandering (40 procent) en de slechte organisatiebrede bekendheid met data (35 procent).
"Het aanstellen van een CDO is een belangrijke eerste stap in het proces van een digitale transformatie naar een datagedreven organisatie. Hij helpt medewerkers om te begrijpen waar data voor wordt gebruikt, hoe daar mee om moet worden gegaan, wat de gevolgen van slechte data zijn en waarom de organisatie betere typen en kwaliteit van data nodig heeft," vertelt Fons. "Maar om echt een datagedreven organisatie te worden, moet iedereen denken en doen als een CDO. Medewerkers moeten de waarde van data leren inschatten en er zorgvuldig mee omgaan. Het moet net zo’n belangrijke discipline binnen organisaties worden als finance en marketing."
 
Andere vragen stellen
Het begint met iets heel simpels. Mensen moeten vragen leren stellen waar mogelijk geen antwoorden op zijn. "We stellen vaak vragen over onderwerpen waarvan we weten dat er ook data over beschikbaar is. Dat zijn dus hele veilige vragen. Het transformatieproces is echter gebaat bij het stellen van moeilijke vragen waar we mogelijk geen antwoord op hebben."
Ray Wang, CEO van Constellation Research, geeft in een vraaggesprek met MicroStrategy aan dat het belangrijk is om medewerkers aan te moedigen om deze vragen te stellen en daarna uit te zoeken welke data nodig is om ze te beantwoorden. Hij legt uit welke stappen u vervolgens kunt nemen om aan de juiste data te komen:
 
 
 • Leg de benodigde data tegen een gerelateerd bedrijfsproces aan. Vraag vervolgens welke mensen betrokken zijn bij dat bedrijfsproces.
 • Onderzoek of deze data binnen het bedrijf aanwezig zijn. Vaak blijkt dat de data zijn in te zien, maar niet in het bezit van de organisatie. Hoe zorgt u er voor dat de organisatie toegang krijgt tot deze informatie?
 • Vraag u af hoe vaak je de data nodig hebt. Soms heb u data nodig die near real-time is. Bijvoorbeeld omdat u op dat moment een beslissing moet nemen of iemand een offerte wil sturen die meteen overgaat tot koop. Andere keren hebt u real-time data nodig, omdat het om een situatie van leven of dood gaat.
 •  
  Datagedreven organisatie
  De beste datagedreven organisaties hebben niet perse de beste antwoorden. Het zijn organisaties die hun medewerkers de vrijheid en middelen geven om betere vragen te stellen. Zo pleit Wang er voor om binnen innovatieprojecten niet alleen wetenschappers, technici, ontwikkelaars en wiskundigen te laten werken, maar ook bijvoorbeeld user experience experts, sociologen, storytellers en vormgevers. Op het snijvlak van deze disciplines ontstaat de innovatie die nodig is om als organisatie te transformeren en helpt om ‘digitaal’ en data menselijker te maken.
  "Het vergt dus nogal wat van een CDO om leiding te geven aan de digitale transformatie van een organisatie. Gelukkig realiseren steeds meer organisaties zich dat. De CDO rapporteert vaker aan een directielid en de beschikbare budgetten worden groter. Dat stelt hem in de gelegenheid om data – naast fysieke en financiële middelen - als een belangrijk bedrijfsmiddel te ontwikkelen. Een middel dat uiteindelijk tot een hoger bedrijfsresultaat leidt," concludeert Fons.
   

   
   Doorsturen   Reageer  

   

  Laatste nieuws

   Vrouwelijke werknemer verbergt ware gevoelens op het werk
   Een derde van werkend Nederland heeft te maken met grensoverschrijdend gedrag
   CFO's willen kosten besparen vanwege recessiezorgen
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   Data protection officer erg belangrijk voor naleving databeveiliging
   Wat is de taak van uw Data Protection Officer precies?
   Weg met de Data Protection Officer!
   Nederlandse CMO worstelt met snelheid digitale transformatie
   
   
  reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  Welke rechten heb je bij een arbeidsconflict?
  reacties
  Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
  Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
  Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
  Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
  Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
  Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
  Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
  top10
  Werknemers gestrest, maar welzijnsprogramma’s blijven onderbelicht
  Ruim helft Gen Z ervaring met uitbuiting of mishandeling op werk
  Video-Leren: het hoe en waarom
  Databeheer kritieke uitdaging voor succesvolle inzet AI
  Pakt de werknemer meer macht in 2023 ?
  Hoe reis je zakelijk zorgeloos en met plezier door Nederland?
  Kwart werkend Nederland vindt werkgevers verantwoordelijk voor vitaliteit medewerkers
  Nederlander met minimumloon gaat er maandelijks netto 216 euro op vooruit
  Dealmakers in Europa optimistisch ondanks moeilijke marktomstandigheden
  Week van het Werkgeluk in een extreem krappe arbeidsmarkt
  meer top 10