zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien symptomen van een gezonde bedrijfscultuur

8 november 2018 - Bedrijven die actief werken aan hun cultuur zijn aantoonbaar succesvoller; niet alleen hebben ze vaak een hogere omzet, maar hun digitale innovaties hebben ook een hogere slagingskans. Dat blijkt uit onderzoek van Cognizant en HfS Research.

Een bedrijfscultuur die digitale innovaties ondersteunt herken je aan de volgende symptomen:


 
  • Alle neuzen staan er dezelfde kant op
    Aan wie u het ook vraagt, elke medewerker uit elke laag van het bedrijf geeft hetzelfde antwoord als u vraagt naar de ambities en mogelijkheden voor de toekomst. Van nieuwe medewerkers tot managers; iedereen heeft dezelfde visie.
  • Leiderschap werkt er zowel horizontaal als verticaal
    Wanneer u leidinggeeft aan een afdeling is het mooi dat u daar als inspirator en coach wordt gezien. Maar in een gezonde werkcultuur is een leider daarnaast ook een voorbeeld voor zijn gelijkgestemden en zelfs collega’s hoger in de boom. De ultieme leidinggevende is dus een bron van inspiratie voor elke collega.
  • Mensen voelen dat ze ertoe doen
    Het is voor medewerkers van essentieel belang om goed samen te kunnen werken. Dit is de basis voor een succesvolle carrière; vanaf de eerste maanden bij het bedrijf tot het bijscholen in een later stadium. Samenwerken is essentieel en de boodschap is daarmee eenduidig: de mens staat centraal, ook in moeilijke tijden.
  • Mensen communiceren er graag
    Medewerkers nemen uit zichzelf deel aan een aantal formele en informele communicatiekanalen. Uit angst iets te missen willen zij graag op de hoogte worden gehouden en liever ruim voor een evenement alle informatie hebben, dan in een onpersoonlijke mail alles achteraf te moeten lezen. Door informatie ruimschoots op tijd te delen kunnen managers hun medewerkers hierbij vragen om mee te denken.
  • Werk wordt er als belangrijk deel van het leven gezien
    Of we het willen of niet, werk vormt een significant onderdeel van ons leven. Wáár iemand werkt neemt dan ook een speciale plek in. Het sociale leven bestaat natuurlijk niet alleen uit collega’s, maar zij vormen wel een groot deel van het plaatje. Samenwerken schept nou eenmaal een band.
  • Het knettert er van de energie 
    U weet dat een sfeer goed is als u de energie voelt knetteren zodra u de werkplek betreedt. De bron van alle samenwerking bruist en het gonst er van dynamiek.
  • Mensen zijn er op hun gemak 
    Er hangt een prettige sfeer op de werkvloer en er is geen angst om een mening te hebben of iets verkeerd te zeggen. Ideeën kunnen met een gerust hart worden geopperd, er mag overlegd worden en mensen hoeven niet in een hoekje te kruipen en zachtjes te praten wanneer ze iets willen bespreken. Wanneer iemand iets voorlegt aan zijn of haar manager, is hij ervan overtuigd dat hij wordt gehoord.
  • Er is geen strijd
    Werk wordt als interessant ervaren en moet voornamelijk bijdragen aan iemands ambities en carrièredoelen. Het gaat niet zozeer om salaris, maar meer om wat een functie voor iemand kan betekenen, zowel nu als in de toekomst.
  • Er is weinig verloop
    Het behoud van personeel zegt veel over een bedrijf; vooral bij mensen in een startersfunctie en in het middensegment. Wanneer mensen langer blijven dan verwacht, spreekt dat boekdelen over de kracht van de bedrijfscultuur. Andersom geldt hetzelfde; wanneer mensen snel vertrekken, moet er worden gekeken of dat niet ligt aan bijvoorbeeld het gebrek aan emancipatie of persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden.
  • Verandering wordt er omarmd
    In een gezonde organisatie wordt verandering enthousiast ontvangen; het hoort immers bij het bedrijfsleven. Als u uit het verleden weet dat er transparant en zorgvuldig met wijzigingen wordt omgegaan, kijkt u gerust en vol vertrouwen vooruit.
  • Euan Davis, associate vicepresident bij Cognizant’s Center for the Future of Work EMEA: "In deze digitale tijd volgen de ontwikkelingen elkaar snel op, wat vraagt om innovatievermogen en samenwerking. De sleutel tot succes is geen technologisch foefje, het draait om getalenteerde en geïnspireerde medewerkers. Een gezonde bedrijfscultuur ondersteunt mensen in hun motivatie om effectief te werken."

    Download de volledige whitepaper hier.
     

     
     Doorsturen   Reageer  

     

    Laatste nieuws

     Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
     Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
     Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
     

    Gerelateerde nieuwsitems

     Oudere sollicitant hecht minder waarde aan bedrijfscultuur
     Bedrijfscultuur voldoet niet aan wensen niet-leidinggevenden
     Bedrijfscultuur belangrijkste argument om van baan te wisselen
     Bedrijfscultuur wordt succesfactor
     
     
    reacties
     
    Er zijn nog geen reacties.

    REAGEREN

    Naam:
    Emailadres:
    URL: (niet verplicht) http:// 
     
    Reactie/Opmerking:
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
     
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
    Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10