zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer dan modaal: fors koopkrachtverlies na crisis

5 november 2018 - Werkenden met een bovenmodaal inkomen zijn er sinds het begin van de crisis fors in koopkracht op achteruit gegaan. De verschillen tussen 2010 en nu lopen soms op tot meer dan 3000 euro, afhankelijk van het inkomen.

Dat blijkt uit berekeningen die het koopkrachtbureau Nibud heeft gemaakt. Volgens de Vakcentrale voor Professionals (VCP) laten de cijfers andermaal zien dat het kabinet nog veel meer moet doen om de lasten voor werkenden verder te verlichten. "De lastendruk juist voor modaal tot twee keer modaal blijft extreem hoog," zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.



Arbeidskorting
De daling van de koopkracht komt voor een belangrijk deel door aanpassingen met de arbeidskorting, waardoor werknemers met de hoogste inkomens er minder van profiteren. De arbeidskorting is weliswaar omhooggegaan, maar is vervolgens ook inkomensafhankelijk gemaakt. Voor komend jaar gaat hij weer omhoog, maar wordt de afbouw nog sterker. Daarnaast speelt mee de inkomensafhankelijke afbouw van de algemene heffingskorting, die tot 2014 voor iedereen gelijk was. Vanaf 2016 bouwt de algemene heffingskorting af tot nul voor de hoogste inkomens.

Middeninkomens
Volgens de VCP laten de cijfers van het Nibud zien dat de koopkracht voor de middeninkomens nog lang niet gerepareerd is. Ook bij werknemers met een modaal inkomen is sprake van koopkrachtverlies, maar die is lang niet zo groot als bij mensen of paren met twee keer modaal. Zo heeft een alleenstaande met een inkomen van twee keer modaal genoegen moeten nemen met bijna acht procent minder koopkracht. Dat komt neer op bijna 300 euro per maand. Van de werkenden zagen alleen alleenstaanden en stellen met een minimumloon hun koopkracht groeien.

Gepensioneerden
Uit het rapport komt verder naar voren dat ook gepensioneerden met aanvullend pensioen veel hebben moeten inleveren. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat veel pensioenfondsen lang niet hebben kunnen indexeren. Door de crisis zijn de pensioenpotten flink geslonken, waardoor de uitkeringen achterbleven. Daarnaast speelt ook hier de afbouw van de algemene heffingskorting, met name voor gepensioneerden met een hoger inkomen.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Lonen stijgen, koopkracht blijft achter
 Koopkracht blijft achter
 In 2021 koopkrachtstijging van vier tot zes procent voor werkende Nederlander
 Koopkracht blijft nagenoeg gelijk in 2018
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10