zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Twintig- tot 45-jarigen meest kwetsbaar voor financiële schokken

16 oktober 2018 - Meer dan een derde van de twintig- tot 45-jarige Nederlanders heeft minder dan 3.000 euro spaargeld. Zij zitten hiermee onder het minimum bedrag dat het Nibud adviseert om als buffer aan te houden voor financiële schokken.

Volgens Rabobankeconoom Carlijn Prins is deze groep hierdoor kwetsbaar voor schokken in het inkomen of de uitgaven. Slechts een derde van de ondervraagden is tevreden met hoeveel hij of zij jaarlijks spaart; de overige twee derde wil meer sparen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Rabobank onder ruim 1.000 twintig- tot 45-jarigen.  


Geen ruimte om te sparen

Van degenen die minder dan 3.000 euro spaargeld hebben, geeft 70 procent aan onvoldoende financiële ruimte te hebben om te sparen. Maar dit is uiteraard niet de enige verklaring voor spaargedrag. Prins: "Ook de voorkeuren van huishoudens spelen hierbij een rol, bijvoorbeeld het belang dat zij aan de toekomst hechten. Door te sparen ‘offert’ een huishouden in feite consumptie in het heden op, voor consumptie in de onzekere toekomst."

 

Grote verschillen tussen bevolkingsgroepen
Tussen bevolkingsgroepen zijn er enorme verschillen in spaargedrag. Prins: "Degenen met minder dan 3.000 euro spaargeld hebben vaker een netto huishoudinkomen tot 3.000 euro, zijn vaker alleenstaand en vaker laag tot midden opgeleid. Opvallend is dat zelfs van de huishoudens met een netto inkomen tussen de 2.000 en 3.000 euro, die daarmee rond en boven modaal zitten, 47 procent minder dan 3.000 euro spaargeld heeft. En dat zelfs veertien procent van de huishoudens met een inkomen van 5.000 euro of meer hier onder zit."

 

Vermogen vast in huizen en pensioenen
Op macro-economisch niveau sparen Nederlandse huishoudens veel, maar dit vermogen zit voornamelijk vast in pensioenen en huizen. Prins: "Eerder beschreven we al dat Nederlandse huishoudens in Europees perspectief weinig vrij beschikbaar spaargeld hebben, zoals contant geld, geld op bank- en spaarrekeningen en vermogen in beleggingen. Voor veel huishoudens is het echter wenselijk om meer vrij beschikbare spaartegoeden te hebben. Dit kan worden bereikt door een deel van de besparingen die vast zitten in pensioenen onder voorwaarden om te zetten in vrij beschikbare tegoeden, maar daar zijn wel beleidsveranderingen voor nodig."

 

‘De kracht van vijftig euro'
Spaargeld is belangrijk om de financiële weerbaarheid op korte termijn te vergroten, maar kan ook worden aangewend voor langeretermijndoelen. Prins: "Denk aan om- of bijscholing om een gunstige positie op de arbeidsmarkt te behouden, en daarmee financiële weerbaarheid op lange termijn. Maar ook de aanschaf van een huis of de studie van kinderen kunnen doelen zijn waar spaargeld voor nodig is."

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse bevolking heeft financiële dode hoek
 Nederlander vindt financieel adviseur te duur
 Eén op de vijf leerlingen onvoldoende financieel vaardig
 Zakgeld nu, financieel vaardig later
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10