zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Applicaties zijn het nieuwe bedrijfskapitaal

7 september 2018 - Na de Industriële Revolutie richtte de wereld zich op machines, een enorme vooruitgang qua productiviteit en opbrengst en het belangrijkste bedrijfskapitaal. Jaren later kwam de aandacht op diensten te liggen en verschoof de aandacht van machines naar mensen als belangrijkste asset.

Kara Sprague, Senior Vice President en General Manager ADC bij F5 Networks, stelt dat er momenteel opnieuw een kantelpunt is in de economie, waarbij steeds meer organisaties een digitale transformatie doorlopen en de waarde van ondernemingen meer besloten ligt in applicaties en data.


Sprague: "Bij grote marktspelers is het al snel duidelijk dat applicaties het belangrijkste bedrijfskapitaal zijn. De kapitaaluitgaven van Facebook voor IT-infrastructuur bedragen bijvoorbeeld niet meer dan vijftien miljard dollar per jaar en er staan net geen 30.000 medewerkers op de loonlijst, terwijl de applicatieportefeuille op meer dan een half biljoen dollar wordt gewaardeerd. Slechts 26 landen ter wereld hebben een groter BNP dan dat. Netflix heeft helemaal geen materiële kapitaaluitgaven en ongeveer 5.500 werknemers, terwijl daar een applicatieportfolio tegenover staat ter waarde van 175 miljard dollar. Disney daarentegen, met al z’n parken, sub-merken en mediakracht wordt gewaardeerd op 160 miljard dollar."
Sprague: "Ik heb jarenlang bij McKinsey gewerkt, en tegen iedere klant geroepen dat mensen het belangrijkste kapitaal zijn. Die moet uuiteraard nog steeds niet onderschatten, maar we zijn in het applicatie-tijdperk terecht gekomen."

Applicatiebeheer
Middelgrote organisaties hebben over het algemeen enkele honderden applicaties in hun portfolio. Bij grote banken gaat dit soms wel richting de 10.000 applicaties. Veel bedrijven weten vaak niet eens hoeveel applicaties er draaien. Sprague: "Als ik vraag wie de eigenaar is van die applicaties, waar ze draaien en of er sprake is van securityrisico’s, blijft het vaak stil. Ongetwijfeld hebben deze bedrijven zwaar geïnvesteerd in het beheer van materieel en menselijk kapitaal, maar vaak gaat dit niet op voor hun applicaties. Dat heeft implicaties. Beveiliging, consistent beleid, compliance, performance, analyses en monitoring (om er maar een paar te noemen) zijn namelijk complexe, dure en concurrentiegevoelige aangelegenheden voor bedrijven die hun applicaties verspreid in datacenters, co-locaties en publieke clouds hebben draaien."
F5 doet regelmatig onderzoek onder klanten naar de status van applicaties. Uit de meest recente resultaten kwam naar voren dat bijna negen op de tien bedrijven gebruikmaken van meerdere clouds. De beslissing om een applicatie al dan niet in een cloud onder te brengen wordt meestal per applicatie genomen. Sprague: "U kunt zich voorstellen dat bij een bedrijf met honderden applicaties heel veel verschillende varianten voorkomen van waar een applicatie draait en op welke manier deze wordt ondersteund en beheerd. Het ontbreken van uniformiteit heeft tot gevolg dat veel waardevolle bedrijfsapplicaties in het beste geval slecht worden gecontroleerd en in het slechtste geval kwetsbaar zijn voor aanvallen. Gezien de ondernemingswaarde die is toe te schrijven aan applicaties moeten bedrijven veel serieuzer gaan inzetten op het beheer en de monitoring van hun applicatieportfolio."

Kapitaalontwikkeling
Zoals met alle vormen van kapitaal is het koesteren en het uitbreiden ervan een hoofddoel. Sprague heeft voor gesprekken met klanten drie basisprincipes bepaald om de waarde van het applicatielandschap te maximaliseren.

Zorg dat ontwikkelaars zich specialiseren - Sprague: "Veel bedrijven werken met een keten van gespecialiseerde toeleveranciers die ieder op hun eigen terrein toegevoegde waarde bieden. Vertaald naar een digitale onderneming, betekent dit er gespecialiseerde ontwikkelaars nodig zijn die zich enkel bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit, zodat de time-to-market voor applicaties zo kort mogelijk is en investeringen worden gemaximaliseerd. Een deel van de ontwikkelaars moet zich daarom helemaal kunnen richten op het leveren van business value, zonder dat zij zich hoeven te bekommeren om zaken als beschikbaarheid, stabiliteit, veiligheid of beheer."

Kies de beste infrastructuur voor de applicatie - Sprague: "Net zoals mensen een goede werkplek nodig hebben om optimaal te presteren, hebben applicaties ook elk een natuurlijke habitat waarin ze het beste tot hun recht komen. Kies leveranciers en partners die hierin het beste kunnen ondersteunen. Een vendor lock-in is sowieso niet meer van deze tijd. De open architecturen, API's en commoditisering van infrastructuur zorgen er nu voor dat klanten volop keuze hebben en zo een afgewogen mix van oplossingen, diensten en zelfs functionaliteit kunnen realiseren waarmee ze hun applicaties bouwen, uitrollen en ondersteunen."

Gebruik consistente applicatieservices voor het hele portfolio - Sprague: "Net zo goed als dat machines onderhoud nodig hebben en er aandacht moet zijn aan het fysieke, cognitieve en emotionele welzijn van medewerkers, hebben applicaties ook services nodig. Diensten die de delivery en beveiliging van applicaties ondersteunen, kunnen echter ook vaak leiden tot extra complexiteit. Daarbij worden ze ook lang niet altijd consequent of zelfs helemaal niet toegepast. Services voor applicaties moet daarom vooral niet voor frictie zorgen, eenvoudig aan te schaffen zijn en efficiënt te beheren.
Het belang en waarde van applicaties nemen hand over hand toe; ze vormen de grootste differentiator van de moderne, digitale organisatie. Sprague: "Alleen als een bedrijf de applicaties optimaal ondersteunt en beheert, is de waarde te maximaliseren."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 IT op de werkvloer: vloek of zegen voor de productiviteit?
 Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen
 '(Voor)liefde voor geld belangrijke voorwaarde om bij bank te werken'
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ERP-applicaties op grote schaal aangevallen
 Tips om ‘oude’ en ‘nieuwe’ IT eenvoudig te verbinden
 Snelheid en complexiteit vragen om slimmere applicatietest
 Ontwikkelaars op achterstand met het bouwen van apps
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
6 stappen om leads te nurturen met e-mail marketing [white paper]
Je genereert leads met waardevolle content. Hoe zorg je dat deze leads warm worden, warm blijven en wél hot worden zodat de sales afdeling gesprekken kan voeren met beter gekwalificeerde leads? Spotler legt het in dit white paper stapsgewijs uit.
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Personeelstekort in de horeca historisch hoog
Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste webhosting?
Zonnepanelen op kantoor; hoe zit dat financieel?
reacties
Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen (1) 
Zes tips bij het kiezen van je burn-out coach (1) 
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat (2) 
Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips (1) 
'Ongezonde snack op netwerkborrel niet meer van deze tijd' (1) 
Nederland verkiest kerstgeschenk boven traditioneel kerstpakket (4) 
Land Rover Defender (2019) (1) 
top10
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat
Drie populaire project management apps voor managers
Topmanagers ABN Amro, FrieslandCampina en Johnson & Johnson in finale Young Captain Award
Coaching populairder dan ooit
Bedrijven niet tevreden met eigen innovatieprestaties
In 2030 is een kwart minder inzetbaar door werkgerelateerde stress
Voorkom plasticvervuiling met het businessmodel van de toekomst
Slechts een op de vijf bespreekt probleemschuld met omgeving
Mannen zijn chagrijnig als Max Verstappen uitvalt
Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen
meer top 10