zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Deze vier eigenschappen bepalen het succes van een facilitair manager

27 augustus 2018 - Waar u zich voorheen als facilitair manager bezighield met de bedrijfskantine en de indeling van het gebouw, ligt tegenwoordig de focus steeds meer op de strategie van de organisatie. Het draait meer en meer om beleving.

Deze benadering vergt een andere houding van facilitair managers. Welke eigenschappen hebt u als facilitair manager van de toekomst nodig?


Zodra de basis op orde is en processen efficiënt zijn ingericht, praat Bob Mols, algemeen directeur van HEYDAY, met opdrachtgevers vooral over de strategische agenda. Bob: "Vragen die dan op tafel komen zijn bijvoorbeeld: hoe kunnen facilitaire diensten helpen bij het bevorderen van de vitaliteit? Hoe kan een aantrekkelijke werkplek bijdragen aan een hogere productiviteit? Als ik een open entree wil, wat betekent dit dan voor mijn beveiliging? Het gaat meer dan ooit over het totaalplaatje van de organisatie. Om de integratie van services in plaats van het leveren van losse diensten." Maar hoe pakt u dit aan?

Wees experimenteel
Het takenpakket dat we kennen van de huidige facilitair manager past niet meer bij de taken en verantwoordelijkheden van de toekomstige facilitair manager. Ontsla uzelf om te beginnen van de functienaam facility manager en neem de rol aan van community manager, employee wellbeing specialist, productiviteitsverhoger, social innovation manager, en ga zo maar door. Bekijk de werkplek van de toekomst vanuit deze nieuwe rol; wat doet de werkplek met de beleving van medewerkers? Hoe beïnvloedt de werkplek de productiviteit? Als u durft te experimenteren in een nieuwe rol, komen de antwoorden op deze vragen vanzelf.

Wees een strateeg
Uiteraard heb u in uw rol een bepaald ideaalbeeld in uw hoofd, maar past dit beeld ook bij hetgeen waar de organisatie mee bezig is? Door de doelstellingen van de organisatie centraal te zetten, zorgt u ervoor dat u de juiste KPI’s nastreeft. Waar gaat de organisatie in 2019 mee aan de slag? En hoe kunt u hier in uw nieuwe rol aan bijdragen? Als toekomstige facilitair manager moet u beseffen op welke manier uw werk onderdeel is van het grotere geheel, zodat u in staat bent om de organisatiestrategie te vertalen naar concrete doelstellingen.

Wees een verbinder
Facilitair management is van oudsher een eilandje binnen de organisatie, net zoals marketing-, ICT- en HR-afdelingen. Het facilitair management van de toekomst vraagt echter om een multidisciplinaire samenwerking. Neem het initiatief en verbreek de silo’s tussen de verschillende afdelingen, zodat u aan de slag kunt met afdelingsoverstijgende projecten. Het succes van de afdeling staat tenslotte niet meer centraal, maar de waarde die u gezamenlijk levert aan de overkoepelende organisatiedoelstellingen.

Wees een data-analist
Ook in het facility management gaat Internet of Things een steeds grotere rol spelen. Een voorbeeld zijn sensoren die meten waar en hoeveel medewerkers aanwezig zijn op kantoor, zodat er specifieker wordt schoongemaakt. Maar ook het terugdringen van onnodig energieverbruik door licht- en klimaatsystemen is mogelijk doordat deze systemen alleen geactiveerd worden als bepaalde ruimtes ook daadwerkelijk in gebruik zijn. Verdiep u in deze technologie en besef wat een impact u hiermee kan maken.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De personal touch van de facility manager overwint de digitalisering
 Écht lekker kunnen werken maakt het verschil
 Facilitymanagement draait niet meer om kostenbesparing
 Verantwoordelijkheid moet van ´Verdeeld´ naar ´Gedeeld´
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10