zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zoektocht naar zomerbanen neemt onverminderd toe

27 juli 2018 - Het aantal zoekopdrachten naar zomerbanen voor dit jaar neemt dusdanig toe, dat 2018 naar verwachting een toename zal laten zien ten opzichte van de afgelopen jaren. Dat blijkt uit data van Indeed.

Waar het aantal vacatures voor zomerbanen in de afgelopen jaren stabiel lijkt te zijn, wordt er door werkzoekenden steeds vaker gezocht naar werk voor de zomerperiode.


 
Wijziging onderwijsstelsel
De stijging van het aantal zoekopdrachten van werkzoekenden naar zomerbanen houdt al jaren onverminderd aan en lijkt dit jaar op weg te zijn naar een nieuw hoogtepunt. "Dit is mogelijk te verklaren door de wijzigingen in het onderwijsstelsel," aldus Anouk Kon, Evangelist bij Indeed Benelux. In 2015 maakte de basisbeurs plaats voor een lening en sindsdien neemt het aantal zoekopdrachten naar zomerbanen alleen maar verder toe. Daarbij zijn er nog nooit zoveel hbo-studenten geweest als in het afgelopen studiejaar. Ook de universiteiten meldden een flinke stijging van het aantal eerstejaars. Kon: "Zomerbanen zijn natuurlijk bij uitstek geschikt voor scholieren en studenten om bij te verdienen om de studie te bekostigen en in hun levensonderhoud te voorzien."

Opvangen van operationele pieken
Het aantal zomerbanen laat de afgelopen jaren een stabiel beeld zien. Wel opvallend is, dat werkgevers dit jaar al eerder op zoek zijn gegaan naar vakantiekrachten. In 2016 en 2017 nam het aantal vacatures voor zomerbanen in mei serieuze vormen aan, dit jaar nam het aantal vacatures in april al een vlucht. Kon: "Van oudsher zijn werkgevers op zoek naar krachten om seizoenswerk op te vangen. Maar het is ook een manier om structurele operationele pieken op te vangen, die in de krappe arbeidsmarkt steeds vaker voorkomen. Het is goed mogelijk dat dit verklaart waarom werkgevers nog eerder hun zoektocht naar vakantiekrachten zijn gestart." Overigens zijn werkzoekenden er nog eerder bij: zij beginnen al in februari en maart hun zoektocht naar een baan voor de zomerperiode.

Creatieve zomerbanen
Dat jongeren voor hun vakantiebaantje niet altijd aan de slag hoeven te gaan in de supermarkt of de horeca, blijkt uit de creatievere banen die in de zomerperiode worden aangeboden. Zo kunnen ze aan de slag als bierenkrattengooier en donutdropper in Zwolle, als bollenpeller in Obdam of als quadmachinist in de regio Arnhem. Voor de zomer van 2018 is er – aan de stijgende lijn te zien – in ieder geval keuze genoeg.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vakantiebaan is cruciaal voor carrière
 Vraag naar vakantiekrachten toegenomen
 Vakantiewerker niet assertief in salarisonderhandeling
 Studenten willen vooral uitdagend vakantiewerk
 
 
reacties
 
peter zzp-boekhouder  |   | 
27-07-2018
 | 
09:50 uur
Ben je student dan kan je in de vakantie hard werken, maar je kan ook slim zijn. Als je een vakantiebaan hebt en er wordt loonheffing ingehouden dan kan je die aan het einde van het jaar terugvragen. Enige dat je moet doen is aangifte Inkomstenbelasting doen via je Digid.

Ws. geeft het programma al direct al je jaaropgaven aan en rolt de teruggave eruit. Als je slim bent check je ook nog even de jaren 2012 tot en met 2017. Wellicht had je in die jaren ook recht op teruggaaf.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10