zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veertien procent meest bezochte .nl-websites nog geen veilige verbinding

17 juli 2018 - Vanaf eind juli 2018 moeten websites bereikbaar zijn met een beveiligde verbinding om in Google Chrome als ‘veilig’ te worden gewaarmerkt.

Veel websites zijn inmiddels al voorzien van HTTPS in de webadresbalk, maar uit onderzoek van Cybersprint blijkt dat veertien procent van de meest bezochte .nl-websites nog steeds geen beveiligde verbinding heeft. Dit is te herkennen aan HTTP in de webadresbalk in plaats van HTTPS. Voor zowel een bedrijf als de klanten kan dit belangrijke gevolgen hebben.


 
Onveilige websites
Google Chrome kwalificeert alle websites die niet via HTTPS worden aangeboden als onveilig. Dit wordt duidelijk door de ‘i’ links naast het websiteadres met als melding ’de verbinding met deze site is niet beveiligd’, in plaats van het groene slotje. Voor websites heeft het ontbreken van HTTPS serieuze impact op de online reputatie en ranking, naast mogelijk negatieve invloed op de online verkopen voor webshops. Klanten zullen minder snel vertrouwelijke gegevens invoeren. Google Chrome is één van de veelgebruikte webbrowsers en zet hiermee voorbeeld voor andere zoals Internet Explorer, Firefox, Safari en Opera. Op 23 juli, met de update naar Chrome 68, worden deze websites als ‘niet veilig’ gemarkeerd in de adresbalk. Eerst nog gewoon in het grijs, maar vanaf Chrome 70 in oktober in opvallende rode letters.
 
Geen HTTPS
HTTPS staat voor ‘Hypertext Transfer Protocol Secure’. Bij een website met HTTPS is de verbinding tussen de browser en de website beveiligd met SSL-encryptie, dit is nu te herkennen aan het groene slot in de adresbalk van de browser. Hiermee zijn de gegevens, welke uitgewisseld worden tussen bezoekers en een website, versleuteld en niet leesbaar voor hackers en cybercriminelen. Begin 2017 was van de zakelijke .nl-websites slechts vijftien procent uitgerust met HTTPS (bron: gecombineerd onderzoek SIDN en MKB). Helaas blijkt uit een steekproef die deze week is uitgevoerd dat veel websites nog steeds niet op orde zijn. In de categorie van een miljoen meest bezochte .nl-websites (bron: Alexa) is gemiddeld veertien procent van de 100.000 meest bezochte websites nog steeds niet beveiligd met SSL-encryptie. Van de minder bezochte websites loopt dit percentage zelfs op richting 34 procent.
 
Nep websites met groen slot
Het gebruik van HTTPS is geen garantie dat de website écht is. Het groene slot in de adresbalk van de browser is alleen garantie over de versleuteling van de verbinding tussen de browser en de website. Helaas is er een toename te zien van het aantal nepwebsites die een groen slot in de adresbalk tonen, waaronder phishing websites. Dit is regelmatig aangetoond met diverse onderzoeken, waarvan het meest recent door de NOS en TNO. Een SSL-certificaat, welke nodig is om dit groene slotje te creeren, is tegenwoordig gemakkelijk en gratis te verkrijgen en cybercriminelen kennen deze weg ook.
 
Online beveiliging
Het versleutelen van de verbinding tussen de browser en website is weer een nieuwe stap om het internet veiliger te maken.   
"Met de toenemende digitalisering neemt de online aanwezigheid van bedrijven toe en helaas ook de digitale dreigingen. Organisaties besteden gelukkig steeds meer aandacht aan de bescherming van hun online omgeving, waaronder hun websites. Dit is essentieel om de bedrijfsreputatie en het vertrouwen van klanten te behouden," aldus Pieter Jansen, CEO en oprichter van cyber security bedrijf Cybersprint. Cybersprint’s Digital Risk Monitoring platform herkent direct alle actieve HTTP websites voor bedrijven en geeft advies dit te veranderen. Ook helpen zij organisaties bij de bescherming van hun online omgeving  tegen cyber risico’s als phishing, hacking en datalekken.


 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrijwel alle wifi-netwerken onveilig
  35 procent websites gebruikt nog steeds onveilige SHA-1 certificaten
 Drie redenen waarom web accessibility nu uw aandacht verdient
 IT-professional ontevreden over beveiliging eigen website
 
 
reacties
 
Harm - Boen groen  |   | 
17-07-2018
 | 
14:39 uur
Waarschijnlijk maken er een hoop mensen nog een inhaalslag, en dan wordt ook echt het kaf van het koren gescheiden. Goede zaak.
John - Craps  |   | 
17-07-2018
 | 
21:24 uur
SSL kost tegenwoordig nauwelijks extra. Daarom zou elke slimme ondernemer dit standaard moeten implementeren voor de veiligheid maar ook de voordelen die het geeft.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10