zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Groeiende trend: onbeperkt verlofdagen opnemen

31 mei 2018 - Banen waarbij werknemers een ongelimiteerd aantal verlofdagen krijgen nemen toe in Nederland, blijkt uit analyse van Joblift. Zij bekeek 5,2 miljoen vacatures die sinds juni 2015 werden uitgeschreven.

Hieruit bleek dat tussen juni 2016 en mei 2017 het aantal banen met onbeperkte vakantiedagen met 58 procent groeide ten opzichte van de twaalf maanden daarvoor (van 77 naar 122), en dat in het afgelopen jaar (juni 2017 tot mei 2018) het aantal verder steeg met nog eens 88 procent (van 122 naar 230). 



Onbeperkt vakantie in elf provincies, 45 procent vacatures te vinden in zuid-holland
Hoewel tussen juni 2015 en mei 2016 de banen met onbeperkte vakantie voornamelijk te vinden waren in de Randstad, heeft het concept zich inmiddels door bijna heel Nederland verspreid. Met uitzondering van Drenthe zijn er nu in iedere provincie van Nederland vacatures uitgeschreven voor banen waarbij werknemers zelf mogen bepalen hoe veel dagen vrij ze nemen. In Zuid-Holland maken sollicitanten de meeste kans om een dergelijke baan te vinden. Tussen juni 2015 en mei 2018 werden daar bijna net zoveel banen (194) met deze arbeidsvoorwaarde uitgeschreven als in de rest van Nederland bij elkaar (235). In Noord-Brabant bleek het concept tot nu toe minder populair: daar werden sinds 2015 slechts 24 vacatures aangeboden met deze arbeidsvoorwaarde, ondanks dat de provincie, na Noord- en Zuid-Holland, het grootste aantal banen in Nederland verschaft.

Concept vaker aangeboden in nederland dan in buurlanden
Inmiddels werken minstens 77 Nederlandse bedrijven met het concept. Het is opvallend dat vacatures die onbeperkt verlof in het vooruitzicht stellen gemiddeld negentien dagen langer online staan dan andere vacatures, wat erop kan wijzen dat deze arbeidsvoorwaarde vooral wordt gebruikt om kandidaten te vinden voor posities die moeilijk te bezetten zijn. Bovendien lijken werknemers nog niet bewust naar vacatures te zoeken waarin onbeperkte vakantiedagen worden aangeboden (Google Trends). En toch, in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk zien we dat Nederlandse werkgevers al vaker onbeperkt verlof aanbieden. In Frankrijk werden in de afgelopen twaalf maanden 81 dergelijke vacatures gevonden, en ondanks de grotere economie van Duitsland was het aantal vacatures dat onbeperkt vakantie aanbiedt in Duitsland en Nederland nagenoeg gelijk in deze periode (229 in Duitsland tegenover 230 in Nederland). Al met al een ontwikkeling op HR-gebied die interessant is om de komende tijd te blijven volgen.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Helft millennials wil meer vakantie
 Dwingt besef van tijd tot andere keuzes?
 Drie win-winsituaties waarmee HR talenten beter kan ontplooien
 Werknemer heeft vakantiestress
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10