zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

VCP: ontzie expats bij omstreden belastingmaatregel

23 mei 2018 - De Vakcentrale voor Professionals (VCP) wil dat het kabinet bestaande expats in Nederland ontziet bij een belastingmaatregel die volgend jaar moet ingaan. Het kabinetsvoorstel kan leiden tot een plotselinge daling van het netto-inkomen van vijftien tot twintig procent.

"Met deze maatregel schrik je expats af die zich in de toekomst in Nederland willen vestigen. Dat is slecht met het oog op kennisoverdracht en dus ook slecht voor de Nederlandse werkgelegenheid," zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. De VCP ondersteunt een petitie van expats, die willen dat het kabinet het plan aanpast.



30-procentsregeling
Op dit moment hoeven expats die aan bepaalde criteria voldoen over 30 procent van inkomen geen belasting te betalen. Van deze regeling kunnen ze acht jaar gebruik maken. Het kabinet wil die periode nu terugbrengen tot vijf jaar, ook voor expats die nu al in Nederland zijn, zoals kenniswerkers en wetenschappers. Voor hen dreigt nu een forse plotselinge inkomensdaling. De VCP vindt dat er voor deze groep een overgangsregeling komen.

Slecht signaal
"Deze maatregel is slecht voor het vertrouwen in de Nederlandse overheid," zegt Van Holstein. "Het kabinet geeft met de maatregel ook een verkeerd signaal af naar expats die in de toekomst naar Nederland willen komen. Zij maken een financieel plaatje voordat ze besluiten om in een ander land te gaan werken. Je moet er van op aan kunnen dat de overheid zich aan haar afspraken houdt. Expats zijn belangrijk met het oog op schaarste en deskundigheid in bijvoorbeeld research. De overdracht van deze deskundigheid is ook goed voor de kennis en kunde van de Nederlandse professional. Daarnaast moet het kabinet meer inzetten op scholing en ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking."

Petitie ondertekenen
De petitie is een initiatief van expats, die een overgangsregeling willen voor de mensen die nu al in Nederland werken, zo’n 60.000 in totaal. De VCP roept haar leden op tot het ondertekenen van de petitie, die later deze maand aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. De periode waarvoor de 30-procentsregeling geldt, werd al eerder teruggebracht, maar toen was wel sprake van een overgangsregeling. Volgens de VCP werkt de regeling over het algemeen goed en levert het ook geld op voor de Nederlandse economie. Waar sprake is van oneigenlijk gebruik, is wel betere handhaving nodig.

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Los internet populairst bij expats
 Zorgen over werving en beloning expats na Brexit
 Expats kiezen voor Amstelveen
 Tien tips voor een succesvol expat-programma
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10