zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vooral kleine organisaties vragen meer om ICT’ers

Vooral PHP-ontwikkelaars zijn gewild

23 april 2018 - In het eerste kwartaal van 2018 zijn er, in tegenstelling tot veel andere eerste kwartalen van voorgaande jaren, erg veel ICT-vacatures gepost. Het zijn er zelfs 40 procent meer dan in het laatste kwartaal van 2017.

Opvallend is dat vooral het aantal ICT-vacatures bij kleine organisaties stijgt. Dit en meer constateert iSense ICT professionals in haar ICT-arbeidsmarkt kwartaalrapportage. 


Voornamelijk bij kleine organisaties (en tot en met negen medewerkers) stijgt de vraag naar ICT'ers enorm. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2017 werden er in het eerste kwartaal van 2018 maar liefst 27 procent meer vacatures geplaatst. Deze organisaties hebben met 28 procent van alle ICT-vacatures bovendien het grootste aandeel op de gehele vacaturemarkt. Daarnaast staat 22 procent open bij middelgrote organisaties met tien tot 49 mensen en twintig procent bij organisaties met meer dan 1000 medewerkers. 

Grootste aantal ICT-vacatures voor PHP ontwikkelaars
Van het tweede kwartaal van 2017 tot en met het eerste kwartaal van 2018 zijn de meeste online vacatures geplaatst voor respectievelijk PHP-ontwikkelaars, Java-ontwikkelaars en .Net-ontwikkelaars. Opvallend is dat de behoefte aan PHP-ontwikkelaars tijdens de overgang van het tweede naar het derde kwartaal nog een flinke daling liet zien. Die daling werd in het vierde kwartaal echter omgebogen naar een stijging, waardoor het aantal vacatures weer op het eerdere niveau zit. In het eerste kwartaal van 2018 zet deze stijging door.

Meer vacatures in Zeeland
In de provincie Zeeland was nooit veel vraag naar ICT-personeel. Het aantal ICT-functies lijkt echter wel aan te trekken. Waar de gehele ICT-vacaturemarkt groeit met 41 procent, groeit het aantal vacatures in de Zeeuwse klei met 78 procent. Flink boven de markt, dus. Dat is bijzonder, zeker als je bedenkt dat het aantal vacatures in deze provincie de afgelopen vier kwartalen alleen maar daalde. Andere opvallende stijgingen zien we in Drenthe (+60 procent), Friesland (+50 procent) en Groningen (+50 procent). In de grote steden springen twee stijgers in het oog. In Groningen steeg de behoefte aan ICT personeel met 50 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017. En in ’s-Hertogenbosch was er zelfs 64 procent meer vraag naar ICT’ers.

Meer mbo, minder hbo
Het gevraagde opleidingsniveau in vacatures is iets aan het verschuiven. De verschillen zijn weliswaar klein, maar toch opvallend te noemen. In het eerste kwartaal van 2017 bestond 41 procent van alle ICT-vacatures uit hbo-functies. Een jaar later wordt bij 38 procent van alle vacatures om een hbo-diploma gevraagd. Een verschil van een kleine drie procent, dat we terugzien bij functies waarvoor je een mbo/hbo opleiding nodig hebt. De populairste mbo-functies? Dat bleken het afgelopen kwartaal vooral systeembeheerder, helpdeskmedewerker en applicatiebeheerder te zijn. Voor testers, PHP-ontwikkelaars, .Net-ontwikkelaars en projectleiders werden voornamelijk hbo’ers gezocht. Voor overige functies, zoals analisten en BI-security-specialisten wordt vooral om een wo- of hbo-opleiding gevraagd.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa
 Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto
 Data science essentieel voor toekomstvaste verzekeraar
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gamers zijn goede kandidaten voor cybersecurity-functies
 Enorm tekort aan startende en junior IT’ers
 Aantal ict-vacatures sterk gestegen
 7,7 procent meer ICT-vacatures
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
Zes inspirerende ideeën voor een geslaagd bedrijfsuitje (1) 
Hybride ZZP’ers zijn waardevolle arbeidskrachten (1) 
Extra uurtje werken, lekker lunchen (1) 
top10
Checklist: Zieke werknemer begeleiden volgens Wet Poortwachter
Papieren data vaak vergeten bij nieuwe privacywet
Bent u zelfstandig, een teamspeler, hands-on en omgevingssensitief?
Hoe groeit u mee met de klantverwachting in de B2B-markt?
GDPR: geen obstakel voor gepersonaliseerde klantervaringen
Cloud-expert is de nieuwste droombaan
Dekkingsgraad pensioenfondsen blijft grillig
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa
Vijf tips om de juiste cloudprovider te vinden
Waardering draagt in grote mate bij aan bevlogenheid onder verpleegkundigen
meer top 10
vacatures
meer vacatures