zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Acht nieuwe cyberdreigingen per seconde

15 maart 2018 - Het aantal aanvallen op de zorgsector is in 2017 wereldwijd met 210 procent toegenomen, zo blijkt uit het nieuwe McAfee Labs Threats Report: March 2018.

Verder laat het rapport zien dat in Q4 2017 gemiddeld acht nieuwe dreigingen per seconde verschenen, waarbij vooral een sterke toename van zogenaamde ‘bestand loze malware’ (die gebruikmaakt van Microsoft PowerShell) opvalt. En met de sterke koersstijging van Bitcoin in Q4 richtten criminelen zich ook steeds meer op het stelen van cryptovaluta.


 
Doelwit gezondheidszorg
De zorgsector meldde in 2017 maar liefst 210 procent meer beveiligingsincidenten dan in 2016. Uit onderzoek door McAfee blijkt dat veel van deze incidenten het gevolg waren van het feit dat zorgorganisaties zich niet houden aan best practices op het gebied van beveiliging. Ook worden kwetsbaarheden in medische software vaak niet gedicht.
Er is onderzocht op welke manier gevoelige medische data aangevallen kunnen worden. Daarbij is kwetsbare software ontdekt en bleek dat privacygevoelige medische beelden toegankelijk waren. Zo zijn onderzoekers van McAfee erin geslaagd om lichaamsdelen van patiënten te reconstrueren en zelfs driedimensionale modellen daarvan te printen.
"De zorgsector is een waardevol doelwit voor cybercriminelen die geld belangrijker vinden dan ethische grenzen," zegt Christiaan Beek, Lead Scientist en Senior Principal Engineer bij McAfee. "Tijdens ons onderzoek ontdekten we klassieke software- en beveiligingsfouten zoals wachtwoorden die in de hardware zijn ingebakken, de mogelijkheid om op afstand programma’s te starten, niet-gesigneerde firmware etc. Zowel zorgorganisaties als ontwikkelaars van medische software zouden veel waakzamer moeten zijn en ervoor zorgen dat ze zich houden aan de nieuwste best practices op het gebied van security."
 
Criminelen kiezen voor nieuwe strategieën en tactieken
In het vierde kwartaal van 2017 zag McAfee Labs dat veel cybercriminelen nieuwe wegen insloegen om geld te verdienen. Zo was de sterke koersstijging van Bitcoin aanleiding voor criminelen om achter Bitcoin en Monero wallets te gaan. Onderzoekers van McAfee ontdekten ook Android apps die specifiek ontwikkeld zijn om ongemerkt cryptovaluta te minen. Ook werd in ondergrondse fora gediscussieerd over een overstap van Bitcoin naar Litecoin als doelwit, omdat bij deze laatste de pakkans lager zou zijn.
De inzet van bestand loze malware – die gebruikmaakt van Microsoft PowerShell – is in 2017 met maar liefst 432 procent toegenomen. Deze scripttaal wordt bijvoorbeeld gebruikt in Microsoft Office-bestanden, als de eerste stap in een grotere aanval.
 
Enkele statistieken
 
 • Bestand loze malware - in Q4 is de groei van nieuwe JavaScript-malware afgenomen met negen procent, terwijl de hoeveelheid nieuwe PowerShell-malware bijna verdrievoudigde (een toename van 267 procent).
 • Beveiligingsincidenten -  in Q4 werden er wereldwijd 222 beveiligingsincidenten gemeld bij de betreffende instanties, vijftien procent minder dan in Q3. 30 procent van de openbaar gemaakte incidenten vond plaats in Noord- en Zuid Amerika, gevolgd door Europa (veertien procent) en Azië (elf procent).
 • Aanvallen op industriesectoren
  • Gezondheidszorg - een toename van 210 procent in heel 2017; in Q4 een daling van 78 procent.
  • Publieke sector - een afname van vijftien procent in heel 2017; in Q4 een daling van 37 procent.
  • Onderwijs - 125 procent meer incidenten in 2017; in Q4 gelijk gebleven.
  • Financiële sector - zestien procent meer incidenten in heel 2017; in Q4 een daling van 29 procent.
 • Aanvalsmethoden - in Q4 werden de meeste aanvallen uitgevoerd met malware, gevolgd door het kapen van accounts, misbruik van softwarekwetsbaarheden, DDoS en code-injectie.
 • Ransomware - in Q4 hebben de securityindustrie en de politie successen geboekt tegen de criminelen die verantwoordelijk waren voor ransomware-campagnes. De het aantal nieuwe ransomware-varianten is in heel 2017 met 59 procent gestegen; in Q4 is de groei van het nieuwe ransomware met 35 procent gestegen. Het totale aantal ransomware-varianten is in Q4 met zestien procent toegenomen, tot 14,8 miljoen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2019’
 Slechts 28 procent bedrijven beveiligt code signing machine-identiteiten
 Zeven toffe producten die het milieu een handje helpen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Digitaal goud: sportevenementen vormen podium voor cybercrime
 Aantal cyberaanvallen per bedrijf met 82 procent toegenomen
 Cyberrisicomanagement in 2018 op de schop
 Drie zorgwekkende cybercrimeontwikkelingen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Structureer je online marketing activiteiten
Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!
reacties
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (1) 
Hostingbranche ziet public cloud niet als bedreiging (1) 
Drie manieren om te beleggen voor uw pensioen (1) 
Organisaties wapenen zich steeds beter tegen aanvallen met bots en scrapers  (1) 
Huisdierbezit populair (1) 
Consumenten nog niet overtuigd van de voordelen van Artificial Intelligence  (1) 
Nederlander positief over milieuzones, maar snakt naar duidelijkere regels (1) 
top10
Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
Leiders besteden maar dertien minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling
Zorgmedewerkers hebben weinig vertrouwen in actieplan (Ont)Regel de zorg
Alarmerende schaarste op de IT arbeidsmarkt
Bedrijven betalen loyale IT’er minder dan jobhopper
Ondanks salariskloof vrouwen positiever over arbeidsmarkt
Veelgebruikte systemen voor e-mailbeveiliging niet effectief
Optimisme over werkgelegenheid houdt aan
5G-opname nog sneller dan verwacht
Snelgroeiende fintech sector maakt juristen nog schaarser
meer top 10