zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Financial moet digitaliseren - en snel ook

12 maart 2018 - Europese wetgeving dwingt financiële instellingen de overstap van verouderde, vaak logge systemen naar een nieuwe, moderne infrastructuur te maken.

Voor veel financials betekent dit dat zij een enorme sprong voorwaarts moeten maken om hun klanten te kunnen blijven bedienen. Banken in alle delen van de wereld zetten daarom in op het vernieuwen van bestaande systemen. Om de noodzaak van deze overgang naar ‘digitaal’ te benadrukken, presenteert Five Degrees haar white paper ‘Making the switch’. In dit rapport zet zij de uitdagingen en kansen uiteen voor financials die zich voorbereiden op deze ingrijpende transformatie.


 
Grote uitdaging
"Financiële instellingen staan voor de grootste uitdaging in hun geschiedenis. Banken moeten overstappen op nieuwe systemen en applicaties die klantdata ontsluiten voor andere geautoriseerde partijen. Tegelijkertijd moeten zij voldoen aan de strenge eisen die toezichthouders stellen. De traditionele manier van denken over bankieren - als een gesloten vesting met hoge muren - is achterhaald. Dit betekent dat banken hun systemen moeten openstellen aan ‘digital first’ fintechs, terwijl ze tegelijkertijd hun klantrelaties moeten beschermen. De overgang naar digitaal is de enige manier waarop banken regelgeving kunnen naleven en zo reputatieschade en hoge kosten kunnen voorkomen," benadrukt Sheri Brandon, CCO van Five Degrees.
 
Nieuwe wetgeving legt grote last op schouders banken
Traditionele banken worden geconfronteerd met ingrijpende ontwikkelingen. Hierbij brengen jonge startups en meer gevestigde fintech-bedrijven hun positie aan het wankelen. Als zij hun leidende positie willen behouden, moeten banken zich focussen op het bieden van een vlotte digitale gebruikerservaring. Tegelijkertijd zet nieuwe regelgeving - zoals het Europese Second Payments Directive (PSD2) - bestaande bancaire processen op hun kop. Eén van de belangrijkste onderdelen van PSD2 is een striktere beveiliging van online betalingen en een veilige toegang tot bankrekeningen. Dit wordt gefaciliteerd door open bankieren, wat de weg vrijmaakt voor meer concurrentie. Bovendien leidt de komst van GDPR tot een ingrijpende verandering van de manier waarop financials nu nog naar klantgegevens kijken.

Verouderde systemen
Voor de meeste banken is de bestaande infrastructuur - vaak gebaseerd op verouderde, trage  legacy-systemen - de grootste hindernis tijdens hun transformatie naar digitaal. "De komst van PSD2 heeft de beperkingen van legacy-systemen blootgelegd. De meeste systemen zijn niet verenigbaar met open API’s: de digitale toegangspoorten die banken en hun klanten in staat stellen in te pluggen op innovatieve services van derden," stelt Brandon. "Banken moeten hun strategie aanpassen om de broodnodige veranderingen door te voeren, toegepast door de juiste mensen, op het juiste moment én om de juiste redenen. Zij staan voor de enorme uitdaging relevant te blijven in een snel veranderend landschap door het stellen van de juiste prioriteiten."
 
Banken en fintechs versterken elkaar
Veel banken zijn zich ervan bewust dat de samenwerking met fintechs aan de basis staat van een nieuw ecosysteem. Hierdoor kunnen zij snel inspelen op veranderende marktomstandigheden en de klantbeleving versterken.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wie prioriteit geeft aan klantbeleving presteert beter dan concurrent
 Grote behoefte aan cybersecurity professionals
 Bedrijven verwachten ingrijpende veranderingen om voorop te lopen in digitale economie
 Helft bedrijven vertaalt digitale transformatie naar concreet bedrijfsresultaat
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10