zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De meest gezochte vacatures van 2017

28 november 2017 - Het aantal banen in Nederland is het afgelopen jaar hard gegroeid, zoals blijkt uit cijfers van het CBS. Daarnaast is het aantal openstaande vacatures voor het vierde jaar op rij gestegen en was er vooral in de handel en zorg meer vraag naar personeel.

 Indeed heeft de belangrijkste trends van 2017 omtrent vacatures op een rij gezet, te beginnen met de vijf meest gezochte vacatures van het afgelopen jaar.



De opening van Hudson’s Bay
Eerder dit jaar opende warenhuisketen Hudson’s Bay in Nederland zijn eerste winkels. In december 2016 kondigde het bedrijf al aan daarvoor 2.500 werknemers te willen aannemen. Daarnaast meldde het bedrijf afgelopen maart nog eens 1.800 ‘millennial-minded’ mensen te zoeken. Dat verklaart dan ook de explosieve groei van de zoektocht naar Hudson’s Bay-vacatures. Volgens data van Indeed nam het aantal zoekopdrachten naar vacatures van het warenhuis toe met bijna 2.350 procent.

Zoekende vijftigplussers
Het afgelopen jaar steeg ook de zoektocht naar vacatures voor vijftigplussers, namelijk met 644,2 procent. Uit een inventarisatie van seniorenorganisatie KBO-PCOB eerder dit jaar bleek, dat deze groep arbeidskrachten nog steeds moeilijk aan een baan komt. Hoewel er op de arbeidsmarkt een tweedeling is over het aannemen van vijftigplussers, lijkt de groep werkgevers die oudere werknemers te duur en te risicovol vindt, nog steeds de overhand te hebben.  Aan de andere kant zorgt de vergrijzing ervoor dat er steeds meer vijftigplussers bij komen.

Drenthe en Zeeland
Volgens data van Indeed nam de zoektocht naar vacatures in de provincie Drenthe het afgelopen jaar met 282,5 procent toe. Eerder dit jaar werd ook aangetoond dat inwoners van Drenthe de gelukkigste Nederlanders zijn. De interesse om te werken in de provincie Drenthe neemt dus terecht toe.

Daarnaast blijkt dat Zeeland de minste moeite heeft met het vinden van geschikte werknemers. Gemiddeld heeft deze provincie namelijk het laagste percentage vacatures dat na zestig dagen nog onvervuld is. Dit is ook te verklaren, aangezien de zoektocht naar vacatures in deze provincie in totaal met 445,3 procent steeg. 

Meubelstoffeerders
Opvallend is ook dat het afgelopen jaar specifiek veel gezocht werd naar vacatures voor meubelstoffeerder. Het aantal malen dat op deze term gezocht werd, nam toe met ruim 245 procent. Dit houdt mogelijk verband met de groeiende meubelindustrie die het afgelopen jaar beter presteerde dan in 2016.

Verpleegkundigen minder populair
De afgelopen tijd wordt er veel bericht over een schrijnend tekort aan goed personeel in de zorg. Dit sluit ook aan op wat we terugzien in de data van Indeed. Dit jaar werd er 72 procent minder gezocht naar vacatures voor verpleegkundigen. Het tekort aan personeel in de zorg kan resulteren in een te hoge werkdruk, onmogelijke roosters en onveilige patiëntsituaties. Dit kan een mogelijke oorzaak zijn van de afgenomen interesse in dit vakgebied.

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Concurrentie tussen werkzoekenden neemt sterk af
 Na vakantieperiode staat een nieuwe baan hoog op de prioriteitenlijst
 Bedrijven vragen veel maar bieden weinig aan werkzoekenden
 Drie op de tien vacatures bankensector lastig te vervullen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10