zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Concurrentie tussen werkzoekenden neemt sterk af

24 november 2017 - In het derde kwartaal van 2017 waren er 221.326 beschikbare vacatures in Nederland, een toename van 5,2 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2016.

Mede door de sterke daling in het aantal werklozen, daalde het aantal werklozen per vacature met 23,2 procent in vergelijking met vorig jaar. Het gemiddeld geadverteerde bruto jaarsalaris in vacatures was 40.189, een toename van 6,9 procent. Dit blijkt uit de laatste nieuwe cijfers van Adzuna.



Betere arbeidsmarkt
"De arbeidsmarkt voor werkzoekenden in Nederland verbetert, een sterke daling van het aantal werklozen per beschikbare vacature betekent dat er minder concurrentie is tussen sollicitanten. Wat opvalt is dat er niet overal een verbetering te zien is, zo zijn er duidelijk minder vacatures in Friesland en Limburg en in de sectoren verkoop en industrie. Werkzoekenden kunnen in het algemeen wel uitkijken naar betere salarissen," zegt Thomas de Schuyter, Country Manager bij Adzuna.

Provinciale verschillen
Provincies waarin het aantal vacatures sterk toenam waren Noord-Holland (+17,9 procent) en Zeeland (+16,0 procent). Provincies waarin het aanbod sterk afnam zijn Friesland (-12,8 procent) en Limburg (-11,2 procent). In Friesland nam het vacatureaanbod voornamelijk af in Leeuwarden, waar er een daling van 577 vacatures (-31,9 procent) ten opzichte van vorig jaar is.
Het gemiddeld geadverteerde bruto jaarsalaris in vacatures nam in alle provincies toe. Het hoogste gemiddelde salaris is te vinden in Noord-Holland met 45.552, in Amsterdam ligt het gemiddelde zelfs nog hoger op 49.968.
"Het gemiddeld geadverteerd jaarsalaris in Amsterdam wordt omhoog getrokken door de vele IT en Financiële vacatures die goede salarissen meekrijgen. Voor beide sectoren ligt het salaris in Amsterdam boven de 50.000," verklaart Thomas de Schuyter.

Sectoren
Sectoren waar veel nieuwe vacatures bijgekomen zijn, zijn de gezondheidszorg met 3.185 extra vacatures en horeca met 3.409. In de gezondheidszorg zijn veruit de meeste vacatures in Zuid-Holland geplaatst, in de horeca zijn de meeste nieuwe vacatures in Noord-Holland te vinden. Sectoren waar het aantal vacatures afnam zijn de verkoop met een daling van 4.706 vacatures en de industrie met 3.524. Zowel in de verkoop als de industrie zijn de dalingen in aantal beschikbare vacatures proportioneel verdeeld over alle provincies.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Netwerken belangrijker bij het vinden van een baan
 Snelle groei startupvacatures, maar lange uren tegen laag salaris
 War for Talent bepaalt het salarisklimaat
 Vraag naar personeel grootst in de Randstad
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10