zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR moet meer doen om relevant te blijven

25 oktober 2017 - Aan de vooravond van HR Tech World roept Oracle HR-managers op zich niet langer te focussen op HR-processen. In plaats daarvan moeten ze een grotere rol spelen in het stimuleren van teamprestaties.

Deze oproep is in overeenstemming met onderzoek dat Oracle uitvoert met Engage with Success en Ashridge Executive Education. Dit onderzoek moet een einde maken aan de wijdverspreide visie op employee engagement en bekijkt engagement voor het eerst op teamniveau in plaats van vanuit het perspectief van individuele werknemers. Betrokkenheid
Het onderzoeksteam van Ashridge Executive Education, onderdeel van Hult International Business School, zet teamgedrag af tegen de factoren die werknemers betrokken laten voelen. Deze factoren zijn onderverdeeld in vier zogenoemde engagement-zones.
 
  • De engagement-zone: teams die productief en proactief zijn als het gaat om het oplossen van problemen en positief tegenover samenwerking staan.
  • De disengagement-zone: onproductieve teams, waarin werknemers zichzelf zien als slachtoffers van het systeem en vaak liever alleen werken dan samen.
  • De pseudo-engagement-zone: productieve teams, maar met werknemers die liever hun imago bij hun leidinggevenden hooghouden dan bij te dragen aan het succes van het team.
  • De contentment-zone: teams die het absolute minimum doen om vervolgens ‘content’ huiswaarts te gaan in plaats van tot het uiterste te gaan of na te denken over hoe het bedrijf vooruit te helpen.

Inzicht in verbeterpunten
Beter inzicht in de wisselwerking tussen managementstrategieën, teamsamenstellingen, diversiteit, de relaties tussen medewerkers en nog veel meer factoren geeft HR-managers een beeld van hoe zij een proactievere rol kunnen spelen in het aanstippen van de verbeterpunten op het gebied van engagement van elk afzonderlijk team.
Andy Campbell, HCM Strategy Director van Oracle: "Ondanks de noodkreten van de boardroom aan het adres van HR zitten veel HR-teams nog in hun comfortzone door slechts ondersteuning te bieden. Dat is inderdaad nog steeds essentieel, maar draagt niet bij aan een succesvolle marketingcampagne, meer verkopen of welke factor dan ook waaraan een bedrijf zijn succes afmeet. Ondersteund door geïntegreerde HR-systemen, moeten HR-professionals uit hun comfortzone stappen en nauwer samenwerken met andere afdelingen om hen te helpen teams betrokken en productief te maken."
Sharon Olivier, Programme Director van Ashridge Executive Education: "Hoewel het onderzoek nog niet afgerond is, duiden onze resultaten al op een aantal grote verrassingen – compleet anders dan de traditionele percepties ten aanzien van engagement. We begrijpen nu beter in welke mate werknemers beïnvloed worden door hun team en de dynamiek waarin ze werken. Vaak hechten ze meer waarde aan deze groep dan aan de organisatie waarvoor ze werken."
Cathy Brown, Executive Director bij Engage for Success: "Een van de belangrijkste succesfactoren voor engagement is wat wij de engaging manager noemen: iemand die zijn of haar medewerkers vertrouwt, hen als individuen behandelt en een omgeving creëert waarin iedereen tot het uiterste kan gaan. Dit is slechts een van de eyeopeners die uit ons onderzoek naar voren kwam. En we verwachten dat er nog veel meer uitkomt, nu we dieper duiken in wat teams nu eigenlijk drijft en waarom ze zich gedragen zoals ze nu doen – of juist niet!"

Het vorige rapport van Oracle over dit onderwerp is hier te vinden
 

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
 Zorgmedewerkers hebben weinig vertrouwen in actieplan (Ont)Regel de zorg
 Bedrijven betalen loyale IT’er minder dan jobhopper
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR-professionals maken zich meer zorgen over budget
 Het geheim van sterk groeiende organisaties: meer interactie met HR
 Drie win-winsituaties waarmee HR talenten beter kan ontplooien
 Strategische personeelsplanning verdwijnt van actielijst HR
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
25-10-2017
 | 
08:51 uur
Dat P&O moet veranderen in HRM roep ik al 30 jaar. HRM dus, Human Resource Management, het managen van het personeel, en dus niet HR, want dat is het personeel.
In echt HRM zit de personeelszorg in de lijn, bij de leidinggever die het dichts bij de medewerker staat. Die kent de mensen en kan ze dus het beste aansturen. Moet HRM dat doen? Niet dus, HRM kan wel faciliteiten bieden die de leidinggever én de medewerker inzicht geven in wat een medewerker kan én wil. Door medewerkers een takenpakket te geven dat past bij de mens, zal de medewerker zich beter voelen, in de comfortzone komen en daardoor productiever worden.
Dit onderzoek raakt enkele punten, maar om P&O echt te veranderen in personeelmanagement, moet het oude paradigma verlaten worden en juist daar gaat dit artikel in de fout.
Wintersportkleding  |   | 
10-11-2017
 | 
11:54 uur
Bij mij werkt de link naar het rapport niet goed. Krijg steeds een pop up waarna de pagina blijft herladen. Verder interessant artikel!
andy  |   | 
21-11-2017
 | 
07:57 uur
Reactie: Als hoogopgeleide 60 plusser werd mij een jaar geleden na een succesvol dienstverband van dik dertig jaar te kennen gegeven dat het beter was om in wederzijds overleg uit elkaar te gaan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Structureer je online marketing activiteiten
Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!
reacties
Hostingbranche ziet public cloud niet als bedreiging (1) 
Drie manieren om te beleggen voor uw pensioen (1) 
Organisaties wapenen zich steeds beter tegen aanvallen met bots en scrapers  (1) 
Huisdierbezit populair (1) 
Consumenten nog niet overtuigd van de voordelen van Artificial Intelligence  (1) 
Nederlander positief over milieuzones, maar snakt naar duidelijkere regels (1) 
Slecht voorbereide gesprekspartner grootste irritatie werkzoekenden (3) 
top10
Werknemers willen vierdaagse werkweek met langere werkdagen
Artificial Intelligence: gaan robots onze banen inpikken?
HR-professionals kunnen eigen welzijnsambities niet bijbenen
Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
Slecht datamanagement kost miljoenen
Vijf vragen die doel-denken veranderen
Leiders besteden maar dertien minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling
Pensioenakkoord: voldoende waarborgen op verdere uitwerking
3,3 miljoen nieuwe werknemersbanen in 2017
Alarmerende schaarste op de IT arbeidsmarkt
meer top 10