zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Ontmoedig geen opleidingen die bedreigd worden door robots'

21 augustus 2017 - Ook nu de werkloosheid in Nederland historisch laag is, blijft de toekomst van de arbeidsmarkt een heet hangijzer. De schuldige is de usual suspect die robotisering heet.

Zowel bedrijven, overheden als onderwijsinstellingen buigen het hoofd over de vraag hoe we de Nederlander van nu kunnen klaarstomen voor de arbeidsmarkt van morgen. Volgens Chantal Geelhoed, HR Director bij Exact, worden daarbij zo nu en dan onverstandige aannames gemaakt. Zoals: ontmoedig studies in beroepen die in de toekomst door computers kunnen worden gedaan. "Wie kan er nu voorspellen welke beroepen we over pak hem beet vijf jaar nodig hebben?"Geen bedreiging
Een recent artikel dat de tongen over dit onderwerp los maakte was Technologie hoeft geen bedreiging te zijn in het NRC, dat verscheen naar aanleiding van het boek Het Midden Weg? "Laat ik voorop stellen: het is goed dat er wordt gesproken over maatregelen die genomen kunnen worden om ervoor te zorgen dat we in de toekomst ook nog een baan hebben. In het boek komen er verschillende aan bod. Bedrijven zouden moeten investeren in werknemers van wie de banen worden bedreigd door technologie en de overheid moet worden gestimuleerd om aan de slag te gaan met de flexwet en om (betaalde) basisbanen te creëren. Daarnaast worden jongeren opgeroepen om geen studies meer te kiezen die leiden tot beroepen waarin de computers ons verslaan. Dat laatste is op zijn zachtst gezegd twijfelachtig."

Creatief en sociaal vermogen
De oplossing die wordt geschetst vindt Geelhoed niet de juiste: "Want wie kan er nu voorspellen welke beroepen we over pak hem beet vijf jaar nodig hebben? Of zelfs tien? Hebben we niet een aantal jaren geleden gezegd dat je beter geen juf of meester kon worden, en zitten we nu met een schrijnend leraren tekort?" Het advies doet Geelhoed denken aan de adviezen die uw ouders u waarschijnlijk ook gaven: kies vooral een opleiding waar geld mee te verdienen is, zoals bedrijfskunde of rechten, en ga zeker geen creatieve opleiding doen. "Adviseren wij onze kinderen ook om een baan te kiezen waar ze de robot hopelijk te slim af zijn? Of een baan die bij hen past?" vraagt Geelhoed zich af. "Overigens is het opmerkelijk dat wat ons van de robots onderscheidt ons creatief en sociale vermogen is. En dát zijn precies de opleidingen waarvan altijd gezegd werd dat er geen droog brood in te verdienen was," aldus Geelhoed.

Niet alleen de middenklasse
Ook vraagt Geelhoed zich af waarom er in onderzoeken en artikelen telkens gesproken wordt over het feit dat de onder- of middenklasse wordt getroffen door automatisering. Volgens haar worden óók hoger opgeleiden beroepsmatig ingehaald door technologische ontwikkelingen: "Kijk bijvoorbeeld naar financiële functies als financieel - en business controller." Geelhoed is van mening dat het automatiseren van financiële processen ervoor zorgt dat steeds meer handmatige handelingen overgenomen gaan worden door technologie. Dit proces wordt ook wel ‘no hands’ of ‘robotic’ accounting genoemd. "Het is een misverstand dat elke robot een auto in elkaar last of een koe melkt. Als bedrijven een kwart aan technologie invoeren en daardoor minder mensen nodig hebben, dan valt een deel van de functies permanent weg, ongeacht hoe hoogopgeleid je bent," aldus Geelhoed.

Onhoudbaar onderwijssysteem
Er moet als maatschappij op een andere, creatieve manier naar arbeid gekeken worden, meent Geelhoed. En dat betekent volgens haar dat er voor de overheid een veel grotere rol ligt dan een flexwet verder ontwikkelen of het creëren van basisbanen. Geelhoed: "Is ons onderwijssysteem nog wel houdbaar in de technologische toekomst? Moet een opleiding nog wel vier jaar duren, als de houdbaarheid van kennis inmiddels veel minder is geworden? Zouden we niet een basis manier van denken moeten leren (in combinatie met het ondernemerschap?) met daarnaast een praktische kant? Naast opleidingen voor ambachten?"
Dat we worden ingehaald door de technologie is een zekerheid. Maar we proberen oplossingen voor een afgebakend en voor ons herkenbaar stuk te vinden. Dat gaat volgens Geelhoed geen jaren standhouden. Volgens haar moeten we verder kijken, daar waar we nu met zijn allen nog geen beeld van kunnen vormen en geen concrete oplossingen voor zien. Beeld u eens in wat voor impact de zelfrijdende auto gaat hebben op verzekeringsmaatschappijen, artsen, garages, de auto-industrie, en zelfs rijscholen en parkeergarages.
Wat gaan we hier met zijn allen aan doen? Dát is volgens Geelhoed de vraag.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2019’
 Slechts 28 procent bedrijven beveiligt code signing machine-identiteiten
 Zeven toffe producten die het milieu een handje helpen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Digitale Transformatie – Het menselijke aspect waarborgen in een wereld van slimme machines
 De robot: banensteler of nieuwe collega?
 Wat definieert mensenwerk nu robots steeds meer taken overnemen?
 Bang dat robots uw baan inpikken? Focus op soft skills
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Structureer je online marketing activiteiten
Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!
reacties
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (1) 
Hostingbranche ziet public cloud niet als bedreiging (1) 
Drie manieren om te beleggen voor uw pensioen (1) 
Organisaties wapenen zich steeds beter tegen aanvallen met bots en scrapers  (1) 
Huisdierbezit populair (1) 
Consumenten nog niet overtuigd van de voordelen van Artificial Intelligence  (1) 
Nederlander positief over milieuzones, maar snakt naar duidelijkere regels (1) 
top10
Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
Leiders besteden maar dertien minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling
Zorgmedewerkers hebben weinig vertrouwen in actieplan (Ont)Regel de zorg
Bedrijven betalen loyale IT’er minder dan jobhopper
Alarmerende schaarste op de IT arbeidsmarkt
Ondanks salariskloof vrouwen positiever over arbeidsmarkt
Veelgebruikte systemen voor e-mailbeveiliging niet effectief
Optimisme over werkgelegenheid houdt aan
5G-opname nog sneller dan verwacht
Snelgroeiende fintech sector maakt juristen nog schaarser
meer top 10