zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Senioren voorzichtig optimistisch over hun financiën

10 augustus 2017 - Na drie jaar van toenemend pessimisme over hun financiële situatie en toekomst, groeit bij ouderen voorzichtig het vertrouwen.  

Dit blijkt uit onderzoek over koopkracht onder 1.700 vijftigplussers van KBO-PCOB. Directeur Manon Vanderkaa: "De dalende lijn is een halt toegeroepen en op sommige gebieden zien we zelfs een positieve ontwikkeling. Maar senioren zonder vermogen vormen nog een uitzondering. Dit vraagt duidelijk aandacht van het komende kabinet."


In 2016 verwachtten zes van de tien senioren dat hun pensioenuitkering het volgende jaar erop achteruit zou gaan. In 2017 verwachten nog maar twee van de tien dat hun pensioen erop achteruit zal gaan. In 2016 merkte 55 procent van de senioren dat ze in vergelijking met het jaar daarvoor minder geld op hun bankrekening kregen, nu is dit 33 procent. Ook het idee dat senioren meer inleveren dan andere bevolkingsgroepen is teruggelopen van 71 procent naar 57 procent. Verder wordt er dit jaar door minder senioren bezuinigd en staan minder senioren rood.

Geen buffer
Dit betekent niet dat senioren financieel zwaarder belast kunnen worden. Manon Vanderkaa: "Wel of geen eigen vermogen, dat blijkt veel uit te maken. Wie tijdens het werkzame leven een buffer heeft weten op te bouwen, is meestal financieel weerbaar op latere leeftijd." Het gaat hierbij om de optelsom van een goed aanvullend pensioen, spaargeld, eigen woning, beleggingen en koopsom/lijfrentepolissen.
Uit het onderzoek van KBO-PCOB volgt dat senioren zonder eigen vermogen bij een onverwachte belastingaanslag van €400 veel sneller in de problemen komen (49 procent) dan senioren mét eigen vermogen (drie procent). Ze staan vaker rood op hun lopende rekening (47 procent tegen veertien procent) en ze staan daarenboven langer rood (gemiddeld 38 dagen tegen achttien dagen). Het afgelopen jaar hebben ze meer moeten bezuinigen op hun uitgaven (65 procent tegen 30 procent) en ze zien vaker af van een artsenbezoek vanwege de kosten (24 procent tegen tien procent).

Wakker liggen
Manon Vanderkaa: "Met deze onderzoeksresultaten in de hand, zal het niemand verbazen dat senioren met weinig of geen spaarbuffer vaker wakker liggen van hun financiële situatie. We zijn blij dat de meeste senioren eindelijk wat minder somber hoeven zijn over hun financiële situatie. Maar geven als dringende opdracht mee aan het nieuwe kabinet: zorg dat de senioren zonder financiële buffer niet afglijden in armoede."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Senior financials gaan voor carrièrestap in 2016
 Senior gebruikt contant geld voor kleine uitgaven
 Werkende senioren gezonder dan gepensioneerden
 Koopkracht daalt bij zeven op de tien senioren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10