zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Op sabbatical: wil ik het, mag het, kan het…?

3 augustus 2017 - Als u de mogelijkheid zou hebben om uw werk een aantal maanden te onderbreken om uw leven een nieuwe dimensie te geven, zou u dat dan doen? Bijvoorbeeld om te gaan reizen, vrijwilligerswerk te doen, of een cursus te volgen?

Vinking vroeg  werkend Nederland of een sabbatical iets voor hen is.


En wat blijkt, De meerderheid van de ondervraagden is geïnteresseerd in het nemen van een sabbatical. Maar 56 procent van de werknemers weet simpelweg niet hoe de baas tegenover een dergelijke vraag voor langdurig verlof staat.
 
Sparen voor sabbatical
Tot 2012 kon met de levensloopregeling gespaard worden voor verschillende vormen van verlof; zo ook voor een sabbatical. In dat laatste jaar gaven 28.000 mensen aan dat ze via de levensloopregeling aan het sparen waren voor een sabbatical. Sindsdien is verlof (onbetaald of betaald) niet zomaar meer mogelijk. Dit betekent dat een regeling tot verlof geheel tot stand komt uit de goede wil van een werkgever.

Tijd voor uzelf
"Ik had heel lang niet over verlof nagedacht. Ik dacht dat het toch niet zou kunnen. Dat ik het financiële plaatje niet rond zou kunnen krijgen, maar dat viel allemaal erg mee," aldus, Manja Kamman. Kamman werkte tien jaar lang voor World Press Photo. Maar ze had tijd voor haarzelf nodig om over haar carrière na te denken. En tijd daarvoor kon ze niet vinden binnen 40-urige werkweken.
Na wat onderzoek over het opnemen van een sabbatical, stapte ze naar haar werkgever met de vraag of ze een aantal maanden met onbetaald verlof kon. Ze was de eerste in tien jaar die het bedrijf met zo’n dergelijke vraag benaderde, maar ze stonden er welwillend tegenover.
Kamman benadrukt dat de angst voor het nemen van een sabbatical zowel bij de werknemer als bij de werkgever speelt. Maar zegt ze: "Ik denk dat werkgevers er in de eerste plaats betere werknemers voor terug krijgen. Want degene die na hun verlof niet terugkomen zaten niet op de goede plek. En daar hadden ze zo nog tien jaar kunnen zitten!"
Ons onderzoek ondersteunt Kamman’s mening ook. Meer dan 54 procent ging na hun sabbatical weer bij hetzelfde bedrijf werken. En het gros daarvan zegt zich energieker te voelen bij terugkomst. Voor 29procent was het tijd om een andere uitdaging te zoeken.
 
De duur van een ideale sabbatical
Opvallend is dat werknemers die nog nooit een sabbatical hebben genomen maar er wel interesse in hebben, aangeven het liefst zes tot twaalf maanden ertussenuit te willen gaan. Maar de realiteit laat zien dat zij die eerder eens op sabbatical gingen, dat vaak maar voor een tot drie maanden deden. Dit kan te maken hebben met zelfcensuur; men vraagt een korter verzoek aan bij de werkgever omdat ze denken dat meer niet gegeven wordt. Maar het kan ook zijn dat werkgevers het aantal maanden zo laag mogelijk proberen te houden.

Is een sabbatical voor iedereen?
Op sabbatical gaan is niet voor iedereen. Sommigen hebben de ruimte niet om er zelfstandig voor te sparen. Anderen willen hun loopbaan koste wat het kost niet onderbreken. Weer anderen zijn oprecht blij met hun baan en willen er geen ‘vakantie’ van nemen. Als het wel iets is waar u in geïnteresseerd bent, archiveer die droom dan niet. Doe huiswerk, stel een goed voorstel samen om uw baas te overtuigen en trek de stoute schoenen aan en vraag het gewoon. Nee heeft u, ja kunt u krijgen. Dus u verliest in principe niets!
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa
 Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto
 Data science essentieel voor toekomstvaste verzekeraar
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Loopbaanonderbreking heeft negatief effect op beloningen
 Zes aandachtspunten voor uw sabbatical
 Sabbatical van de zaak voor top-ICT'ers
 Sabbatical steeds aantrekkelijker
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
reacties
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
Zes inspirerende ideeën voor een geslaagd bedrijfsuitje (1) 
Hybride ZZP’ers zijn waardevolle arbeidskrachten (1) 
Extra uurtje werken, lekker lunchen (1) 
top10
Checklist: Zieke werknemer begeleiden volgens Wet Poortwachter
Papieren data vaak vergeten bij nieuwe privacywet
Bent u zelfstandig, een teamspeler, hands-on en omgevingssensitief?
Hoe groeit u mee met de klantverwachting in de B2B-markt?
GDPR: geen obstakel voor gepersonaliseerde klantervaringen
Cloud-expert is de nieuwste droombaan
Dekkingsgraad pensioenfondsen blijft grillig
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa
Vijf tips om de juiste cloudprovider te vinden
Waardering draagt in grote mate bij aan bevlogenheid onder verpleegkundigen
meer top 10
vacatures
meer vacatures