zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Participatie van betekenis vergt transformatie openbaar bestuur

28 juni 2017 - Participatie door burgers kan van echte betekenis zijn als er een transformatie plaatsvindt van de praktijk en het denken over het openbaar bestuur.

Dit is één van de conclusies uit het proefschrift van Stella van Rijn 'Transformative governance for the knowledge democracy' waarmee zij op 26 juni promoveerde aan Nyenrode Business Universiteit. Van Rijn stelt dat indien het openbaar bestuur transformatieve governance nastreeft, zij bereid moet zijn om de machtsbasis voor besluitvorming te verschuiven richting de gemeenschap.


 
Razendsnelle veranderingen
De razendsnelle veranderingen in de wereld zetten de vertrouwde democratische bestuurlijke systemen en structuren onder zware druk. Dit vertaalt zich in spanningen in het politieke speelveld, maar ook in een roep om meer vormen van directe democratie. Het is mogelijk om een meer op kennis gebaseerd en participatief bestuur in te passen in de bestaande representatieve systemen en bureaucratische structuren, maar dat vergt hervorming van gedachtegoed en de bestuurlijke praktijk. Tot op heden is de burgerparticipatie in democratische processen veelal beperkt tot de periodieke gang naar de stembus. Een systeem dat niet meer van deze tijd is, stelt Van Rijn. Rond de wereld wordt in toenemende mate gewerkt met allerlei vormen van participatie.
 
Geïnformeerde standpunten
Stella van Rijn pleit ervoor om meer democratische mechanismen te introduceren waarbij burgers geïnformeerde standpunten kunnen innemen en van daaruit een bijdrage leveren aan het debat, de besluitvorming en de uitvoering. Uiteindelijk doel is om een gemeenschap kracht te geven om ‘co-creators’ te zijn die medeverantwoordelijkheid dragen. Dit betekent dat burgers werkelijke invloed kunnen uitoefenen en wellicht zelfs beslissingsbevoegdheid kunnen krijgen.
 
Transformatie
Om naar een governance systeem te komen met betekenisvolle burgerparticipatie en kennisgedrevenheid moet een proces van transformatie in gang worden gezet dat spanningen met zich meebrengt. De bestaande politieke vertegenwoordigers, uitvoerende overheid en ambtenaren, maar ook burgers en belanghebbenden in het maatschappelijk middenveld dienen een diepgaande verandering in mindset te maken. Er moet vanuit een ander denkkader gekeken worden naar vragen over wie bruikbare kennis heeft, besluitvorming voorbereidt en beslissingen neemt en wie vervolgens acties onderneemt.
 
Dynamisch model
Van Rijn heeft onderzocht welke kennis, processen en benaderingswijzen ingezet kunnen worden om toe te werken naar een democratisch systeem met meer geïnformeerde burgerparticipatie. Op basis van de uitkomsten van haar onderzoek heeft zij een dynamisch model van govenance voor de kennisdemocratie ontwikkeld. Het model bestaat uit drie lagen: de democratische vertegenwoordigers, de overheid en de gemeenschap welke verbonden zijn door een gedeelde identiteit. Binnen de lagen worden de kennisbasis, actiebasis en machtsbasis verbreed naar de gemeenschap. Dit vindt plaats door middel van continue dialogische processen tussen de verschillende lagen. Uiteindelijk doel is de werkelijke verschuiving van de macht in de richting van velerlei spelers inde gemeenschap, waardoor er een nieuwe, meer eigentijdse invulling van de democratie ontstaat. Hoe dit uitpakt is voor elke gemeenschap maatwerk op basis van de lokale omstandigheden.
 
Action research
Stella van Rijn is sinds 2011 Secretaris Generaal op Curaçao, waar zij haar onderzoek door middel van action research heeft uitgevoerd: "Als Secretaris Generaal heb ik vanuit een uniek perspectief en een bijzondere positie onderzoek kunnen doen. De politieke dynamiek in dit jonge land laat zien hoe complex transformatieve governance is. Er zal nog veel onderzoek naar gedaan moeten worden omdat voor elke gemeenschap andere vraagstukken spelen."
 
Het proefschrift Transformative governance for the knowledge democracy is hier te downloaden.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Lockdown belemmert tech-vrouwen in loopbaanontwikkeling
 Cybercriminelen gebruiken COVID-19-vaccin als lokmiddel bij hun aanvallen
 Dit zijn de vijf meest gegoogelde HR-thema's van 2020
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Participatie vrouwen: een morele én bedrijfseconomische noodzaak
 Zeven acties voor een toegankelijker arbeidsmarkt voor trans* personen
 Steeds meer organisaties aan de slag met Participatiewet
 Participatiesamenleving kost burger geld
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Marketing Inhaak Kalender 2021 + handige tips
Met de overzichtelijke kalender van Spotler heb je in één oogopslag alle 'inhakers' voor jouw (e-mail) marketingcampagnes van 2021 in beeld. Handig voor eventgebonden acties naar klanten en nieuwsbriefabonnees! Inclusief interessante e-mail marketing tips.
Download de gratis kalender
Lees verder
Wereldwijd actief technologiebedrijf sponsort Nederlands vrouwenteam voor extreme roeirace
reacties
Ruim helft Nederlanders openhartig over salaris (1) 
Ontwikkeling e-invoicing zorgt voor toename wereldwijde B2B-commerce in 2015 (1) 
Twee op de drie Nederlanders schaamt zich voor hoesten of niezen in publieke binnenruimtes (1) 
Grote organisaties zorgen beter voor thuiswerkende werknemers (1) 
Culture fit doorslaggevend voor recruiters (1) 
Bij helft Nederlanders komt gezelschapsspel op tafel tijdens feestdagen (1) 
Kwart medewerkers sjoemelt met klokken van tijd  (1) 
top10
‘Elke smartphonegebruiker moet profiteren van essentiële beveiligingsupdates’
Huizenkopers wijken steeds meer uit naar Overijssel, Groningen, Flevoland en Drenthe
Leidinggevende stimuleert werknemer niet om te leren
Langdurig verzuim loopt op door uitstel reguliere zorg
Is technologie onze reddingsboei tijdens lockdown?
Niet-afgesloten cao’s kenmerken cao-jaar 2020
Ruim helft Nederlanders openhartig over salaris
Lockdown belemmert tech-vrouwen in loopbaanontwikkeling
Sollicitatiedokter organiseert Nationale Dag van het CVv
Kwart Nederlanders proactiever bezig met gezondheid door huidige gezondheidscrisis
meer top 10