zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer drinkt te weinig water op kantoor

26 mei 2017 - Een op de drie kantoormedewerkers drinkt te weinig water, dat blijkt uit analyse van Office Depot. Zeker nu de temperaturen hoog oplopen, is het van belang dat werknemers voldoende drinken – bij voorkeur water.

Werknemers die te weinig drinken, kunnen hoofdpijn krijgen of zich lusteloos voelen. Bovendien kan stress op het werk vanwege de warmte de productiviteit met dertig tot vijftig procent verminderen. De wet houdt werkgevers verantwoordelijk voor de veiligheid en de behaaglijkheid op de werkplek. Hieronder valt onder andere voldoende drankaanbod.


 
Twee liter
Het belangrijkste advies bij warm weer is dat werknemers voldoende moeten drinken. Bij warm weer verliezen mensen namelijk meer vocht en het is verstandig dit op tijd aan te vullen. Een volwassene verliest normaal gesproken ongeveer anderhalf tot tweeëneenhalf liter vocht per dag, maar op een warme dag of na zware inspanning kan dit vochtverlies oplopen tot wel tien liter. Uitgaande van een ‘gewone' kantooromgeving – meestal met klimaatbeheersing – is het aan te raden zeker twee liter te drinken.
 Werknemers die onvoldoende drinken, negeren bewust of onbewust dorstsignalen zoals een droge mond, hoofdpijn en lusteloosheid. Het lichaam gaat in dat geval steeds sterkere signalen afgeven dat het vochtpeil aangevuld moet worden: duizeligheid, misselijkheid en spierpijn. Wanneer het vochtgehalte nog steeds niet in balans wordt gebracht, lopen werknemers zelfs risico op nierstenen en hartkloppingen. Belangrijke reden voor het negeren van de signalen kan zijn dat deze niet duidelijk doorkomen, maar ook dat werknemers onvoldoende in de gelegenheid gesteld worden te drinken. Dit komt bijvoorbeeld voor op kantoren waar geen eigen keuken of koffiecorner in de nabijheid is, maar alleen een kantine op grote afstand van de werkkamers.
 
Water met een smaakje
Waar de werknemers hun dorst mee lessen maakt niet veel uit, maar de voorkeur gaat uit naar water, omdat hiermee een hoge suikerinname – frisdranken en vruchtensappen bevatten vaak veel suiker – wordt voorkomen. Toch geven veel werknemers aan water ‘niet zo lekker' te vinden. Voor hen is bijvoorbeeld bruisend water of water met een smaakje de ideale dorstlesser. Vruchtensap kan ook goed gedronken worden wanneer het verdund wordt met water.
Werknemers kunnen gerust warme dranken drinken bij hoge temperaturen, zoals koffie en thee. Het verhaal dat koffie een vochtafdrijvende werking zou hebben, berust op een misverstand. Van koffie moeten mensen wel eerder plassen, maar niet vaker.
 
Tips
Om te voorkomen dat werknemers sterk inleveren op productiviteit of zelfs onwel worden op kantoor, doen werkgevers er goed aan dit onderwerp onder de aandacht te brengen bij hun werknemers. Ze kunnen uitleggen waarom het belangrijk is om voldoende te drinken en hoeveel ‘voldoende' eigenlijk is. Ook is dit het ideale moment om te inventariseren wat werknemers graag drinken als het warm is indien ze water niet zo lekker vinden.

Voldoende drank binnen handbereik
Ellen Heesen, Category Manager Catering & Food bij Office Depot, vertelt: "Veel werknemers vinden het lastig om voldoende te drinken gedurende de dag. Werkgevers kunnen hen stimuleren door te zorgen voor voldoende drank binnen handbereik. Dat herinnert werknemers er niet alleen aan om drinken te pakken, maar maakt de stap ook kleiner om het daadwerkelijk te doen. Zorg ook voor een afwisselend aanbod: met name diverse soorten water, fruit- en kruidenthee en verdunde vruchtensappen zijn ideaal. Las eventueel ook vaste drinkpauzes in. En stond er toevallig net een werkborrel gepland waarbij alcohol wordt geschonken? Bied werknemers dan de mogelijkheid om bij ieder alcoholisch drankje ook een glas water te nuttigen."
 

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

  De perfecte manager bestaat niet, maar zo komt u heel dichtbij
 Een op drie Nederlanders roddelt digitaal over collega
 Waardering tonen belangrijkste voor werkgeluk jongeren
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland slecht voorbereid op zomerhitte
 Meer stroomverbruik tijdens hittegolf
 Tips om productief te blijven tijdens een warme dag op kantoor
 Tien tips om te blijven functioneren tijdens warme dagen
 
 
reacties
 
M  |   | 
26-05-2017
 | 
17:36 uur
De meeste mensen hebben ook niet in hun systeem om genoeg water te drinken.
Als het dan warm is, drinken ze wel wat water maar lang niet genoeg en al helemaal niet genoeg om de sloten koffie te counteren.

Ik zelf denk er gewoon niet aan tussen klanten door.
Karin Michaëla Kolijn Stemcoach  |   | 
29-05-2017
 | 
09:39 uur
Aanvulling op het artikel: voldoende water drinken is bovendien erg belangrijk voor je stem. Zeker als je werkt in een omgeving met airco. Als je voldoende water drinkt, is je stem aan het einde van de dag veel minder moe!
MC  |   | 
30-05-2017
 | 
07:51 uur
Er is een app Aqua-alert, die je erop attendeert water te drinken. Sinds ik deze gebruik, drink ik veel meer water en ik dacht dat ik genoeg dronk! Het geeft je wel een beter gevoel.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: tips voor meer conversie via e-mail
Er is veel waar je aan kunt denken om de conversie van je mailings te verbeteren. En niet onbelangrijk: hoe zet je al deze aspecten zo optimaal mogelijk in. In dit gratis white paper beschrijft Spotler 21 technieken voor beter scorende e-mails. Benieuwd?
Download het white paper
Lees verder
Gebruik van Easy Up tenten tijdens beurzen: zo creëer je een opvallende beursstand!
Juiste telefoon voor zakelijke doeleinden: iPhone imponeert!
reacties
De perfecte manager bestaat niet, maar zo komt u heel dichtbij (1) 
Corona dwingt tot versneld digitaliseren (1) 
Racisme en exclusie in Nederlandse advertenties (2) 
Maximaal zes mensen in een vakantiewoning reden voor annuleren (1) 
Bijna één op de tien werknemers voert hobby uit tijdens thuiswerken  (1) 
76 procent van de studenten werkt door coronacrisis in een andere sector (1) 
Aantal vacatures komt steeds dichter bij pre-coronatijdperk (1) 
top10
Bijna één op de tien werknemers voert hobby uit tijdens thuiswerken
Nederlandse pensioenstelsel voor derde jaar op rij beste ter wereld
OOBE maar dan wel PnP
Corona dwingt tot versneld digitaliseren
Racisme en exclusie in Nederlandse advertenties
Werknemersgeluk: bied flexibele verloning aan
Een op de drie medewerkers minder loyaal na eerste coronagolf
Pandemie versnelt de digitale transformatie
'Technologische innovaties mislukken nog voordat ze worden gelanceerd'
Gedeeltelijke lockdown heeft grote impact op parkeertransacties
meer top 10