zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR analytics nog in kinderschoenen

10 april 2017 - Organisaties zijn nog zoekende hoe ze HR analytics handen en voeten kunnen geven. HR ziet HR analytics vooral als tooling waarmee ze rapportages en grafieken in het HR-domein kunnen maken.

Slechts vijftien procent ervaart geen struikelblokken bij de uitvoering van HR analytics. Zestien procent van de organisaties doet nog niets met analytics op dit gebied en bijna de helft (42 procent) heeft nog geen bedrijfsdata gekoppeld aan HR-data. Dit terwijl ruim de helft van de HR-managers (55 procent) HR analytics wel als randvoorwaarde ziet om de rol van business partner te vervullen. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van Raet  onder 1.100 Nederlandse werknemers, 565 HR-managers, 409 zzp’ers en 102 bestuurders uit verschillende branches.



Missende tools en competenties
HR-managers vinden het moeilijk om HR analytics goed toe te passen. Zo vinden de meeste HR-managers dat ze nog niet de juiste rapportage- en analysetools tot hun beschikking hebben (42 procent). Ook hebben zij moeite met het koppelen van data-resources (34 procent) en zijn ze van mening dat de competenties van hun eigen afdeling op het gebied van data-analyse beter kunnen (31 procent). Op dit moment gebruiken organisaties analytics, net als twee jaar geleden, voor het meten van HR-data binnen de eigen organisatie (51 procent), het benchmarken van eigen data ten opzichte van de branche (31 procent) en het analyseren van HR-data met andere data, zoals financiële gegevens (28 procent). HR meet vooral nog binnen het eigen domein.

John Cohrs, Portfoliomanager bij Raet: "Het is noodzakelijk om als HR de affiniteit met analytics te gaan opbouwen, anders mis je de slag naar de toekomst. Het is daarom vooral zaak om gewoon te starten met HR analytics, ook al ken je nog niet alle ins & outs. Ga aan de slag met de data uit het verleden en van vandaag. Op basis van deze gegevens kunnen er voorzichtige aannames worden gedaan voor de toekomst. Ook kan deze data worden gebruikt als een ‘early warningsystem’. Denk bijvoorbeeld aan de te verwachten uitstroom, opleidingsbehoeften of ziekteverzuim. Een goed dashboard en rapportageprogramma zijn nodig om de resultaten te visualiseren. Echter, tooling is slechts een middel, geen oplossing. HR analytics gaat om inzichten en helpen meer uit te business te kunnen halen."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes recruitmenttrends voor 2017
 People analytics van groot belang, maar HR worstelt waar te beginnen
 Drie tips om (digitaal) toptalent te behouden
 HR-manager ziet HR analytics als vereiste voor HR business partner
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10