zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

65 procent wagenpark over- of onderverzekerd

6 april 2017 - Meer dan 65 procent van de circa 7,5 miljoen personenauto’s in privébezit is over- of onderverzekerd. Dat blijkt uit actueel onderzoek van Pricewise.nl.

Voor het onderzoek is een panel van ruim 500 autobezitters uitgevraagd. Dat werd gedaan door CG Selecties, in opdracht van Pricewise.



Bijna helft betaalt te veel
Uit het onderzoek blijkt dat een groot gedeelte van de auto’s oververzekerd is: maar liefst 46 procent. Onderverzekering komt in mindere mate voor, maar altijd nog in ruim tywintig procent van de gevallen. Slechts 34 procent heeft een adequate dekking.
Van de mensen met enkel een WA-verzekering blijkt 58 procent onderverzekerd. In de categorie WA + beperkt casco is 35 procent oververzekerd en 37 procent onderverzekerd. Van degenen met een allriskverzekering (WA + volledig casco) kan liefst 66 procent toe met een WA-verzekering of een WA + beperkt casco-verzekering.

Dagwaarde
Het advies voor de beste soort dekking voor een auto is vooral gebaseerd op dagwaarde; het bedrag dat je krijgt uitgekeerd als je auto bijvoorbeeld gestolen wordt. "Veel mensen staan er niet bij stil dat de waarde van hun auto daalt. Na een paar jaar is het wellicht logischer om een andere verzekering af te sluiten. Maar het verschilt wel van persoon tot persoon. Bijvoorbeeld: heeft u nog een lening uitstaan voor de auto of is de auto ook nodig voor uw werk, dan kunt u misschien beter kiezen voor een ruime dekking. Dat geldt ook voor het geval u weinig geld op de spaarbank hebt staan," vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Maximaal verzekerd
Opvallend is dat bijna twintig procent van de auto-eigenaren hun auto maximaal verzekert. Ze hebben een allriskverzekering, terwijl een WA-verzekering in de meeste gevallen ook goed genoeg zou zijn.
 "U  moet goed nagaan of een ruimere verzekering je geld waard is. Als uw auto is oververzekerd kunt u
door een passende dekking te kiezen wel 100 tot ruim 500 euro per jaar besparen. Dat is de moeite van het overwegen van een overstap waard," vindt Hans de Kok.

Klanten getraind
Pricewise heeft tevens aanvullend onderzoek gedaan onder 1.630 klanten met een autoverzekering. In deze groep mensen die veelal ervaring hebben met vergelijken komt over- en onderverzekering een stuk minder voor: in slechts 27 procent van de gevallen. "Deze mensen zijn vaak al meerdere keren overgestapt van verzekering. Die ervaring maakt dat ze alerter zijn in de omgang met vaste lasten dan de gemiddelde Nederlander," aldus De Kok.
In het panel van CG Selecties is 29 procent van de automobilisten langer dan vijf jaar geleden voor het laatst overgestapt naar een andere autoverzekering en net zo’n groot aantal zelfs nog nooit. Velen daarvan zijn ook niet van plan dit binnenkort te doen. 46 procent is tevreden met de huidige verzekering of verzekeraar (49 procent) en 29 procent verwacht niet iets goedkopers of iets met een betere dekking te vinden (23 procent).
D
ubbele pechhulp

Volgens Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars komt oververzekering bij auto’s niet alleen doordat mensen een te hoge dekking kiezen of die te lang aanhouden. "Vaak zijn ze ook nog eens dubbel verzekerd voor autopech. Als u bijvoorbeeld lid bent van de ANWB, heeft u geen extra pechhulp nodig."

Niet alleen bij auto's
Oververzekering komt niet alleen voor bij autoverzekeringen. "Ook bij reisverzekeringen is er vaak sprake van oververzekering," zegt Buis. "Een tweede reisverzekering afsluiten bij een vliegticket terwijl u al een doorlopende reisverzekering hebt, is meestal niet nodig." Onderverzekering is veel aan de orde bij inboedelverzekeringen. "De meeste mensen beginnen met IKEA-meubeltjes en spullen van ouders of bekenden. Mettertijd komen er ook steeds meer apparatuur, kleding en andere waardevolle spullen in huis en dan is het verstandig om de dekking aan te passen. Dat vergeet men nog weleens," aldus Buis.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mannen betalen meer voor autoverzekering dan vrouwen
 Den Bosch duurste hoofdstad voor autoverzekering
 Autoverzekering in Utrecht het duurst
 Nederlanders besparen ruim miljoenen met vergelijken en overstappen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10