zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Toezichthouder keurt nog te vaak eigen vlees

24 maart 2017 - Commissarissen keuren nog te vaak hun eigen vlees, zo blijkt uit het eerste jaarlijkse Board Survey, verricht door QUIST, onder Nederlandse beursfondsen.

Bijna de helft van de onderzochte Raden van Commissarissen heeft over de verslag periode nooit een externe evaluatie laten verrichten. Daarnaast wordt in slechts een kleine minderheid (zestien procent) van de onderzochte jaarverslagen op inhoudelijke wijze verslag gedaan over de werking en de kwaliteit van het toezicht. Een aantal bedrijven geeft ieder jaar zelfs exact dezelfde verantwoording over de evaluatie.


Ruimte voor verbetering bij Nederlandse beursfondsen

(Zelf)evaluatie
De survey betreft een onderzoek naar de (zelf)evaluatie van Raden van Commissarissen en de verslaglegging daarvan bij 78 Nederlandse beursfondsen over de jaren 2011 tot en met 2015. Bijna de helft van de onderzochte ondernemingen heeft over de verslagperiode nooit een externe evaluatie laten verrichten, slechts 25 procent tenminste eenmaal per drie jaar. 
In de onderzochte jaarverslagen wordt in de overgrote meerderheid geen inhoudelijk verslag gedaan over de werking en kwaliteit van het toezicht, waarbij sommige bedrijven ieder jaar exact dezelfde verantwoording over de evaluatie geven. Van enige inhoudelijke duiding is daarbij geen sprake.
Stakeholders tasten in de meeste gevallen in het duister over de kwaliteit van de RvC en haar individuele leden.

‘Niet nodig of nuttig’
Volgens John Jaakke en Pamela Boumeester, die de evaluaties van RvC’s begeleiden, kunnen er verschillende redenen zijn waarom de externe evaluatie niet wordt uitgevoerd. "Hoewel sommige raden van tevoren dachten dat een externe evaluatie niet nodig of nuttig was, blijkt achteraf zonder uitzondering het tegendeel", aldus Jaakke.
Volgens Boumeester is de angst voor kritiek op het eigen functioneren onterecht. Bij de evaluaties van RvC’s worden patronen aan het licht gebracht en het gezamenlijk functioneren onderzocht.  Externe evaluatoren die zelf óók commissaris zijn (geweest) kennen het klappen van de zweep en zijn bij uitstek geschikt deze patronen te herkennen.

Extern en intern evalueren
De evaluaties van RvC’s worden vaak intern, en meer dan eens door de voorzitter zelf, verricht. De verschillende leden zullen hierdoor minder genegen zijn juist díe zaken te benoemen die al langere tijd spelen, maar men niet heeft willen of durven aankaarten. "Bestaande patronen worden hierdoor onvoldoende zichtbaar," zegt Jaakke.
Goede, onafhankelijke, evaluaties maken dat de raad, en haar individuele leden, beter functioneren. Dit is goed nieuws voor de aandeelhouder, maar ook voor de commissaris zelf. "Win-win," aldus Jaakke, die zelf meerdere commissariaten vervult. 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe aansprakelijkheidsrisico’s en claimcultuur creëren risico
 Commissarissen worstelen met disfunctionerende boardroom dynamiek
 Commissaris moet van Toezicht naar Meerzicht
 Kwaliteit toezicht belangrijker dan aantal commissariaten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10