zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Blijf flexibel: creëer een millennial-proof werkomgeving

6 maart 2017 - De dagen waarin we van negen tot vijf zaten te zwoegen op kantoor, zijn voor de meesten van ons voorbij. De nieuwe generatie werknemers hecht veel waarde aan flexibiliteit op het werk.

 


Dat betekent niet dat ze niet hard werken of dat ze verwachten dat ze niet naar kantoor hoeven te komen. "Integendeel," aldus Paul Wolfe, Senior Vice-President of Human Resources van Indeed. "Het betekent dat jongere werknemers waarde hechten aan hun leven, zowel op het werk als daarbuiten. En om zowel op werk als privé zoveel mogelijk uit dat leven te halen, maken ze maar al te graag gebruik van de mogelijkheden van de nieuwste technologieën."

Flexibiliteit
Werkzoekende jongeren tussen de zestien en 24 jaar zijn vooral op zoek naar flexibiliteit op het werk. Dat blijkt uit recent onderzoek van Indeed. Werkzoekenden in deze leeftijdscategorie vinden flexibiliteit zelfs belangrijker dan de hoogte van het salaris of de secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook werkzoekenden van 25 tot 34 jaar hechten meer belang aan flexibiliteit dan oudere werkzoekenden.  "Om millennials – de achttien tot 34-jarigen – tevreden te houden, moeten bedrijven flexibiliteit dus vooropzetten," aldus Wolfe.
Dat wil overigens niet zeggen dat oudere werknemers flexibiliteit niet belangrijk vinden: zo’n 37 procent van de 55-plussers noemde dit in hetzelfde onderzoek als belangrijkste factor in zijn zoektocht naar een baan. Onder jongere werknemers is dit percentage alleen wel beduidend hoger. "Dat betekent voor veel organisaties en recruiters een uitdaging. Want hoe zorgen bedrijven voor een flexibele, open werkomgeving zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit en de betrokkenheid van hun werknemers?" zo stelt Wolfe. "Er is een aantal manieren om hiervoor te zorgen."
 
Omarm technologie
"We beschikken over een ongelooflijke hoeveelheid technologie waarmee we tegen relatief lage kosten beter, sneller en productiever kunnen werken. Denk aan videoconferencing, samenwerken in de cloud en chatmogelijkheden voor directe communicatie," geeft Wolfe aan als mogelijkheden. "Daar zouden bedrijven meer in moeten investeren, voor zover ze dat niet al doen. Passende trainingen en de juiste systemen stellen mensen in staat de nieuwe technologieën te begrijpen en in te zetten voor meer efficiëntie en betere resultaten."
 
Vertrouw uw personeel
Wolfe: "Vroeger was hiërarchie op het werk gemeengoed en werd van mensen verwacht dat ze op gezette tijden in- en uitklokten. Tegenwoordig is het resultaat belangrijker dan de fysieke aanwezigheid. Als het werk afkomt, toont dit op zichzelf al aan dat er gewerkt wordt." Natuurlijk zullen er altijd werknemers zijn die misbruik van de situatie maken zodra ze de vrije hand krijgen. "Als trouwe medewerkers zich gewaardeerd voelen en het gevoel hebben goed behandeld te worden, zullen ze zich gewoon volwassen gedragen. Als ze daarnaast de beschikking hebben over de juiste tools, voelen ze zich ook nog eens gelukkiger én gezonde," voegt Wolfe verder toe.
 
De missie is leidend
Als een bedrijf geen heldere missie of duidelijke doelstelling heeft, zal de rest daaronder lijden. "Het nastreven van eenzelfde doelstelling zorgt ervoor dat werknemers hun werk zo goed mogelijk doen.  Hoe ze dit precies inplannen of waar ze dan precies gaan zitten, doet er dan niet toe", aldus Wolfe. "Zo is onze missie bij Indeed duidelijk: wij helpen mensen aan een baan. Al het andere komt voort uit deze kernboodschap, en onze medewerkers werken vanuit de wetenschap dat ze precies weten waar ze het voor doen en hoe ze bijdragen aan deze doelstelling."
 
Laat ze vrij nemen
"Vorig jaar introduceerden we bij Indeed onbeperkte vakantiedagen. We noemen dat open paid-time off. Dit nieuwe beleid is een succes," vertelt Wolfe. Volgens dit systeem nemen werknemers in overleg met hun managers de vrije dagen op, die zij nodig hebben. Hoeveel dagen er dat uiteindelijk worden, komt niet zo precies. "Doordat de meesten van ons moeten én willen werken, werd er in ons geval geen misbruik van gemaakt. Over het algemeen willen we namelijk gewoon onze vrije tijd kunnen inplannen wanneer we dat zelf nodig hebben, zonder dat we ons erover druk willen hoeven maken of we daarbij over een bepaald aantal dagen heen gaan. Dat is flexibiliteit die we allemaal begrijpen."
 
Wees niet bang om te vragen
Het is begrijpelijk dat het best moeilijk is om mensen op afstand te laten werken en er dan maar vanuit te gaan dat ze daadwerkelijk aan het werk zijn. Maar in een positieve werkomgeving hebben managers een beeld van waar werknemers mee bezig zijn, en weten werknemers op hun beurt wat er van ze verwacht wordt. Wolfe: "Mocht flexibiliteit ertoe leiden dat deadlines niet gehaald worden of projecten niet worden opgepakt, ga dan het gesprek aan met de betreffende werknemer en zoek uit hoe u met behulp van metrics en metingen meer inzicht krijgt in hun werk. Daarmee weet je zeker of het probleem ligt aan het werken op afstand of dat er misschien toch een andere oorzaak aan ten grondslag ligt."
U en uw werknemers streven naar een goede werk-privébalans waarbij we op het werk kunnen uitblinken én een goed leven naast het werk hebben. In de huidige werkomgeving beschikken we hiervoor over voldoende tools om uw organisatie daarbij te helpen. Ze moeten alleen op de juiste manier worden ingezet. Daar ligt de sleutel voor een millennial-proof werkomgeving waarin iedereen met plezier excelleert.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Na invoering AVG nauwelijks meer oog voor privacy en databeveiliging
 Vakantiegeld valt dit jaar voor veel Nederlanders lager uit
 Zo wint u de harten van millennials
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een arbeidsmarkt met twee gezichten
 2017: het jaar van de flexibele werkplek
 De sociale kant van flexibel werken
 Meer flexibiliteit en aandacht werk-privébalans
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Is uw volgende zakelijke leaseauto een Tesla?
reacties
Na invoering AVG nauwelijks meer oog voor privacy en databeveiliging (1) 
Helft Nederlanders kan op vakantie werk niet loslaten (2) 
Tesla wil meer geld ophalen (1) 
Generatie Z is het meest productief op een druk kantoor (1) 
Record aan kwetsbaarheden zorgt voor meer innovatie in cybersecurity (1) 
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers (1) 
Werknemer neemt vrij voor ziek huisdier (1) 
top10
Slecht functionerende collega’s grootste stoorzender op het werk
Generatie Z is het meest productief op een druk kantoor
Helft Nederlanders kan op vakantie werk niet loslaten
In Nederland solliciteren vooral flexibele, leergierige en nauwkeurige mensen
Vakantiegeld valt dit jaar voor veel Nederlanders lager uit
Aandachtspunten bij het ontwikkelen van visie
Zo wint u de harten van millennials
B2B-marketeers moeten koopgedrag bekijken om klanten te werven
60’ers vaker inkomen, minder vaak uitkering of pensioen
Zwangere vrouw kent haar rechten op de werkvloer niet
meer top 10