zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel politieke partijen houden afschaffing scholingsaftrek overeind

22 februari 2017 - De meeste politieke partijen lijken de afschaffing van de scholingsaftrek toch overeind te houden, zo blijkt uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma´s door het Centraal Plan Bureau. Vorig jaar klonk bij vrijwel alle Kamerfracties nog verontwaardiging over de afschaffing.

"Wij roepen partijen op de scholingsaftrek voor iedereen te behouden," zegt de voorzitter van de Vakcentrale voor Professionals, Nic van Holstein.


 
Scholingsregeling voor iedereen
Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel voor afschaffing van de scholingsaftrek was er in de Kamer nog breed verzet te horen. Nu lijken alleen nog D66 en het CDA voor een fiscale scholingsregeling waar iedereen gebruik van kan maken, zo blijkt uit de doorrekeningen van het CPB. De VVD, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie, komen met voorstellen die alleen voor beperkte doelgroepen toegankelijk lijken. "Het opleidingsniveau zou niet uit moeten maken, om- en bijscholing is van belang voor alle werkenden. Ook voor hoger opgeleiden," aldus Van Holstein.
 
Verbreding aftrekmogelijkheden
De VCP wil juist dat de aftrekmogelijkheden worden verbreed. "Door de kosten voor zowel scholing als ontwikkeling aftrekbaar te maken, krijgen professionals meer tijd, geld en ruimte om in zichzelf te investeren," zegt Van Holstein. "Scholing zorgt ervoor dat mensen aan het werk kunnen blijven en duurzaam inzetbaar zijn. Scholing en ontwikkeling van werkenden moeten gestimuleerd worden in plaats van afgebroken. Wil Nederland een innoverend kennisland zijn, dan kan dat alleen met hoogwaardig gekwalificeerde professionals. Menselijk kapitaal moeten we daarom behouden en waar het kan vergroten."
 
Aanbieding petitie
Gisteren werd in de Tweede Kamer een petitie aangeboden die gericht is tegen de voorgenomen afschaffing van de scholingsaftrek. VCP voorzitter Van Holstein en CNV voorzitter Maurice Limmen overhandigen de petitie namens een brede coalitie van maatschappelijke organisaties van werknemers en werkgevers. Naast de VCP en CNV zijn dat VNO-NCW, NVO, NRTO, MKB-Nederland, NCOI, NTI, Scheidegger, De Unie, VNV, VNC en KLM. De petitie is door meer dan 3.000 mensen ondertekend.
De petitie werd in ontvangst genomen door Sybrand van Haersma Buma en Michel Rog (CDA), Steven van Weyenberg (D66), Jasper van Dijk (SP), Amma Asante en Ed Groot (PvdA), Daniël van der Ree en Aukje de Vries (VVD), Eppo Bruins (CU) en Dion Graus en Harm Beertema (PVV).

Speerpunten
De bezuiniging op de scholingsaftrek staat haaks op één van de speerpunten van het kabinetsbeleid: Een leven lang leren. "Meer dan ooit is er behoefte aan voortdurende bij-, om- en opscholing. Met digitalisering is scholing voor de ontwikkeling van werknemers belangrijker dan ooit," stelt CNV-voorzitter Limmen.Scholing zorgt ervoor dat mensen aan het werk kunnen blijven en langdurig en breed inzetbaar zijn. Scholing en ontwikkeling van werkenden moet dan ook gestimuleerd worden in plaats van afgebroken. Nic van Holstein, VCP-voorzitter: "Ruim 100 miljoen euro bezuinigen is daarom onbegrijpelijk. De ontwikkeling van werknemers is een absolute noodzaak. Juist via de aftrek kunnen werknemers de veelal hoge kosten enigszins betaalbaar houden."
De fiscale scholingsaftrek moet dus blijven bestaan als Nederland internationaal voorop wil lopen als het gaat om het opleidingsniveau van werknemers.​

Reactie Kamerleden
"De arbeidsmarkt is enorm in beweging," stelt CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma in reactie op de petitie. "Van werkenden wordt verwacht dat zij beschikken over hoogwaardige kennis en complexe vaardigheden. In zo'n arbeidsmarkt is het buitengewoon onverstandig om werknemers de kans te ontnemen om flexibel inzetbaar te blijven. Het CDA wil daarom dat werkenden de mogelijkheid behouden om zich fiscaal aftrekbaar te blijven bijscholen. Met deze maatregel praten we niet alleen over een leven lang leren, maar maakt het CDA daar ook echt werk van."

Steven van Weyenberg, Tweede Kamerlid voor D66: "Bezuinigen op scholingsaftrek is economisch spookrijden we moeten juist meer investeren in scholing. Zeker voor middeninkomens is de scholingsaftrek heel belangrijk. D66 draait daarom de afschaffing van de scholingsaftrek terug en wil geen 100 miljoen bezuinigingen op onderwijs voor werkenden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Recruiter denkt dat kandidaten vaardigheden op cv overdrijven
 Vier vereisten voor een efficiënt datacenter
 ‘Positief verband tussen stakeholdergericht leiderschap en betere financiële bedrijfsprestaties’
 

Gerelateerde nieuwsitems

 VCP: maak scholing en ontwikkeling volledig aftrekbaar
 'Scholing essentieel; kabinet schrapt scholingsaftrek'
 Lager opgeleiden willen wél scholing volgen
 Actieve uitzendkracht pakt eerder scholingskansen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Tips om meer uit e-mail te halen met een CRM-koppeling
Wil je je in 2020 meer focussen op klantengagement? Dan heb je zowel een CRM- als een email marketingsysteem nodig. In dit white paper legt Spotler uit waarom een koppeling zo waardevol is én hoe je dit goed aanpakt. Benieuwd naar de tips?
Download white paper
Lees verder
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Personeel inwerken met behulp van een onboard-programma
Waarom kiezen voor een agile werkwijze bij de ontwikkeling van software
Het belang van een goede online marketing partner
reacties
Onbekend maakt onbemind (1) 
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek (1) 
Soft Skills: programmeur moet teamspeler zijn, salesmedewerker coole kikker  (1) 
Loonafspraken voor 2020 hoger dan 2019 (1) 
top10
Waar kandidaten zich aan storen tijdens een sollicitatiegesprek
De top-100 snelst groeiende beroepen van de toekomst: Mensenwerk blijft groeien
Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
IT-trends in 2020: hoe AI alle andere trends gaat beďnvloeden
Posities in zorg overheersen in top tien snelst groeiende banen
Duurzame kijk op HRM oplossing voor burn-outklachten?
Meerwaarde creëren uit menselijk kapitaal met ISO-norm
Stap uit de sprookjeswereld en stop het (digitale) zwart-wit-denken
Nederland ideale vestigingsplek dankzij digitale infrastructuur
Bedrijven plukken steeds vaker voordelen van mobiele CRM-apps
meer top 10