zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Woningmarktvertrouwen blijft op recordhoogte

28 oktober 2016 - Huizenkopers blijven een hoog vertrouwen houden in de woningmarkt. De Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis handhaaft in september het recordniveau van 121 punten. Bij 100 punten is de stemming neutraal.

Belangrijke reden voor het hoge vertrouwen is de lage hypotheekrente. Ruim 42 procent van de Nederlanders denkt dat het huidige lage renteniveau de komende twaalf maanden stabiel blijft.



Huis kopen wordt moeilijker
Opvallend is dat iets minder mensen het nu een gunstige tijd vinden om een huis te kopen. Dit percentage daalde in drie maanden tijd van 60 procent naar 55 procent. Bob Maas, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis: "Dit is de keerzijde van de sterk gestegen huizenprijzen waarover het CBS vandaag bericht. Een eigen huis wordt voor een groeiende groep mensen steeds moeilijker betaalbaar, vooral in steden in de Randstad. Niet alleen omdat huizen steeds duurder worden, maar ook omdat er steeds minder aanbod is. De vraag is sterk toegenomen en de geringe nieuwbouwproductie biedt geen verlichting." Driekwart van de ondervraagden uit het maandelijkse onderzoek verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar verder zullen stijgen.

Huis kopen in 2017
De maximale hypotheek voor een woning daalt volgend jaar naar 101 procent van de waarde van de woning. De koper zal de overdrachtsbelasting, notaris- en financieringskosten dus grotendeels zelf moeten betalen. In 2018 en daarna mag niet meer dan 100 procent van de woningwaarde worden geleend.
De maximale NHG-koopsom is vanaf 1 januari 245.000 euro. Omdat kopers volgend jaar nog maximaal 101 procent van de woningwaarde mogen lenen, kan maximaal een hypotheek van 247.450 euro met NHG worden afgesloten. Kopers die investeren in energiebesparende voorzieningen kunnen maximaal 259.700 euro (106 procent) met NHG-zekerheid financieren.

Schenken
Vanaf volgend jaar geldt voor schenken een vrijstelling van maximaal 100.000 euro. Over dit bedrag hoeft geen belasting te worden betaald, mits de ontvanger het geld gebruikt voor de aankoop van een eigen woning, voor onderhoud of verbouwing of voor het aflossen van de hypotheekschuld.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Eigen inbreng starter woningmarkt stijgt naar ruim 27. 000
 Starterslening blijft bestaan
 Flexkrachten krijgen steeds vaker hypotheek
 Sterk herstel markt voor recreatiewoningen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10