zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Duurzame energiesector niet in beeld bij jongeren

12 december 2016 - Jongeren zien de duurzame energiesector doorgaans niet als een aantrekkelijk werkveld. Dit komt omdat er nog veel onwetendheid heerst over werken in de sector.

Bijna de helft van alle jongeren weet geen enkel bedrijf te noemen dat actief is op het gebied van duurzame energie. Slechts een procent kan vijf bedrijven noemen, en tot deze bedrijven behoren dan alleen energieleveranciers. Ook houdt maar een kleine tien procent van de jongeren bij het maken van hun studiekeuze rekening met een baan in de duurzame energiesector. Echter, ruim 80 procent van de jongeren vindt het wel belangrijk dat bedrijven actief zijn in de duurzame energiesector. Dit blijkt uit marktonderzoek van GFK in opdracht van ECN uitgevoerd onder ruim 1.200 jongeren in de leeftijd van zeventien tot 26 jaar.


 
Onbekend maakt onbemind
Hoger opgeleiden (HBO/WO master of doctoraal) in de laatste fase van hun studie geven vaker aan te willen werken in de duurzame energiesector. Studenten in de richting Techniek, Exact & Informatica, Recht & Bestuur en Aarde & Milieu zijn het meest positief over een loopbaan in de duurzame energiesector: ongeveer een derde tot de helft ziet zichzelf in de toekomst werken in de duurzame energiesector.
Vrouwelijke studenten lijken een carrière in de sector minder vaak te overwegen dan mannelijke studenten. Bovendien denken vrouwelijke studenten vaker dat de sector hen geen kansen biedt op een veelzijdige loopbaan. Ook over het loon zijn de jongeren onzeker. Bijna de helft weet niet of de sector goed betaalt en ruim een derde weet niet of ze makkelijk een baan kunnen vinden.
Polleke Peeters, senior communicatieadviseur bij ECN: "De duurzame energiesector is voor Nederland een belangrijke groeisector. Van de 171.000 FTE die naar verwachting in 2020 werkzaam zijn binnen de energiesector zal ruim 74.000 FTE te maken hebben met hernieuwbare energie en energiebesparing, zo blijkt uit de Nationale Energie Verkenning 2016. Dat de sector jongeren niet lonkt, is zorgelijk. Er is werk aan de winkel voor bedrijven in de duurzame energiesector als zij top of mind willen zijn bij jong talent."
 
Jongeren vinden duurzame energie wél belangrijk
Jongeren geven aan dat zij duurzame energie belangrijk vinden. Meer dan 80 procent van de jongeren vindt dat Nederland meer gebruik moet maken van hernieuwbare energiebronnen en meer duurzame energie zou moeten opwekken. Daarnaast vindt driekwart dat bedrijven en huishoudens meer aan energiebesparing zouden moeten doen. Echter, een krappe meerderheid van de jongeren geeft aan hier ook zelf bewust mee bezig te zijn. Slechts twintig  procent van de jongeren denkt dat duurzame energie een modegril is.
Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie laat in een reactie op het onderzoek weten: "De energietransitie is een banenmachine. Het is niet de vraag of er genoeg banen zijn voor de mensen, maar of er genoeg mensen zijn voor de banen. Het onderzoek van ECN maakt duidelijk dat het cruciaal is om breed interesse te kweken voor een baan in deze sector, zeker ook bij jongeren die zich oriënteren op de arbeidsmarkt."
 
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door GFK in opdracht van ECN, onder 1.259 respondenten tussen de 17 en 26 jaar met opleidingsniveau's van MBO tot en met postdoctoraal.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Meer vrouwen nodig voor de digitale vooruitgang van Nederland
 Griepgolf kost dit jaar ‘slechts' 750 miljoen euro
 De strijd tegen plastics: hoe beleggers kunnen bijdragen aan veranderingen
 

Gerelateerde nieuwsitems

  'Energieopslag brengt volledige overstap op duurzame energie dichterbij'
 Energieadvies 2050: Kansrijke routes duurzame energievoorziening
 Energievoorziening in 2040 – laat Nederland kansen liggen voor de economie?
 Lokale duurzame energieopwekking goed voor economie en welvaart
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
Verleid en behoud talent met een multifunctionele werkomgeving
reacties
Zeven seo factoren die óók in 2019 werken (1) 
Drie handige kantoorapps in 2019 (1) 
Tesla Model 3 met 4% bijtelling (3) 
Wintersporters laks met sneeuwkettingen (1) 
Waarom elk bedrijf straks een chief trust officer heeft (1) 
Niet het systeem, maar de mensen centraal (3) 
Korte autoritten vervangen door de fiets loont (1) 
top10
Drie handige kantoorapps in 2019
ISDN2 verdwijnt: 50. 000 bedrijven uit de lucht
Vijf tips om te besparen op softwarelicenties
Helft millennials wil meer flexibiliteit in hun werk
Slechts drie op de tien bedrijven werven succesvol flexibele workforce
Jonge bedrijven behoren tot snelst stijgende retailmerken
Retailmanagers hebben behoefte aan betere supply chain-visibiliteit
Miljarden in revolverende fondsen, maar verantwoording nog summier
Digital risk protection maakt preventief ingrijpen mogelijk
Meer vrouwen nodig voor de digitale vooruitgang van Nederland
meer top 10