zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Duurzame energiesector niet in beeld bij jongeren

12 december 2016 - Jongeren zien de duurzame energiesector doorgaans niet als een aantrekkelijk werkveld. Dit komt omdat er nog veel onwetendheid heerst over werken in de sector.

Bijna de helft van alle jongeren weet geen enkel bedrijf te noemen dat actief is op het gebied van duurzame energie. Slechts een procent kan vijf bedrijven noemen, en tot deze bedrijven behoren dan alleen energieleveranciers. Ook houdt maar een kleine tien procent van de jongeren bij het maken van hun studiekeuze rekening met een baan in de duurzame energiesector. Echter, ruim 80 procent van de jongeren vindt het wel belangrijk dat bedrijven actief zijn in de duurzame energiesector. Dit blijkt uit marktonderzoek van GFK in opdracht van ECN uitgevoerd onder ruim 1.200 jongeren in de leeftijd van zeventien tot 26 jaar.


 
Onbekend maakt onbemind
Hoger opgeleiden (HBO/WO master of doctoraal) in de laatste fase van hun studie geven vaker aan te willen werken in de duurzame energiesector. Studenten in de richting Techniek, Exact & Informatica, Recht & Bestuur en Aarde & Milieu zijn het meest positief over een loopbaan in de duurzame energiesector: ongeveer een derde tot de helft ziet zichzelf in de toekomst werken in de duurzame energiesector.
Vrouwelijke studenten lijken een carrière in de sector minder vaak te overwegen dan mannelijke studenten. Bovendien denken vrouwelijke studenten vaker dat de sector hen geen kansen biedt op een veelzijdige loopbaan. Ook over het loon zijn de jongeren onzeker. Bijna de helft weet niet of de sector goed betaalt en ruim een derde weet niet of ze makkelijk een baan kunnen vinden.
Polleke Peeters, senior communicatieadviseur bij ECN: "De duurzame energiesector is voor Nederland een belangrijke groeisector. Van de 171.000 FTE die naar verwachting in 2020 werkzaam zijn binnen de energiesector zal ruim 74.000 FTE te maken hebben met hernieuwbare energie en energiebesparing, zo blijkt uit de Nationale Energie Verkenning 2016. Dat de sector jongeren niet lonkt, is zorgelijk. Er is werk aan de winkel voor bedrijven in de duurzame energiesector als zij top of mind willen zijn bij jong talent."
 
Jongeren vinden duurzame energie wél belangrijk
Jongeren geven aan dat zij duurzame energie belangrijk vinden. Meer dan 80 procent van de jongeren vindt dat Nederland meer gebruik moet maken van hernieuwbare energiebronnen en meer duurzame energie zou moeten opwekken. Daarnaast vindt driekwart dat bedrijven en huishoudens meer aan energiebesparing zouden moeten doen. Echter, een krappe meerderheid van de jongeren geeft aan hier ook zelf bewust mee bezig te zijn. Slechts twintig  procent van de jongeren denkt dat duurzame energie een modegril is.
Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie laat in een reactie op het onderzoek weten: "De energietransitie is een banenmachine. Het is niet de vraag of er genoeg banen zijn voor de mensen, maar of er genoeg mensen zijn voor de banen. Het onderzoek van ECN maakt duidelijk dat het cruciaal is om breed interesse te kweken voor een baan in deze sector, zeker ook bij jongeren die zich oriënteren op de arbeidsmarkt."
 
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door GFK in opdracht van ECN, onder 1.259 respondenten tussen de 17 en 26 jaar met opleidingsniveau's van MBO tot en met postdoctoraal.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Economisch beeld iets minder gunstig
 Jongere minder vaak, oudere vaker gelukkig dan in 1997
 Wat is er nodig om cybersecurity serieus aan te pakken?
 

Gerelateerde nieuwsitems

  'Energieopslag brengt volledige overstap op duurzame energie dichterbij'
 Energieadvies 2050: Kansrijke routes duurzame energievoorziening
 Energievoorziening in 2040 – laat Nederland kansen liggen voor de economie?
 Lokale duurzame energieopwekking goed voor economie en welvaart
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
Geef mensen een reden om positief op uw ideeën te reageren
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
Nederlandse bedrijven lopen achter in het implementeren van opkomende technologieën
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
Vier tips voor een relaxte (digitale) zomer
Occasionverkopen elektrische auto verdrievoudigd
Financiële dienstverleners kwetsbaarder voor storingen door certificaten
meer top 10