zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Media en Politiek geregeerd door mannen

8 december 2016 - De belangstelling van de media is gericht op de mannen uit de Nederlandse politiek. Met of zonder politieke successen: mannelijke politici komen veel vaker aan het woord in de Nederlandse media dan hun vrouwelijke collega’s.

Dat blijkt uit onderzoek van TrendLight en Media Info Groep in samenwerking met Politiekindemedia.nl. Verbale gewelddadigheid en mannelijk leiderschap zijn hot en geven vrouwelijke politici het nakijken.


 
Seksegelijkheid
‘Omdat het 2015 is.’ Zo beantwoordde de Canadese minister-president Justin Trudeau de vraag waarom hij gekozen had voor seksegelijkheid van het kabinet. In Nederland ziet het politieke klimaat er duidelijk anders uit. Hier overheersen mannen nog steeds de politiek en media. Van de huidige elf Kamerfracties wordt er maar één geleid door een vrouw, namelijk door Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.
Het is dan ook deze vrouw, Marianne Thieme, die het pijnlijke onevenwicht aan de kaak stelde tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Deze uitspraak grepen TrendLight en Media Info Groep aan om te onderzoeken hoe het echt gesteld is met het evenwicht tussen mannen en vrouwen in Kamer en media. De resultaten zijn bedroevend te noemen: zowel in de Kamer als in de media delven vrouwen stelselmatig het onderspit. Zo worden vrouwelijke parlementariers met 38.6 procent aan Tweede Kamerzetels maar in 21.1 procent van de politieke berichtgeving genoemd.
 
Bij PvdA en D66 is aandeel gelijk, maar aandacht niet
Alleen PvdA heeft meer vrouwen dan mannen in de kamer en bij D66 is de verdeling gelijk. Dat betekent alleen niet dat de mannen en vrouwen evenveel aandacht kregen in de media: zowel bij PvdA en D66 krijgen de mannelijke Kamerleden veel meer aandacht. Alleen de mannen en vrouwen van de SP, ondanks dat de partij in de Kamer uit twee keer zoveel mannen als vrouwen bestaat, krijgen evenveel media-aandacht. Ook de CDA- en ChristenUnie-vrouwen doen het relatief goed.

Sterke mannelijke leider
De roep om een sterke mannelijke leider groeit volgens Thieme en de media lijken daarop in te willen spelen. Media die op hun beurt worden gedomineerd door mannen. Van de 29 dagbladen, de publieke en commerciële journaals, Nu.nl en vier opinietijdschriften worden er slechts drie geleid door een vrouwelijke hoofdredacteur. En bij ieder van de tien landelijke dagbladen zit er ook een man op de stoel van de chef parlementaire redactie.
Verbale gewelddadigheid en mannelijk leiderschap zijn hot: dankzij de interesse van mannen op sleutelposities in de media en ondanks het gebrek aan concrete politieke successen is de media- aandacht voor mannen als Wilders, Roos, Baudet en Kuzu groter dan ooit.
 
Meer resultaten uit dit onderzoek vindt u hier en hier.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ICT'er werkt het liefst samen met een vrouw
 Wie is de betere leider? De harde vrouw of de gevoelige man?
 Nederlandse vrouw ambitieuzer dan mannelijke collega's
 Mannelijke leidinggevende krijgt de voorkeur
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10