zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Ontwikkelingen in cyber security niet bij te houden’

7 december 2016 - Robots gaan veel eerder een grote rol spelen op de werkvloer dan we denken. Ook leren ICT-studenten te weinig over cyber security tijdens hun opleiding, onder meer omdat er een tekort is aan docenten op dit gebied.

Dat kwam donderdag naar voren tijdens IT Masters 2016, het IT-evenement waarbij 150 laatstejaars IT-talenten werden uitgedaagd en geïnspireerd door de top van het Nederlandse bedrijfsleven. De organisatie was in handen van BNR Nieuwsradio, Het Financieele Dagblad en Business Talent Network (BTN).


 
Robotisering
"In de zorg kunnen robots een krachtige rol gaan spelen," zei robotexpert Randall van Poelvoorde. Die rol zal volgens hem verder gaan dan het uitvoeren van eenvoudige taken. "Via de cloud kunnen robots straks intelligentie delen. Ze kunnen waarnemen of een oudere eenzaam is of niet." Hoewel het volgens Ben van den Burg (Triple IT) nog wel tientallen jaren zal duren voordat artificial intelligence (AI) de plaats inneemt van menselijke werknemers, was Van Poelvoorde het daar ‘absoluut niet mee eens’.
"Een paar jaar geleden voorspelden AI-experts dat we pas over 35 jaar zouden zijn op het punt waar we nu zijn. Vergeet niet: de ontwikkeling van AI gaat exponentieel. We hebben zelflerende software, algoritmes gaan zichzelf herschrijven." Ook daar ligt een taak voor het Nederlandse onderwijs en bedrijfsleven: "De algoritmes van beurzen, Google en zelfrijdende auto’s worden nu allemaal geschreven door in totaal misschien zeventig mensen wereldwijd."
 
Kennis
Een ander onderwerp van debat was of het niveau van het onderwijs over ICT-veiligheid nog wel toereikend is. "Er bestaat absoluut een tekort aan docenten op het gebied van cyber security," zei Jan van den Berg, professor Cyber Security aan de TU Delft. "De ontwikkelingen zijn zo snel gegaan, dat de kennis bij docenten onvoldoende is ontwikkeld." Ronald Prins, medeoprichter en CTO van Fox-IT uit Delft, was het daarmee eens: "Studenten hebben er vaak weinig over geleerd op de universiteit. Hun expertise is vaker een gevolg van hun eigen talent en enthousiasme."
IT Masters bestond naast het debat uit break-outsessies, een lunch voor de aanwezige studenten en bedrijven en een CTO Collegetour. Daar vertelden Anneke Keller (Coolblue) en Edwin Borst (KLM) over onder meer internationalisering, cyber security en online communicatie met klanten. "We kijken terug op een bijzonder geslaagd event waarbij IT-talent de top van het Nederlandse bedrijfsleven heeft leren kennen en geïnspireerd is geraakt," zegt Oscar Bieleveld, directeur van BTN.
 
In de plenaire finale won Ruben Kroeze, masterstudent Systems Engineering Policy, Analysis and Management aan de TU Delft, een geheel verzorgde reis naar Silicon Valley.
 
Meer informatie is te vinden op itmasters2016.nl. Het volledige IT Mastersdebat is terug te luisteren op businesstalentnetwork.nl.

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Helft consumenten slachtoffer van cybercriminaliteit
 Vertrouwen in merken gaat verloren door cybercriminaliteit
 Veertien cyberdreigingen voor 2017 en daarna
 Waarom artificial intelligence de sleutel is tot securitysucces
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10