zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Big Data: Het nieuwe goud voor de olie- en gasindustrie

24 november 2016 - Olie is al tientallen jaren een van de belangrijkste handelswaren ter wereld. Tegenwoordig staat de olie- en gasindustrie echter onder druk; de prijs van olie daalt en de kosten van oliewinning gaan omhoog.

Dit, in combinatie met de turbulente staat waarin de politiek zich verkeerd en de manier waarop dit de prestaties van het bedrijfsleven beïnvloedt, plaatst de industrie voor een grote uitdaging.


Daarnaast hebben olie- en gasbedrijven wereldwijd dagelijks te maken met grote hoeveelheden data. De afgelopen jaren zagen we een toename van de hoeveelheid bedrijven in de energiesector die investeren in seismische software, visualisatie- en datamanagement tools en andere digitale technologieën die de productie efficiënter maken.
 
Midden-Oosten
Op basis van recente berekeningen wordt de hoeveelheid aardolie in het Midden-Oosten geschat op 800 miljard vaten, of simpel gezegd; bijna de helft van alle ruwe olie op aarde. Ook komt 40 procent van ’s werelds conventionele gasreserves uit deze regio. Aangezien olie en gas de belangrijkste natuurlijke grondstoffen zijn in deze regio en de prijzen wereldwijd onstabiel zijn, kijken de meeste organisaties naar interne factoren om kosten te reduceren en winsten te verhogen. Een van de manieren om dit te bewerkstelligen is het implementeren van betere datamanagement strategieën.
 
Inzichten
In de olie- en gassector hebben bedrijven de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende soorten data om zo tot inzichten te komen die van toegevoegde waarde zijn voor de beleidsmaker. De data kan van verschillende bronnen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan materiaal monitoring, onderhoud dossiers, seismologische archieven, weerpatronen en productie informatie.

Steeds meer data
Nu de vorderingen in instrumentatie, procesautomatisering en samenwerking zorgen voor een alsmaar toenemende hoeveelheid data geloven sommige experts dat de datavolumes in deze industrie ieder jaar met een factor vijf zullen toenemen. Het IDC voorspelt dat de hoeveelheid bruikbare data in de gas- en olie industrie van 52 exabytes vandaag zal toenemen tot 888 exabytes in 2020. Gezien de enorme hoeveelheden data die bedrijven straks tot hun hun beschikking hebben, is het essentieel om te plannen voor de opslag van deze ‘big’ data.
Het gebruik van data kan niet alleen meerdere voordelen hebben voor de onderneming maar ook voor de werknemers. Data over het weer kan bijvoorbeeld worden ingezet om weersomstandigheden te analyseren voordat werkschema’s worden opgezet. Op deze manier wordt het risico beperkt en de veiligheid bevorderd.
 
Nieuwe grondstoffen
Op een zakelijk niveau kunnen big data en geavanceerde analyses een onderneming ondersteunen met het ontdekken van nieuwe grondstoffen. Via data is het mogelijk om onzichtbare seismische activiteit met potentie te traceren om hier vervolgens grondstoffen uit te winnen. Met data is het dus een stuk makkelijker om nieuwe koolwaterstofbronnen te vinden. Door een hefboomeffect toe te passen op de data wordt het gebruikelijke proces om nieuwe bronnen te vinden gestroomlijnd, terwijl daar normaal veel materiaal, personeel en logistiek voor nodig is. Een op data gebaseerd systeem leidt dus tot kostenreductie en een efficiëntere inzet van werkkrachten.
 
Dagelijkse productie
Big data is ook nuttig bij de dagelijkse productie en operationele activiteiten: Zodra een onderneming is uitgerust met informatie waarmee toekomstige prestaties kunnen worden berekend of sub-par productie zones geïdentificeerd, kan deze onderneming zijn hulpmiddelen daar inzetten waar de productiviteit optimaal benut wordt.
 
Nieuwe activiteiten
Datadiensten hebben het tevens mogelijk gemaakt om activiteiten uit te voeren die voorheen niet mogelijk waren. Denk bijvoorbeeld aan visualisatie op afstand via de cloud. Dit maakt snelle communicatie mogelijk tussen het boorplatform en de expert, die zich op een andere locatie bevind. Dit bevordert de veiligheid, snelheid en precisie van de beslissingen. Dit stelt de specialisten in staat om de subsurface data te analyseren en datasets te gebruiken die leiden tot een betere besluitvoering op het gebied van boren en exploratie. Volgens het McKinsey Global Institute is er in 2015 een geschatte hoeveelheid van 168 miljard dollar besteed aan mobile solutions, waarvan $8 miljard uitging naar applicaties voor de olie- en gasindustrie. De investering betaalde zich uit voor de olie- en gasindustrie: kostenbesparingen stegen met 63 procent en de productiviteit nam met 51 procent toe.
Daar komt nog bij dat data en data analyses kunnen bijdragen aan het monitoren van pijpleidingen en andere apparatuur. Dit geeft ingenieurs de mogelijkheid om effectievere en duurzamer onderhoud te plegen op deze kostbare apparatuur.

Implementatie Big Data 
Het implementeren van Big Data is in het Midden-Oosten nog altijd lager dan in Europa of de Verenigde Staten, maar het gebruik groeit en bedrijven worden zich er steeds meer van bewust dat ze gebruik moeten maken van data als ze hun concurrentievoordeel willen behouden.
Bij de meeste organisaties bestaat er een sterke tendens om samenwerking te bevorderen, maar ze willen ook zeker zijn dat gevoelige data niet blootgelegd wordt.
Wanneer Big Data op de juiste manier wordt ingezet kan het voor bedrijven die actief zijn op het gebied van olie en gas positieve gevolgen hebben zoals lagere kosten, gestroomlijnde acties en effectieve inzet van de werknemers. Deze voordelen leiden uiteindelijk tot lange termijn groei en helpen bedrijven concurrerend te zijn.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Digitale transformatie? Onderschat de menselijke factor niet
 Vier best practices voor het omarmen van digitale transformatie
  'Big data zet verzekeraars aan het denken'
 Data krijgen langzaam voet aan de grond in Nederland
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10