zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer mogelijkheden mantelzorg

31 oktober 2016 - Werknemers krijgen van hun werkgevers steeds meer mogelijkheden om mantelzorgtaken uit te voeren. Een derde van de ondernemingen biedt inmiddels extra verlof bovenop de wettelijke mogelijkheden. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden.

Een en ander blijkt uit een enquête van werkgeversvereniging AWVN onder het Nederlandse bedrijfsleven. De onderzoeksresultaten verschijnen aan de vooravond van een door het ministerie van Sociale Zaken georganiseerde conferentie over arbeid en zorg, aanstaande maandag in Den Haag. Het is de eerste keer dat werkgevers worden ondervraagd over mantelzorg sinds de Wet Arbeid en Zorg werd gewijzigd, begin 2015. Met die wetswijzigingen werden onder meer de mogelijkheden voor ouderschapsverlof en het kortdurend zorgverlof verruimd.


 
(Mantel)zorgverlof
AWVN concludeert op basis van het onderzoek dat werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen op het vlak van (mantel-)zorgverlof en dat verdere verruiming van de wettelijke mogelijkheden onwenselijk is. Deelnemers aan het onderzoek wijzen er op dat de veranderingen van 2015 de arbeidskosten hebben verhoogd. AWVN waarschuwt daarbij voor verdere verhoging met het oog op concurrentiepositie en werkgelegenheid. De wijze waarop werkgevers omgaan met mantelzorgverlof past volgens AWVN in het algemene beeld dat werkgevers en werknemers in onderling overleg knelpunten vrijwel altijd oplossen.
 
Geen organisatorische problemen
Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de werkgevers geen organisatorische problemen ondervindt rond de afstemming van arbeid en zorg. Dat is een toename vergeleken met 2013, toen was het percentage vijftien procent. Wel geeft ruim de helft van de respondenten aan de komende jaren juist meer problemen rond de afstemming te verwachten door vergrijzing en door overheidsbezuinigingen in de sfeer van zorg.
Twee op de tien werkgevers zag de afgelopen jaren het aantal zorgverlofaanvragen al toenemen en driekwart van de werkgevers zegt in dit verband de komende jaren meer aanvragen voor zorgverlof te verwachten.
 
Bovenwettelijke regelingen
Werkgevers bieden in de praktijk bijna allemaal (88 procent) een of meerdere bovenwettelijke regelingen om medewerkers in staat te stellen hun werk te combineren met privétaken. Daarbij gaat het om mogelijkheden om de werktijden aan te passen (73 procent van de werkgevers), calamiteitenverlof (73 procent), mantelzorg (33 procent), mogelijkheden om in deeltijd te gaan werken (73 procent), ondersteuning bij kinderopvang (vier procent) en mogelijkheden om extra verlof in te kopen (60 procent).
 De belangrijkste redenen voor werkgevers om werknemers te faciliteren op dit vlak zijn werknemerstevredenheid (voor 51 procent van de werkgevers een overweging) en lager ziekteverzuim (36 procent).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkende mantelzorger onderschat steun vanuit de organisatie
 Participatiesamenleving kost burger geld
 Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid werkt
 Mantelzorgers kunnen weer gunstig erven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10