zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Brexit leidt waarschijnlijk niet tot systeemcrisis

7 juli 2016 -  Het is onwaarschijnlijk dat de Brexit zal resulteren in een systemische crisis die vergelijkbaar is met de val van Lehman, aldus NN Investment Partners (NN IP) in haar halfjaarlijkse vooruitzichten. Beleggers moeten niet zomaar uitgaan van een sterke relatie tussen economische fundamentals en de politieke ontwikkelingen.

Hoewel het evenwicht tussen politiek nieuws en macrocijfers in de komende drie tot zes maanden de richting van de markten zal bepalen, wijzen de meest recente macrocijfers, waaronder de index voor het Duitse ondernemersvertrouwen (Ifo), de inkoopmanagersindices uit de periferie en het Amerikaanse consumentenvertrouwen, volgens NN IP allemaal op een gezond momentum.


 
Politieke crisis 
Valentijn van Nieuwenhuijzen, Hoofd Multi Asset bij NN IP, licht toe: "De Brexit is zeker een politieke crisis, maar niet automatisch een financiële systeemcrisis. Ondanks het drama en de volatiliteit op de markten na de Britse stem voor een vertrek uit de EU, wijzen marktindicatoren er niet op dat we dicht bij een ineenstorting van het systeem zijn. Dit kunnen we uiteraard niet uitsluiten, maar tot nu toe zijn de liquiditeit, de kapitaalstromen en de marktomstandigheden nog stabiel. Er zijn onderliggende herstellende trends in de ontwikkelde markten die we niet mogen vergeten, de productiviteit kan positief verrassen en de markten blijven achter bij de winstverbeteringen.De veerkracht van het momentum zal echter van cruciaal belang zijn voor de markten. Tot nu toe is de versobering van het financiële klimaat niet voldoende om uit te gaan van een sterke verslechtering van de cijfers. Dit kan echter nog komen en wij hebben, net als de meeste anderen, onze groeivooruitzichten dan ook verlaagd."
 
Negatief effect
NN IP verwacht dat de Brexit een aanzienlijk negatief effect zal hebben op de Britse economie. Deze kan volgend jaar hierdoor in een recessie belanden. Dit alles zorgt in de komende twaalf tot achttien maanden voor extra tegenwind voor het Europese groeimomentum. Het effect op de wereldwijde groei zal niet zozeer direct zijn, maar indirect als gevolg van de toegenomen onzekerheid.
Als de risicomijdende houding op de wereldwijde markten als gevolg van de Brexit aanhoudt, zal dit ook nadelige gevolgen hebben voor opkomende markten. Maarten Jan Bakkum, Senior Strateeg Emerging Markets bij NN IP: "Grote delen van de opkomende wereld hebben nog steeds last van een zwakke groei, de enorme schuldenlast die in de afgelopen jaren is opgebouwd en de ruimte voor een herstel van de binnenlandse vraag beperkt, een sterke afhankelijkheid van buitenlands kapitaal en van de toegenomen politieke risico’s.
Door de Brexit is ook de kans dat de dollar langer sterk blijft toegenomen, en dat is nooit gunstig voor opkomende markten. De wereldhandel was al zwak, maar Europa is de belangrijkste handelspartner voor Midden-Europa en Azië. Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen kan er nog meer tegenwind voor de wereldhandel ontstaan. Daar staat tegenover dat de centrale banken in de ontwikkelde markten waarschijnlijk langer een verruimend beleid zullen blijven voeren, mede vanwege de Brexit. Dit zal waarschijnlijk zorgen voor instroom in opkomende markten en leiden tot een verbetering van het financiële klimaat."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 CIO’s hebben behoefte aan meer teamoverstijgend samenwerken
 Discriminatie op de arbeidsmarkt actueler dan ooit
 Nederland tweede van Europa in aantal gemelde datalekken sinds invoering AVG
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Pensioenfondsen maken balans op na Brexit
 Groot-Brittannië door Brexit mogelijk minder populair voor werkzoekenden
 Beurzen duikelen na Brexit-winst
 Brexit stuwt benzineprijs
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Marketing Inhaak Kalender 2021 + handige tips
Met de overzichtelijke kalender van Spotler heb je in één oogopslag alle 'inhakers' voor jouw (e-mail) marketingcampagnes van 2021 in beeld. Handig voor eventgebonden acties naar klanten en nieuwsbriefabonnees! Inclusief interessante e-mail marketing tips.
Download de gratis kalender
Lees verder
Wereldwijd actief technologiebedrijf sponsort Nederlands vrouwenteam voor extreme roeirace
reacties
Ruim helft Nederlanders openhartig over salaris (1) 
Ontwikkeling e-invoicing zorgt voor toename wereldwijde B2B-commerce in 2015 (1) 
Twee op de drie Nederlanders schaamt zich voor hoesten of niezen in publieke binnenruimtes (1) 
Grote organisaties zorgen beter voor thuiswerkende werknemers (1) 
Culture fit doorslaggevend voor recruiters (1) 
Bij helft Nederlanders komt gezelschapsspel op tafel tijdens feestdagen (1) 
Kwart medewerkers sjoemelt met klokken van tijd  (1) 
top10
‘Elke smartphonegebruiker moet profiteren van essentiële beveiligingsupdates’
Langdurig verzuim loopt op door uitstel reguliere zorg
Niet-afgesloten cao’s kenmerken cao-jaar 2020
Lockdown belemmert tech-vrouwen in loopbaanontwikkeling
Ruim helft Nederlanders openhartig over salaris
Sollicitatiedokter organiseert Nationale Dag van het CVv
Cybercriminelen gebruiken COVID-19-vaccin als lokmiddel bij hun aanvallen
CIO’s hebben behoefte aan meer teamoverstijgend samenwerken
Kwart Nederlanders proactiever bezig met gezondheid door huidige gezondheidscrisis
Drie op de vier Nederlanders ervaren stress en slaapproblemen
meer top 10