zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Brexit leidt waarschijnlijk niet tot systeemcrisis

7 juli 2016 -  Het is onwaarschijnlijk dat de Brexit zal resulteren in een systemische crisis die vergelijkbaar is met de val van Lehman, aldus NN Investment Partners (NN IP) in haar halfjaarlijkse vooruitzichten. Beleggers moeten niet zomaar uitgaan van een sterke relatie tussen economische fundamentals en de politieke ontwikkelingen.

Hoewel het evenwicht tussen politiek nieuws en macrocijfers in de komende drie tot zes maanden de richting van de markten zal bepalen, wijzen de meest recente macrocijfers, waaronder de index voor het Duitse ondernemersvertrouwen (Ifo), de inkoopmanagersindices uit de periferie en het Amerikaanse consumentenvertrouwen, volgens NN IP allemaal op een gezond momentum.


 
Politieke crisis 
Valentijn van Nieuwenhuijzen, Hoofd Multi Asset bij NN IP, licht toe: "De Brexit is zeker een politieke crisis, maar niet automatisch een financiële systeemcrisis. Ondanks het drama en de volatiliteit op de markten na de Britse stem voor een vertrek uit de EU, wijzen marktindicatoren er niet op dat we dicht bij een ineenstorting van het systeem zijn. Dit kunnen we uiteraard niet uitsluiten, maar tot nu toe zijn de liquiditeit, de kapitaalstromen en de marktomstandigheden nog stabiel. Er zijn onderliggende herstellende trends in de ontwikkelde markten die we niet mogen vergeten, de productiviteit kan positief verrassen en de markten blijven achter bij de winstverbeteringen.De veerkracht van het momentum zal echter van cruciaal belang zijn voor de markten. Tot nu toe is de versobering van het financiële klimaat niet voldoende om uit te gaan van een sterke verslechtering van de cijfers. Dit kan echter nog komen en wij hebben, net als de meeste anderen, onze groeivooruitzichten dan ook verlaagd."
 
Negatief effect
NN IP verwacht dat de Brexit een aanzienlijk negatief effect zal hebben op de Britse economie. Deze kan volgend jaar hierdoor in een recessie belanden. Dit alles zorgt in de komende twaalf tot achttien maanden voor extra tegenwind voor het Europese groeimomentum. Het effect op de wereldwijde groei zal niet zozeer direct zijn, maar indirect als gevolg van de toegenomen onzekerheid.
Als de risicomijdende houding op de wereldwijde markten als gevolg van de Brexit aanhoudt, zal dit ook nadelige gevolgen hebben voor opkomende markten. Maarten Jan Bakkum, Senior Strateeg Emerging Markets bij NN IP: "Grote delen van de opkomende wereld hebben nog steeds last van een zwakke groei, de enorme schuldenlast die in de afgelopen jaren is opgebouwd en de ruimte voor een herstel van de binnenlandse vraag beperkt, een sterke afhankelijkheid van buitenlands kapitaal en van de toegenomen politieke risico’s.
Door de Brexit is ook de kans dat de dollar langer sterk blijft toegenomen, en dat is nooit gunstig voor opkomende markten. De wereldhandel was al zwak, maar Europa is de belangrijkste handelspartner voor Midden-Europa en Azië. Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen kan er nog meer tegenwind voor de wereldhandel ontstaan. Daar staat tegenover dat de centrale banken in de ontwikkelde markten waarschijnlijk langer een verruimend beleid zullen blijven voeren, mede vanwege de Brexit. Dit zal waarschijnlijk zorgen voor instroom in opkomende markten en leiden tot een verbetering van het financiële klimaat."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Besluitvormingsdilemma’s in het digitale tijdperk
 72 procent Nederlanders vindt Prinsjesdag waardevolle traditie
 Vijf zegeningen van een burn-out
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Pensioenfondsen maken balans op na Brexit
 Groot-Brittannië door Brexit mogelijk minder populair voor werkzoekenden
 Beurzen duikelen na Brexit-winst
 Brexit stuwt benzineprijs
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Hoe word ik meer zichtbaar en gewaardeerd? (1) 
Marketeers besteden video steeds meer uit (3) 
De Tesla-taxi's van Schiphol gaan in de verkoop (4) 
UPS bestelt 125 Tesla-trucks (1) 
Vijf eigenschappen van succesvolle CEO's (2) 
De cloud is nog ongrijpbaar voor veel senioren  (1) 
Wereldwijde faillissementen stijgen nog sneller dan verwacht (1) 
top10
Werknemer niet enthousiast over nieuwe werkgever
Een op drie werkenden fantaseert weleens over collega
40 procent vindt zijn/haar baan niet zinvol
Vijf zegeningen van een burn-out
Hé, zelfstandig ondernemer, waarom werk jij niet gewoon in loondienst?
Toenemend aantal zoekopdrachten naar banen in Polen vanuit Nederland
Ruim 50 procent wil ook lid van Koningshuis als designated survivor
De waarde van een post mortem onderzoek na een cyberaanval
Nederlandse werkgevers minder positief over werkgelegenheid
Klantervaring is belangrijker voor succesvolle supply chain dan lage kosten
meer top 10