zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

José van Dijck invloedrijkste vrouw van 2016

12 oktober 2016 - José van Dijck (55) is door Opzij verkozen tot meest invloedrijke vrouw van 2016. De eerste vrouwelijke president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) ontpopt zich tot voorvechter van meer diversiteit, een open houding en betere samenwerking in de wetenschap.

Alles in dienst van de samenleving. "Vernieuwing vergt veel onzichtbare inspanning," aldus de jury.


"Van Dijck is de eerste vrouw in de functie van president van de KNAW, een enorme stap in een van oudsher mannenbolwerk," aldus het juryrapport. "Met slechts 17,1 procent vrouwelijke hoogleraren in Nederland loopt de wetenschappelijke sector erg achter op het gebied van diversiteit," zegt Opzij-hoofdredacteur Irene de Bel die onderdeel is van de jury. ‘Daarom vinden we het extra belangrijk dat Van Dijck als voorvrouw zich zo sterk maakt voor meer diversiteit.’ Het bereiken van haar toppositie is een verdienste op zich. Maar wat ook heeft bijgedragen aan haar benoeming tot invloedrijkste vrouw van 2016 is haar zichtbaarheid, dat ze de wetenschap dichter bij de burger weet te brengen (o.a. met de Nationale Wetenschapsagenda) en dat ze een duidelijke visie heeft op de toekomst van het onderwijs en onderzoek.

Fantastisch voor de wetenschap
Van Dijck vindt het fantastisch voor de sector, dat ze de nummer een is. "Ik vertegenwoordig de wetenschappers in Nederland en voor hen vind ik het zo ongelooflijk verdiend. Voor mij betekent invloed het kunnen bijdragen aan het opleiden van jonge mensen. Dat je als docent kunt investeren in jonge minds. Hoe die zich ontwikkelen, ideeën krijgen, de wereld ingaan en die straks veranderen en besturen."

Top 100
Opzij maakte de jaarlijkse Opzij Top 100 van invloedrijkste vrouwen maandagavond bekend in de Stadsschouwburg in Amsterdam. De Opzij Top 100 bestaat uit tien keer tien vrouwen in verschillende categorieën. De jury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter Sybilla Dekker (Talent naar de Top), Maria Henneman (Henneman Media Management), Bercan Günel (NGL International en Woman Capital en commissaris), Laetitia Griffith (Raad van State en commissaris) en Irene de Bel (hoofdredacteur Opzij).  Nog niet eerder kwamen vier vrouwen  binnen op een nummer een-positie: Khadija Arib (categorie Politiek), Petri Hofste (categorie Toezichthouders), Francine Houben (categorie Ondernemers) en Susan Duinhoven (categorie Bedrijfsleven). Ionica Smeets (37) is de jongste topvrouw op de lijst en 16 procent van de lijst is 45 jaar of jonger. Waar de jury voorheen vooral keek naar de macht die vrouwen hebben, is er dit jaar meer de nadruk gelegd op hoe vrouwen invloed gebruiken. Zetten zij zich in voor meer diversiteit? Zijn zij een rolmodel voor andere vrouwen?
José van Dijck neemt het stokje over van de minister van defensie Jeanine Hennis- Plasschaert. De nieuwe Opzij met daarin de complete Top 100 ligt vanaf 11 oktober in de winkel. Meer info over de lijsten van voorgaande jaren is te vinden op opzij.nl/top100.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meer vrouwen in IT door meer flexibiliteit op werkvloer
 Meer vrouwen in IT verhoogt kwaliteit
 Aantal vrouwelijke bestuurders beursgenoteerde ondernemingen afgenomen
 Hoe wordt u een succesvolle zakenvrouw? Zes tips.
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10