zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR-professional maakt zich zorgen over eigen kennis en competenties

12 oktober 2016 - HR-professionals maken zich dit jaar meer zorgen over het bijhouden van hun eigen kennis en competenties dan voorgaande jaren. De zorgen met betrekking tot het economisch klimaat zijn daarentegen opnieuw gedaald en de gemiddelde loonstijging is dit jaar hoger dan verwacht.

Ook is er bij HR nog geen sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Slechts vijf procent geeft aan moeite te hebben met het vervullen van vacatures voor HR-functies. Als gevolg van de verdergaande automatisering verwachten HR-professionals dat administratieve functies in de toekomst zullen verdwijnen.


Dit blijkt uit ‘HR Trends 2016-2017’, een onafhankelijk en representatief onderzoek van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 800 Nederlandse HR-professionals. HR Trends is het grootste jaarlijkse onderzoek onder HR-professionals in Nederland.

Eigen ontwikkeling punt van aandacht
HR-professionals maken zich minder zorgen over het economisch klimaat en daaraan gerelateerde factoren zoals reorganisaties, bezuinigingen op arbeidsvoorwaarden en de bevriezing van hun salaris. De eigen ontwikkeling is wel een punt van aandacht. Over het bijhouden van kennis en competenties maken HR-professionals zich meer zorgen dan vorig jaar. Dit wordt bevestigd door het gemiddelde aantal HR-professionals dat afgelopen jaar een opleiding, training of cursus volgde. Dit aantal daalde licht ten opzichte van voorgaande jaren.

Functies vervallen door automatisering
Een ruime meerderheid van de HR-professionals (60 procent) verwacht dat zijn functie zwaarder wordt door uitbreiding van het takenpakket. HR-professionals verwachten dat met name de advies- en leidinggevende functies ingrijpend veranderen. Personeelsfunctionaris en Medewerker Salarisadministratie zijn functies waarvan HR-professionals verwachten dat deze in de toekomst verdwijnen als gevolg van de verdergaande automatisering. Ook de prioriteiten veranderen. Dit jaar staat het opzetten van het arbeidsvoorwaardenbeleid op één, gevolgd door het bijstellen van het belonings- en functioneringsgesprek en het opleidingsbeleid. Volgend jaar verschuiven de prioriteiten van HR naar het opstellen en/of bijstellen van het duurzaam inzetbaarheidsbeleid en de strategische personeelsplanning.

Loonstijging hoger dan verwacht, maar voor minder HR-professionals
Een op de drie HR-professionals zag zijn loon het afgelopen jaar stijgen. Dat zijn er een stuk minder dan het jaar ervoor. De gemiddelde loonstijging was wel hoger dan verwacht; het loon steeg in 2015 met gemiddeld 3,1 procent. Dat is meer dan de loonstijging het jaar ervoor (2,8 procent). Opvallend is dat vorig jaar 40 procent van de HR-professionals verwacht had dat het salaris zou stijgen. Dit jaar voorziet slechts 26 procent een salarisstijging. Ook het aantal HR-professionals dat aanspraak maakt op een bonus- of winstuitkering is het afgelopen jaar fors gedaald.
De promotiekansen zijn dit jaar wel hoger dan voorheen. Ruim een kwart (27 procent) van de HR-professionals heeft in de afgelopen twee jaar promotie gemaakt. Dat is aanzienlijk positiever dan de verwachting vorig jaar. Toen verwachtte slechts vijftien procent van de HR-professionals promotie te maken.

HR-professionals veranderen minder snel van baan
HR-professionals zijn in vergelijking met andere functiegroepen minder enthousiast om van baan te veranderen. Ruim een op de vijf (21 procent) is op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dit is gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar.
"HR-vacatures zijn momenteel een van de makkelijkst te vervullen vacatures. Toch zien we ook voor de HR-functie dat de markt aantrekt. Voor het tweede jaar op rij neemt het aantal professionals dat is benaderd door derden toe," aldus Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot. "Met name Directeur HRM, Manager HR en Medewerker Personeelszaken zijn functies die erg in trek zijn."

Over het onderzoek
HR Trends is het grootste jaarlijkse onderzoek onder interne en externe HR-professionals in Nederland naar de inhoud en de beloning van de HR-functie. In het onderzoek zijn niet alleen HR-verantwoordelijken in loondienst ondervraagd, maar ook directeuren van HR-dienstverlenende bureaus en zelfstandig gevestigde HR-adviseurs. Er deden 809 HR-verantwoordelijken aan het onderzoek mee. HR Trends 2016-2017 is een initiatief van Performa, uitgevoerd door Berenschot en mede mogelijk gemaakt door ADP. De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op 11 oktober tijdens HR Live, hét vakevent voor HR-managers, HR-directeuren en HR-professionals.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR-beleid bij veel organisaties achterhaald
 People analytics van groot belang, maar HR worstelt waar te beginnen
 Trends in digitalisering binnen HR-organisaties
 Digitalisering prioriteit nummer één bij Nederlandse HR-managers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10