zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Waardeaandelen halen mogelijk voordeel uit verkrapping Fed en grondstoffenherstel

8 september 2016 - Volgens NN Investment Partners (NN IP) is het zeer aannemelijk dat een renteverkrapping van de Federal Reserve en een herstel van de grondstoffenprijzen ondergewaardeerde waardeaandelen een impuls zullen geven, vooral in de Verenigde Staten.

De weg naar normalisering van het Amerikaanse rentebeleid is naar verwachting gunstig voor de waardestijl, die in het verleden heeft geprofiteerd van een stijgende en steiler wordende rentecurve. Uit een analyse van NN IP blijkt dat de correlatie tussen de performance van waardeaandelen en de lange rentes in de VS in de afgelopen tien jaar is toegenomen en nu het sterkst is in 30 jaar.


NN IP denkt verder dat de Federal Reserve de rentes sneller zal moeten verhogen dan de markten verwachten, want de aantrekkende arbeidsmarkt (die richting volledige werkgelegenheid gaat) zal gaan zorgen voor een loongedreven inflatie die onder controle zal moeten worden gehouden.
 
Verwachtingen versus werkelijkheid
Moudy El Khodr, Senior Portefeuillemanager US High Dividend bij NN IP, licht toe: "De verwachtingen van de markten lopen achter bij de werkelijkheid. De markten kennen mogelijk te weinig gewicht toe aan de mogelijkheid dat de economie de verwachtingen overtreft, dat het financiële klimaat aantrekt of dat de groeirisico’s als gevolg van de Brexit en andere internationale ontwikkelingen verdwijnen. Als zulke gebeurtenissen zich voordoen, kan dat snellere aanpassing noodzakelijk maken."
In de VS was de kerninflatie in de afgelopen maanden min of meer stabiel, ondanks de dalingen van de importprijzen van energie en niet-energie. Dit wijst erop dat de totale inflatie op de middellange termijn weer richting de doelstelling van twee procent zal bewegen, op voorwaarde dat de economische groei gematigd maar stabiel blijft.
 
Rente verhogen
Nicolas Simar, Hoofd van het European High Dividend-team bij NN IP: "Als de Federal Reserve een goede reden heeft om de rente te verhogen - als gevolg van de sterke economische groei - dan zal ook het lange eind van de rentecurve stijgen. Gezien de sterke correlatie van waardeaandelen met de lange rente zal dat een positieve katalysator voor de beleggingsstijl zijn. Dit zou via financials en andere cyclische sectoren verlopen.
Een ander element is de trend in het winstmomentum. Met uitzondering van de energiesector is het winstmomentum voor cyclische sectoren verbeterd."
 
Herstel olie- en grondstofprijzen
Ook het herstel van de olie- en grondstoffenprijzen zal volgens NN IP waarschijnlijk gunstig zijn voor waardeaandelen. Dit herstel lijkt wellicht wankel, maar draagt bij aan een beter risicosentiment en kan voor enige verlichting zorgen voor marktsegmenten die onder druk staan. Een verdere stabilisatie zou kunnen leiden tot een aanhoudende meewind voor waardebeleggingen.
Simar vervolgt: "De stijging van de grondstoffenprijzen is een van de bemoedigende tekenen dat de macrovooruitzichten verbeteren. We zien verder dat het financiële klimaat aantrekt en dat de kredietverlening door banken verbetert. Belangrijker is echter de gunstige invloed van de waardering en de lage verwachtingen.
Toegegeven, in de afgelopen twee jaar was er verschillende keren sprake van valse hoop, toen het cyclische optimisme werd overstemd door macro-economische teleurstellingen. Maar het gaat bijna nooit in één rechte lijn omhoog. Op dit moment zien we bemoedigende tekenen in de VS, waar de kerninflatie licht toeneemt. Dat kan wijzen op een verandering waarbij de waardering een grotere rol zal gaan spelen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Risicopremie op euroaandelen hoger dan in de VS
 Vertrouwen in kwaliteit financieel advies daalt
 Mogelijkheden in waardeaandelen
 'Waardeaandelen zullen profiteren van versoepeling en rente-normalisatie'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10