zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Netwerk sectoren zeer kwetsbaar voor cyberaanvallen en aansprakelijkheidsrisico’s

6 juni 2016 -  Drie nutsbedrijven in de Oekraïne, de Israël National Electricity Authority en meest recent een Duitse kerncentrale, hebben de laatste maanden alle te maken gehad met cyberaanvallen. Naarmate energie-, transport- en telecombedrijven maar ook nutsbedrijven vaker vertrouwen op automatisering, robottechnologie en digitale netwerken of verbonden apparaten, worden zij steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen.

 In plaats van het stelen van data, wordt het meer aannemelijk dat cyberaanvallen tegen kritieke infrastructuren en productiebedrijven zich richten op industriële controle systemen (ICS) om zo bedrijven te manipuleren of zelfs volledige stil te leggen. In de laatste uitgave van Global Risk Dialogue, het Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) magazine over bedrijfsmatige risico’s en verzekeringen, ligt de focus op hoe men de groeiende cyberrisico's voor de netwerken van nutsbedrijven en ‘slimme producenten’ kan verzachten.Groeiende bezorgdheid
Er is een groeiende bezorgdheid over de kwetsbaarheid van ICS, die worden gebruikt om processen in industriële en fabricage sectoren te monitoren of controleren. In de VS waren afgelopen jaar bijvoorbeeld 295 geregistreerde ICS cyberincidenten, een stijging van twintig procent. "Een cyberaanval tegen ICS kan resulteren in zowel materiële schade zoals een brand of explosie als in business interruptie (BI)," zegt Nigel Pearson, Global Head of Fidelity bij AGCS. Een aantal ICS die vandaag de dag nog gebruikt wordt door producenten en nutsbedrijven is ontworpen in een tijd waar cyberaanvallen nog geen issue waren. Daarbij zijn ICS ook kwetsbaar voor technische storingen en operationele fouten, die frequent kunnen optreden en een grote impact kunnen hebben maar dikwijls niet in cyberrapporten worden beschreven.

Kansen en risico’s voor ‘slimme producenten’
Terwijl ICS met name een issue zijn voor de nutsbedrijven, bestaan er vergelijkbare cyber gerelateerde materiële schade en BI risico’s in de productiesector. De zogenoemde ‘slimme producenten’ van de Industrie 4.0 generatie zijn sterk afhankelijk van automatisering, robotten en aangesloten supply chains. Vanuit het oogpunt van verzekeraars brengt dit zowel nieuwe risico’s als kansen met zich mee. "Het voortdurend monitoren en beter voorspeld onderhoud van geautomatiseerde productielijnen zullen kleinschalige frequentieschades verminderen en de levensduur van de apparatuur verlengen," verklaart Michael Bruch, Head of Emerging Trends AGCS. "Productieketens zullen met verbeterde traceermogelijkheden beter worden gemonitord, meer voorspelbaar en zichtbaar zijn en de schades als gevolg van bederf of verloop van de houdbaarheidsdatum zal verminderen."

Onderlinge verbondenheid maakt kwetsbaar
Echter, de onderlinge verbondenheid van supply chains en productieprocessen zal de cyber kwetsbaarheid doen toenemen, vooral omdat beveiligingsfouten die zijn ingebouwd in geïntegreerde software codes moeilijk zijn op te sporen. Het totale schadepotentieel stijgt aanzienlijk, wat een hoger accumulatiepotentieel creëert met grotere en meer complexe claims. Wanneer een robot wordt gehackt of een technische fout zich voordoet, kan een productielijn uren of zelfs dagen stilliggen en potentiële kosten van tientallen miljoenen per dag betekenen. Als er een fout in een algoritme zit of een IT systeem uitvalt kan dit een wereldwijde onderbreking van de productie veroorzaken en kunnen de verliezen zich verspreiden over verschillende regio’s en sectoren. Ondertussen kunnen nieuwe technologieën aansprakelijkheidskwesties verhogen. Er kunnen bijvoorbeeld claims worden neergelegd bij de ontwikkelaars en leveranciers van preventieve onderhoudssoftware wanneer letsel zich voortdoet.

Risico verzachten
Hoe kunnen toenemende risico’s in de industriële sector op een efficiënte manier worden voorkomen en verzacht? "Hoewel er niet zoiets is als 100 procent zekerheid, kan een veelomvattend cyber en IT risico bedrijfsstrategie met betrokkenheid van verschillende functies binnen het bedrijf nodig zijn om cyberrisico’s succesvol te bestrijden," zegt Jens Krickhahn, Cyber Insurance Expert bij AGCS Centraal en Oost Europa. "Hoge technische IT-beviliging standaards van netwerken, software en mobiele apparaten, bewustwording training van het personeel, continue procesoptimalisatie en een streng beheer van toegangsrechten en richtlijnen moeten hand in hand gaan. Om de overgebleven risico’s te beheren wordt de cyberverzekering een kernelement in het risicobeheer van vele bedrijven."

Verfijnen van bestaande risico’s service
In de toekomst zal de digitalisering de aard van de bedrijfsgoederen doen verschuiven van voornamelijk materieel naar steeds meer immaterieel. Merkwaarde en reputatie zullen net zoals intellectueel eigendom, technische know-how en integraal ketenbeheer steeds belangrijkere activa worden. Bruch voegt toe: "Dekking voor de productielocatie van een bedrijf zal meer en meer elementen bevatten uit cyber, reputatie en specifieke niet-fysieke schade van de productieketen om zijn immateriële activa adequaat te beschermen. Het verfijnen van bestaande en ontwikkelen van nieuwe diensten rondom risico’s die verder gaan dan de traditionele is een kernelement om goed voorbereid te zijn op de volgende industriële revolutie voor zowel verzekeraars als bedrijven." Om bijvoorbeeld risico’s in de supply chain te verlichten is een verzekering veel meer dan een polis. Het is eerder een bundel van diensten die zowel risicoanalyses, benchmarking als advies bevat en die kan helpen de kwaliteit te analyseren en de weerstand verhogen. "We kunnen bedrijfsspecifieke resultaten aanleveren voor de dienstverleners en dit benchmarken voor een bepaalde bedrijfstak," verklaart Volker Muench, AGCS Global Property Practice Group Leader. "Hoe meer informatie we hebben, hoe beter we de exposure kunnen modelleren en monitoren wat ons in staat brengt hogere dekkingslimieten kunnen bieden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Vandaag Filevrije Dag
 Stoomcursus ‘nieuwe IT-ontwikkelingen’ toont directies waar winst te behalen valt
 36 procent van de werknemers komt niet los van het werk
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cybercriminele organisaties aan het licht gebracht
 CEO verantwoordelijk voor van cyberaanvallen; niet ingelicht over inbreuken
 CIO’s verspillen miljoenen aan ineffectieve cybersecurity
 Aanvallers steeds geraffineerder
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Verbeter in 10 stappen je e-mail marketing [ebook]
In het ebook ‘Verbeter in 10 stappen je email marketing’ van Spotler ontdek je snel of je op de goede weg bent en waar je nog extra stappen kunt zetten. Denk aan bestandsgroei, dynamische content, A/B-testen, datakoppelingen en meer. Benieuwd?
Download het ebook
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Ergonomisch werken is gezond werken
reacties
Noorwegen populair onder camperaars (1) 
Dit kost een uur parkeren op de drukste luchthavens in Europa (1) 
De voordelen van content marketing (1) 
Tips voor het verkrijgen van financiering in farmaceutische sector (1) 
Marketeers weten niet waarom ze online video inzetten (1) 
Drie tips voor optimale cybersecurity (1) 
Zo krijgt u meer klachten (en geloof mij, die wilt u!) (1) 
top10
Modern Werkenden zijn het zat en organiseren zich in hoog tempo
In zes stappen naar meer inzicht in IT-budgetten en -systemen bij digitalisering
Vier must-do’s voor een Paris Proof kantoorpand
Vrouwen verdienen minder vanwege onterechte ongeschiktheid
Dit kost een uur parkeren op de drukste luchthavens in Europa
CFO: binnen twee jaar is de financiële wereld volledig afhankelijk van big data
Netwerk belangrijkste manier om nieuwe baan te vinden
Nooit meer een ‘Blue Monday’!
Outplacement vaker succesvol, niet voor oudere medewerkers
CIO: digitaliseren workflows verbetert resultaten cruciale bedrijfsfuncties
meer top 10