zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Netwerk sectoren zeer kwetsbaar voor cyberaanvallen en aansprakelijkheidsrisico’s

6 juni 2016 -  Drie nutsbedrijven in de Oekraïne, de Israël National Electricity Authority en meest recent een Duitse kerncentrale, hebben de laatste maanden alle te maken gehad met cyberaanvallen. Naarmate energie-, transport- en telecombedrijven maar ook nutsbedrijven vaker vertrouwen op automatisering, robottechnologie en digitale netwerken of verbonden apparaten, worden zij steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen.

 In plaats van het stelen van data, wordt het meer aannemelijk dat cyberaanvallen tegen kritieke infrastructuren en productiebedrijven zich richten op industriële controle systemen (ICS) om zo bedrijven te manipuleren of zelfs volledige stil te leggen. In de laatste uitgave van Global Risk Dialogue, het Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) magazine over bedrijfsmatige risico’s en verzekeringen, ligt de focus op hoe men de groeiende cyberrisico's voor de netwerken van nutsbedrijven en ‘slimme producenten’ kan verzachten.Groeiende bezorgdheid
Er is een groeiende bezorgdheid over de kwetsbaarheid van ICS, die worden gebruikt om processen in industriële en fabricage sectoren te monitoren of controleren. In de VS waren afgelopen jaar bijvoorbeeld 295 geregistreerde ICS cyberincidenten, een stijging van twintig procent. "Een cyberaanval tegen ICS kan resulteren in zowel materiële schade zoals een brand of explosie als in business interruptie (BI)," zegt Nigel Pearson, Global Head of Fidelity bij AGCS. Een aantal ICS die vandaag de dag nog gebruikt wordt door producenten en nutsbedrijven is ontworpen in een tijd waar cyberaanvallen nog geen issue waren. Daarbij zijn ICS ook kwetsbaar voor technische storingen en operationele fouten, die frequent kunnen optreden en een grote impact kunnen hebben maar dikwijls niet in cyberrapporten worden beschreven.

Kansen en risico’s voor ‘slimme producenten’
Terwijl ICS met name een issue zijn voor de nutsbedrijven, bestaan er vergelijkbare cyber gerelateerde materiële schade en BI risico’s in de productiesector. De zogenoemde ‘slimme producenten’ van de Industrie 4.0 generatie zijn sterk afhankelijk van automatisering, robotten en aangesloten supply chains. Vanuit het oogpunt van verzekeraars brengt dit zowel nieuwe risico’s als kansen met zich mee. "Het voortdurend monitoren en beter voorspeld onderhoud van geautomatiseerde productielijnen zullen kleinschalige frequentieschades verminderen en de levensduur van de apparatuur verlengen," verklaart Michael Bruch, Head of Emerging Trends AGCS. "Productieketens zullen met verbeterde traceermogelijkheden beter worden gemonitord, meer voorspelbaar en zichtbaar zijn en de schades als gevolg van bederf of verloop van de houdbaarheidsdatum zal verminderen."

Onderlinge verbondenheid maakt kwetsbaar
Echter, de onderlinge verbondenheid van supply chains en productieprocessen zal de cyber kwetsbaarheid doen toenemen, vooral omdat beveiligingsfouten die zijn ingebouwd in geïntegreerde software codes moeilijk zijn op te sporen. Het totale schadepotentieel stijgt aanzienlijk, wat een hoger accumulatiepotentieel creëert met grotere en meer complexe claims. Wanneer een robot wordt gehackt of een technische fout zich voordoet, kan een productielijn uren of zelfs dagen stilliggen en potentiële kosten van tientallen miljoenen per dag betekenen. Als er een fout in een algoritme zit of een IT systeem uitvalt kan dit een wereldwijde onderbreking van de productie veroorzaken en kunnen de verliezen zich verspreiden over verschillende regio’s en sectoren. Ondertussen kunnen nieuwe technologieën aansprakelijkheidskwesties verhogen. Er kunnen bijvoorbeeld claims worden neergelegd bij de ontwikkelaars en leveranciers van preventieve onderhoudssoftware wanneer letsel zich voortdoet.

Risico verzachten
Hoe kunnen toenemende risico’s in de industriële sector op een efficiënte manier worden voorkomen en verzacht? "Hoewel er niet zoiets is als 100 procent zekerheid, kan een veelomvattend cyber en IT risico bedrijfsstrategie met betrokkenheid van verschillende functies binnen het bedrijf nodig zijn om cyberrisico’s succesvol te bestrijden," zegt Jens Krickhahn, Cyber Insurance Expert bij AGCS Centraal en Oost Europa. "Hoge technische IT-beviliging standaards van netwerken, software en mobiele apparaten, bewustwording training van het personeel, continue procesoptimalisatie en een streng beheer van toegangsrechten en richtlijnen moeten hand in hand gaan. Om de overgebleven risico’s te beheren wordt de cyberverzekering een kernelement in het risicobeheer van vele bedrijven."

Verfijnen van bestaande risico’s service
In de toekomst zal de digitalisering de aard van de bedrijfsgoederen doen verschuiven van voornamelijk materieel naar steeds meer immaterieel. Merkwaarde en reputatie zullen net zoals intellectueel eigendom, technische know-how en integraal ketenbeheer steeds belangrijkere activa worden. Bruch voegt toe: "Dekking voor de productielocatie van een bedrijf zal meer en meer elementen bevatten uit cyber, reputatie en specifieke niet-fysieke schade van de productieketen om zijn immateriële activa adequaat te beschermen. Het verfijnen van bestaande en ontwikkelen van nieuwe diensten rondom risico’s die verder gaan dan de traditionele is een kernelement om goed voorbereid te zijn op de volgende industriële revolutie voor zowel verzekeraars als bedrijven." Om bijvoorbeeld risico’s in de supply chain te verlichten is een verzekering veel meer dan een polis. Het is eerder een bundel van diensten die zowel risicoanalyses, benchmarking als advies bevat en die kan helpen de kwaliteit te analyseren en de weerstand verhogen. "We kunnen bedrijfsspecifieke resultaten aanleveren voor de dienstverleners en dit benchmarken voor een bepaalde bedrijfstak," verklaart Volker Muench, AGCS Global Property Practice Group Leader. "Hoe meer informatie we hebben, hoe beter we de exposure kunnen modelleren en monitoren wat ons in staat brengt hogere dekkingslimieten kunnen bieden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 De opmars van de strategische HR business partner
 Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP
 Bijna helft logistieke medewerkers niet klaar voor toekomst
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cybercriminele organisaties aan het licht gebracht
 CEO verantwoordelijk voor van cyberaanvallen; niet ingelicht over inbreuken
 CIO’s verspillen miljoenen aan ineffectieve cybersecurity
 Aanvallers steeds geraffineerder
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP (1) 
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
Keuze tips voor de smartphone van de zaak
Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
Bedrijven lopen talent mis door taalgebruik in vacatures
Kwart bedrijven ervaart personeelstekort
Klant niet op één bij CFO
meer top 10