zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bouw en civiele sector groeien fors

27 mei 2016 - Het aantal vacatures voor hoogopgeleide engineers is in het eerste kwartaal gestegen met acht procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015. Door de groei in het aantal vacatures is de aanwezige spanning op de arbeidsmarkt toegenomen. De vraag is hoger dan het aanbod, blijkt uit de arbeidsmarktanalyse van Yacht.

Verdere analyse laat een lichte groei zien van twee procent in zowel Chemie als Life Science en Industry blijft met 0 procent groei gelijk. Grote uitzondering is de forse groei van 35 procent in de bouw en civiele sector.  


Het herstel van de economie is de stuwende motor achter deze hoge groeicijfers en zorgt dat de bouw en civiele sector in steeds sneller tempo uit het dal komt. De groei in vacatures is zichtbaar binnen de gehele bouwketen; van opdrachtgevers en architecten tot en met  bouwbedrijven en installateurs.
 
Koplopers in groei: Brabant, Noord Holland en Gelderland
De groei komt in het hele land voor, zowel in woningbouw als utiliteitsbouw. In de provincies Noord-Brabant, Noord-holland en Gelderland stijgt de vraag naar hoogopgeleide technici het meest. Namelijk met 45 procent, 44 procent en 43 procent. Het investeringsniveau in de genoemde provincies ligt dan ook hoog.
 
Verschuiving contractvormen  
De vraag naar hoogopgeleide bouw en civiele technici laat de laatste drie kwartalen een verschuiving in contractvormen zien. De sterke groei kenmerkt zich door een toenemende flexibilisering; de vraag naar vaste functies neemt af ten opzichte van een groeiende tijdelijke vraag. "Vaak neemt bij een herstellende economie de vraag naar vaste functies toe. Dit beperkt het snel kunnen inspelen op veranderingen in de markt. Opvallend is dat de bouw en civiele sector nog steeds kiest voor meer flexibiliteit," aldus Ard Kistemaker Directeur Yacht Engineering.
 
Werkgevers aantrekkelijkheid bepalend voor succes
De sterke groei in het aantal vacatures in de bouw en civiele sector biedt duidelijke carrièrekansen voor technici. Bedrijven in deze sector moeten dan ook meer aandacht aan hun aantrekkelijkheid besteden. "De sterke groei in vraag maakt dat technici in deze sector kiezen voor de meest aantrekkelijke werkgever. Dit betekent zowel het bieden van interessante projecten, maar ook oog hebben voor ontwikkeling van werknemers, investeren in opleidingen," aldus Kistemaker.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tekenen van economisch herstel in de logistiek
 Zeven tips om leiding te geven aan technisch specialisten
 Sterke groei in vraag naar inkopers
 Aantal . NET vacatures gestegen met tien procent
 
 
reacties
 
Van der Werff  |   | 
15-05-2018
 | 
15:36 uur
Deze groei lijkt zich ook voort te zetten in de infrabouw.
Bouwhuysch.nl  |   | 
29-07-2019
 | 
10:08 uur
Hadden we toch beter en sneller op moeten anticiperen
Alex  |   | 
20-06-2021
 | 
15:00 uur
Heel begrijpelijk dat het aantal vacatures in de bouw sterk toegenomen is. Tijdens de financiële crisis werden veel bouwvakkers ontslagen en deze zijn nu weer nodig. De bouwbedrijven hadden veel eerder mensen aan moeten nemen om dit tekort te voorkomen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10