zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sterke groei in vraag naar inkopers

25 mei 2016 - Het aantal vacatures voor inkopers steeg in het eerste kwartaal van 2016 met ruim twintig procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. En dat terwijl 2015 al een flinke groei kende. Oorzaak van de groei is onder andere de implementatie van de nieuwe aanbestedingsrichtlijnen. Dit blijkt uit de arbeidsmarktanalyse van Yacht.

De vraag naar inkoopadviseurs stijgt met maar liefst 75 procent in het eerste kwartaal van 2016 ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Inkoopadviseurs worden vooral gevraagd door centrale en lokale overheden voor het begeleiden van aanbestedingstrajecten en inkoopadvies. De implementatie van de nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen per 18 april 2016 leidt ertoe dat er meer aanbestedingsprocedures worden gestart en het inkoopbeleid moet worden aangepast. "Het extra werk op tactisch en operationeel niveau bij overheidsorganisaties leidt tot een grotere behoefte aan inkoopadviseurs", aldus Hilbrand van der Kooi, Business Development Manager SCM&P bij Yacht.



Structurele groei leidt tot verdere krapte in de Randstad
De groeiende vraag naar hoogopgeleide inkopers is zichtbaar in heel Nederland. Naar verhouding is de groei het grootst de provincies Friesland, Flevoland en Overijssel, maar de absolute getallen zijn aanzienlijk lager dan in de Randstad.
De in 2015 ingezette groei leidt tot verdergaande krapte op de markt. "De uitdaging in de arbeidsmarkt ligt in het vergroten van de pool van hoogopgeleide inkopers door het verder profileren van het inkoopvak in de arbeidsmarkt," aldus van der Kooi.

Flexibele invulling wint terrein
Uit de vacature analyse van het eerste kwartaal 2016 blijkt verder dat steeds vaker gevraagd wordt naar een flexibele inzet van hoogopgeleide inkopers. In 28 procent wordt een tijdelijk dienstverband gevraagd en in 22 procent wordt gevraagd naar een interim of ZZP-invulling. Dit aandeel flexibele inzet is gegroeid van 40 procent in het derde kwartaal 2015 naar 50 procent in het eerste kwartaal 2016.
Het is de vraag of deze trend de komende maanden doorzet. De implementatie van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) zorgt voor veel dynamiek bij zowel opdrachtgevers en opdrachtnemers. "Snelle en accurate implementatie DBA is van groot belang omdat ZZP-ers hard nodig zijn in krappe arbeidsmarkt," aldus van der Kooi.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Inkopers en boekers hekelen woud aan toeslagen
 Inkoopprofessionals Nederland presteren niet optimaal
 Vraag naar Operationeel Inkopers stijgt
 Inkopers in industrie gewild: vraag stijgt met acht procent
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10