zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oost-Europese developers verhogen werkethos in Nederlands scrumteam

6 mei 2016 - Waar het Nederlandse team wordt uitgebreid met developers uit Oost-Europa, ontstaat een hogere werkethos. Naast het feit dat er uiteraard met meer ontwikkelaars meer werk verzet kan worden, is dit een van de meest genoemde positieve effecten van een samengesteld team.

Dit stelt Huxley IT dat onderzocht hoe samengestelde teams functioneren. Vanwege het tekort aan developers in Nederland wordt steeds vaker naar het potentieel buiten de landsgrenzen gekeken. Nederlandse scrumteams met developers uit Oost-Europa zijn op dit moment sterk in opkomst.


De arbeidsmarktkansen voor Oost-Europese developers zijn in de betreffende landen relatief laag. Andere verklaringen voor het hoge werkethos van Oost-Europese expats zijn te herleiden uit hun drijfveren om in Nederland aan de slag te gaan. Zo zijn zij geïnteresseerd in een baan in Nederland vanwege de financiële voordelen, het vooruitzicht van hoogstaande educatie en de internationale ervaring die ze kunnen opdoen.
 
Complementair aan elkaar
In de samengestelde teams is terug te zien dat Oost-Europeanen een andere achtergrond hebben wat betreft ervaring en opleiding. Daarnaast werken Oost-Europese developers graag in een vaste werkverdeling aan duidelijk afgebakende taken. Dit wordt als positief beoordeeld, onder voorwaarde dat dit goed wordt afgestemd binnen het scrumteam. Ten aanzien van de wensen van carrièrestappen zijn de Nederlanders en Oost-Europeanen ook complementair aan elkaar. Vaak kiezen Nederlandse ontwikkelaars voor het verbreden van hun scope naar managementtaken of business-analyse terwijl de Oost-Europeanen over het algemeen meer technisch de diepte in gaan.
 
Uitdagingen
Naast positieve effecten van een samengesteld scrumteam zijn er ook een aantal uitdagingen naar voren gekomen in het onderzoek. Deze hebben vooral betrekking op de verschillen ten aanzien van communicatie, cultuur en sociale interactie. Denk hierbij aan een taalbarrière, omgang met hiërarchie, mate van openheid en behoefte aan contact na werktijd.
Joël Bennett, manager van de IT-divisie bij Huxley: "Het tekort aan Nederlandse developers wordt steeds nijpender. Uit het onderzoek ‘Digitaal vakmanschap’ blijkt dat 38 procent van IT-vacatures een vraag naar ontwikkelaars betreft. De invulling van deze vacatures is superbelangrijk, aangezien development sterk samenhangt met innovatie en de Nederlandse economie. Goede experts uit het buitenland zijn dan ook meer dan welkom. Om te zorgen dat een samengesteld team topprestaties neerzet, is een goede teamdynamiek cruciaal. Dit gaat verder dan alleen de technische afstemming. Minstens zo belangrijk is een prettige werkomgeving. Pas als iemand werk doet dat hij leuk vindt in een omgeving waar hij ‘happy’ is, komt iemand echt tot z’n recht."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Developers getriggerd door projecteigenschappen in vacature
 Developers blijken geen gamers
 Developers blijven worstelen met mobiele apps
 De mens als kritische succesfactor van projectteams
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10