zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mag de werkgever het smartphone-gebruik op de werkvloer verbieden?

14 april 2016 - Even snel een WhatsApp bericht sturen, e-mails checken of kijken hoe laat de eerste trein gaat. Smartphones zijn bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en dus ook niet op de werkvloer. JuroFoon heeft uitgezocht hoe wij denken over het gebruik van digitale media voor privédoeleinden tijdens werktijd.

55,1 procent van de 1304 respondenten geeft aan in algemene zin tegen het gebruik van privé mail, internet of smartphone tijdens het werk te zijn. 29,9 procent vindt het totaal geen probleem en vijftien procent van de respondenten doet het stiekem of probeert het te beperken. Hoe zit het nu echt 
Maar wat nou als uw werkgever dit verbiedt? Mag dit? Juriste mr. Jade Chömpff van JuroFoon: "Ja, dat mag. De wet geeft de werkgever een instructiebevoegdheid. Dit houdt in dat hij bepaalt hoe het werk wordt uitgevoerd en met welke gereedschappen en middelen en dus ook met welke middelen niet. De werkgever kan dus het gebruik van een privé smartphone verbieden. De werknemer moet zich hieraan houden. De instructies moeten wel redelijk zijn en rekening houden met uitzonderingen. Het kan namelijk in sommige privé situaties zo zijn dat het NIET gebruiken van de smartphone ervoor zorgt dat u uw werkzaamheden niet naar behoren kunt uitvoeren en het bedrijfsbelang hierdoor wordt geschaad."

Eén uitzondering
Mr. Jade Chömpff: "Natuurlijk moet er een uitzondering kunnen worden gemaakt indien een werknemer bijvoorbeeld een belangrijk privételefoontje verwacht. In alle redelijkheid zullen werkgever en werknemer hier wel uit kunnen komen. Maar dat is een heel ander verhaal dan het checken van Facebook. Het is voor ons wel erg opvallend dat de meeste respondenten tegen het gebruik van privé digitale media zijn tijdens werktijd."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Smartphones en tablets in trek om HR-zaken te regelen
 'Smartphone moet taboe worden op de werkvloer'
 Nederlander krijgt 65 berichten per dag via WhatsApp
 Managers moeten cybersecurity smartphones en tablets hoger op de agenda zetten
 
 
reacties
 
Frans  |   | 
14-04-2016
 | 
17:28 uur
Goed bericht! Neemt, denk ik, bij veel werkgevers twijfel weg. Blijft dat regelgeving binnen bedrijven éénduidig en duidelijk moet zijn. En de uitzonderlijke situaties? Individueel af te spreken, lijkt me. Bevorderd denk ik ook de openheid tussen werkgever en werknemer.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10