zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Senioren willen alcoholverbod voor scootmobielen

30 maart 2016 - Dat senioren veel drinken is bekend, ook bij henzelf. Acht van de tien senioren drinken met regelmaat, drie van de tien kennen mensen in hun omgeving met een drankprobleem. Een ruime meerderheid is daarom voor invoering van een alcoholverbod in het verkeer, waarbij alle bestuurders -ook van fietsen en scootmobielen- helemaal niets mogen drinken.

  


Dit blijkt uit onderzoek dat seniorenorganisatie KBO heeft verricht onder 950 Nederlandse 65-plussers. Senioren drinken regelmatig en al lang: ruim acht van de tien drinkt al sinds het 28ste levensjaar regelmatig alcohol. De helft van de senioren drinkt ook behoorlijk veel, vindt 45 procent van de ondervraagden. Bijna drie van de tien senioren kennen mensen in hun omgeving met een drankprobleem. 40 procent van de senioren zegt dat drankgebruik thuis de kans op fikse ruzies verhoogt.

Dronken mensen
Wat vinden senioren het meest irritant aan dronken mensen? Hun agressiviteit (32 procent), onredelijkheid (negentien procent), hun ongecontroleerde motorische gedrag (achttien procent) en het lawaai dat ze maken (elf procent). Dat dit een gevaar in het verkeer oplevert, is voor 81 procent van de senioren reden om voorstander te zijn van een totaal alcoholverbod. Voor fietsers en scootmobielbestuurders gelden nu overigens al dezelfde regels als voor andere weggebruikers: maximaal twee glazen.
Wanneer nu iemand aan het eind van een feestje met een glaasje teveel op in de auto wil stappen, geeft 82 procent van de senioren aan actie te ondernemen, zoals de chauffeur tegenhouden, een taxi bellen of hem zelf naar huis rijden.

Gezelligheidsdrinkers
Senioren drinken voor de gezelligheid en drinken ook het liefst samen: ruim zeven van de tien partners van drinkende senioren, drinken zelf ook. Bij een op de vijf senioren speelt het wel of niet drinken zelfs een rol bij hun keuze van hun vrienden en relaties. Zo willen bij voorbeeld niet-drinkers geen vrienden die veel alcohol drinken. Toch ondervinden niet-drinkers maar weinig hinder van drinkende partners: 95 procent zegt hier geen problemen mee te hebben.

Succes 40 dagen-actie
De helft van de drinkende senioren is wel eens een periode in hun leven gestopt. De meesten (52 procent) zijn maanden gestopt. De belangrijkste redenen om tijdelijk te stoppen waren zwangerschap, ziekte, minder zin in alcohol of de gezondheid. Zo ervaart een op de vijf drinkers zelf wel eens nadelige effecten van alcohol, zoals hoofdpijn, slaapproblemen, slaperigheid overdag of een duf gevoel.
Dat senioren graag (tijdelijk) willen stoppen met drinken blijkt ook uit het grote succes van de KBO-actie '40 dagen geen druppel', die dit Paasweekend afloopt. Zeker 500 senioren deden daaraan mee. De speldjes met een druppel waren al snel vergeven. "Een goede actie. Zo word je je bewust van je eigen alcoholgebruik," aldus een deelnemer.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Alcoholgebruik collega’s wekt ergernis
 Mannen drinken en vrouwen stressen in de auto
 Werknemer stapt dronken in auto na bedrijfsfeest
 Zakenwereld massaal aan de alcohol
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10