zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'We willen het liefst thuiswerken, tenzij we ook kunnen slapen op kantoor'

18 maart 2016 - De omgeving waarin wij werken is in grote mate van invloed op ons welbevinden en onze creativiteit, zo leert een rondvraag langs Nederlandse tech professionals door Dice. Tegelijkertijd vindt meer dan de helft van de respondenten het gemiddelde kantoorgebouw in Nederland ongeschikt voor technologiebedrijven.

Gezien de schaarste aan gekwalificeerd personeel in de technologiesector, doen bedrijven er dan ook goed aan hun kantoren meer in te richten naar de wensen van hun werknemers.


Maar liefst 65 procent van de ondervraagde professionals vindt de werkomgeving zeer belangrijk tot essentieel voor hun geluk en welzijn en 69 procent zegt dat de werkomgeving of het kantoor creativiteit stimuleert. Toch kunnen de Nederlandse kantoren ons technisch personeel maar matig bekoren: 51 procent vindt het gemiddelde kantoorgebouw niet geschikt om in te werken. Wat kunnen bedrijven doen om zichzelf aantrekkelijker te maken?

Thuiswerken & snooze zones
In eerste instantie lijken tech professionals weinig vertrouwen te hebben in werkgevers als het aankomt op het inrichten van een prettige kantooromgeving: het grootste deel zou het liefst lekker thuis gaan werken (45 procent), dan wel later beginnen of vroeger stoppen (39 procent). Zijn de verwachtingen echter indicatief voor de wensen van werknemers, dan lijkt het erop dat zij zelfs willen overnachten op kantoor, mits hier speciale snooze zones voor worden ingericht. 33 procent van de ondervraagden verwacht dat dergelijke voorzieningen binnen tien jaar de norm zijn in kantoorgebouwen van succesvolle bedrijven.

Gratis café op kantoor?
Hoe verwachten we er verder over tien jaar bij te zitten op ons werk? Glijbanen tussen de verdiepingen en een zwembad in de kelder? Nee, helaas. Slechts negen procent van de respondenten zet dit in zijn top vijf. Wel verwachten we dat virtual reality zijn intrede gaat doen op de werkplek (35 procent), denken we dat we nooit meer in hoeven te loggen met vervelende wachtwoorden dankzij gezichtsherkenningssoftware (37 procent) en voorspellen veel mensen dat verplaatsbare muren de norm gaan worden (35 procent). Tech-vrije zones zien we als waarschijnlijk (30 procent), een gaming area met bijvoorbeeld Xboxes is misschien te hoog gegrepen, maar wordt toch nog door 21 procent in de top vijf gezet en ook het gratis in-house café of restaurant doet het goed als wensdroom (38 procent).

Meer samenwerken
Je ziet het al gebeuren bij succesvolle startups: nauw samenwerken met andere bedrijven en organisaties om samen een zo efficiënt mogelijk eindproduct op te leveren. Het is een trend die door zal zetten volgens het Nederlandse tech personeel: maar liefst 43 procent verwacht dat we binnen tien jaar zullen werken met een mix van verschillende bedrijven die naast en met elkaar actief zijn. Samenwerking binnen sectoren wordt zo vereenvoudigd en gefaciliteerd.

Robots dromen van elektrische schapen
Gevraagd naar specifieke opties voor de inrichting van kantoren, denkt 51 procent dat de whiteboards in de vergaderzaal in de toekomst worden vervangen door interactieve projectoren en slechts 8 procent durft te dromen van robotmassages aan hun bureau…

Inspiratie in de praktijk: toch glijbanen?
Maar hoe ziet zo’n inspirerend kantoor er dan uit in de praktijk? Dice presenteerde de tech professionals een lijst van de meest iconische kantoorgebouwen ter wereld en vroeg hen een top drie te kiezen. De Google-vestiging in Tel Aviv eindigde met grote afstand op de eerste plaats (60 procent), gevolgd door Pixar in Emeryville (26 procent) op twee en een gedeelde derde plaats voor Facebook in Menlo Park en Twitter in San Francisco (beiden 23 procent).
De inrichting van het winnende kantoorgebouw, ontworpen door interieurdesignbureau Camenzind Evolution, is bij uitstek gericht op het creëren van een werkomgeving die de creativiteit en de inspiratie bevordert. Dus met een Lego-kamer, een muziekkamer, een sportruimte, een dakterras met uitzicht over de Middellandse Zee én: een glijbaan tussen de verdiepingen.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Brabantse (tech)bedrijven populair onder bèta-talent
 VCP: ontzie expats bij omstreden belastingmaatregel
 Vier best practices voor een transformatie van finance
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tevredenheid over werkplek zorgt voor meer betrokkenheid
 Slimme technologie leidt tot meer omzet
 Drie manieren om u voor te bereiden op de mobiele werkplek voor meerdere generaties
 De toekomstige werkplek van generatie Z
 
 
reacties
 
Hans - Fogo Loungesets  |   | 
18-03-2016
 | 
20:51 uur
Ik was laatst bij een kantoorverzamelgebouw en daar hadden ze een cafe / coffeebar bij de begane grond. Dat zag er leuk uit en je kon daar ontspannen werken. Ik vind dat echt een goede oplossing voor de kwaliteit van een kantoor.
Linda <a href=  |   | 
15-04-2016
 | 
17:09 uur
Juist het thuiswerken vind ik heerlijk maar het blijft belangrijk om ook af en toe te kunnen afspreken en dan is een kantoorverzamel gebouw waar open werkplekken zijn heel erg prettig.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa (1) 
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
Zes inspirerende ideeën voor een geslaagd bedrijfsuitje (1) 
Hybride ZZP’ers zijn waardevolle arbeidskrachten (1) 
top10
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa
GDPR: geen obstakel voor gepersonaliseerde klantervaringen
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto
Data science essentieel voor toekomstvaste verzekeraar
Vijf essentiële aandachtspunten voor IoT-analyse
Waarom spraakgestuurde apparaten de customer journey transformeren
Arbeidsmarkt werkt door in loonafspraken
Genomineerden DDMA E-mail Campagne 2018 bekend
Leaserijder rijdt langer door op winterbanden
Brabantse (tech)bedrijven populair onder bèta-talent
meer top 10
vacatures
meer vacatures